Tato rostlina pochází z Jižní a Střední Ameriky. Již za dob našich babiček to byla velmi rozšířená a velice dekorativní květina. Nyní, po mnoha letech, se znovu vrací do našich domovů. I když má své kouzlo coby okrasná rostlina, hlavním důvodem pěstování jsou její plody. Nazývají se maracuja nebo také granadilla.
Patří mezi vynikající druhy stolního ovoce. Můžeme z nich připravit i sirupy, koktejly, zmrzliny či bonbony. Největší význam však plody mučenky mají při zpracování na šťávy, neboť jejich výrazná chuť a vůně umožňují ochucování jiných, často fádních ovocných šťáv.
Mučenek je více druhů, mezi nejrozšířenější patří mučenka purpurová. Jejím domovem je Brazílie. Ve své domovině je to vytrvalá, asi 50 metrů dlouhá liána. Listy má trojlaločné, pilovité a lesklé. Květy s barevnou korunkou jsou velké asi 4-6 cm. Plody mají tvar bobule asi 5-8 cm velké a jsou hladké a lesklé.
Uvnitř najdeme mnoho semen, která jsou obalena žlutým šťavnatým míškem. Tento míšek nejen že má příjemnou chuť a vůni, ale obsahuje vlákninu, minerální látky, provitamín A, vitamín C, vápník, fosfor a železo.
Další velmi významnou rostlinou je mučenka obrovská. Jejím domovem je taktéž Brazílie. Květy má až 12 cm velké a bobule s hmotností 1-1,5 kg můžeme koupit na našem trhu.
Pokud bychom chtěli tyto dekorativní rostliny pěstovat v našich domovech, musíme se rozhodnout za jakým účelem. Jestliže chceme mít květinu pro okrasu, postačí jí bytové podmínky, avšak pokud bychom chtěli ochutnat dobře vyzrálé plody, musíme jim připravit vhodné prostředí. Nejlépe se hodí teplý skleník s dostatkem světla a lehčí, propustná půda. I v zimních měsících by teplota neměla klesnout pod 10 st.C. Zároveň se musíme postarat o pravidelnou zálivku a pravidelné přihnojování. Abychom zajistili dostatečné nasazení plodů, je nutno květy uměle opylovat, např. štětečkem.
V dnešní době si můžeme na našem trhu koupit rozličné druhy ovoce, ale pokud se rozhodneme pro pěstování v domácích podmínkách, budeme mít nejen vlastní dobré ovoce plné vitamínů, ale zároveň radost z krásy, kterou svým vzhledem mučenky přinášejí.

Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze