Přeskočit na obsah

Zpestření letního pitného režimu

Články o pitném režimu jsou nyní aktuální, my se ale kromě základních informací o vhodném doplňování tekutin budeme zabývat něčím trochu jiným. Co vám říká fresh, smoothie či lassi? Jaký je rozdíl mezi těmito nápoji? Jsou vhodné pro děti a lze je připravit i ve školní jídelně? V článku se dozvíte podrobnější informace.

Autor: Mgr. Jana Broulíková
nutriční terapeut, Litomyšl

Obzvlášť v létě musíme dávat pozor na pitný režim

O vhodném pitném režimu v teplém letním počasí už toho všichni víme asi mnoho. Přesto mi na úvod dovolte malou rekapitulaci, neboť pozor na pravidelné doplňování tekutin si musíme dávat všichni. V létě jsou ztráty tekutin a minerálních látek mnohem větší, více se potíme, čímž se náš organismus ochlazuje a také jsme v létě mnohem aktivnější. U dětí to pak platí dvojnásob. Malé děti jsou ke ztrátám tekutin mnohem citlivější, a to nejen z důvodu jejich vysoké fyzické aktivity, neboť chvilku neposedí, ale také proto, že jejich tělo je tvořeno vyšším procentem vody než tělo dospělého člověka.

K zahnání žízně se mnohem více než přechlazené a ledové nápoje hodí tekutiny pokojové teploty, nezpůsobí organismu teplotní šok a lokální překrvení. Mezi vhodné druhy tekutin patří samozřejmě kohoutková pitná voda, kterou můžeme vylepšit přidáním šťávy z citrusů, bylinkami či kousky ovoce. Dalšími vhodnými nápoji jsou balené pramenité, kojenecké a slabě mineralizované vody bez cukru a oxidu uhličitého. Můžeme podávat i neslazené ovocné a bylinné, případně slabé zelené či černé čaje, nepodáváme je ale horké, mnohem vhodnější jsou o pokojové teplotě, pro zpestření i s přídavkem různého ovoce.

Pitný režim můžeme občas zpestřit i vodou ředěnými ovocnými džusy. Konzumace přeslazených nápojů typu limonád, kolových nápojů a slazených ovocných nápojů není příliš vhodná, neboť obsažený cukr ještě zvyšuje pocit žízně. V tomto případě je pak mnohem lepší vodu slabě ochutit ovocným sirupem.

Tak toto bylo nezbytné zopakování důležitých informací na úvod a teď už se vrhněme do objevování dalších v létě se často objevujících nápojů. Co třeba takový fresh džus, smoothie, mošt či lassi? Co si pod těmito nápoji vlastně představit a je vhodné je podávat dětem, případně jak často?

Fresh ovocné šťávy

Fresh, fresh džus neboli čerstvá ovocná, zeleninová nebo ovocno-zeleninová šťáva je nápoj, do kterého dle legislativy nesmí být kromě ovoce či zeleniny přidána jiná složka kromě bylin a semen rostlin a nesmí být dále ošetřený například pasterací. Připravuje se z jedlých částí čerstvého ovoce nebo zeleniny a to jejich lisováním nebo odšťavněním. Můžete ji jednoduše připravit i ve školní jídelně a dětem bude jistě chutnat. Je ale taková šťáva vhodná pro dětského strávníka?

Pozitivem jistě je šetrná příprava a to pouze z čerstvé ovocné či zeleninové složky. Na rozdíl od ovoce nebo zeleniny ve fresh šťávě ale chybí to podstatné – vláknina a další látky, které jsou součástí slupky a dužniny a do nápoje se nedostanou nebo jen v nízkém množství. Navíc, když si představíme, že čtvrt litru takovéto čerstvé šťávy vznikne z několika kusů ovoce, je jasné, že je nápoj velmi koncentrovaný, bohatý na cukry a dle zvoleného ovoce i na ovocné kyseliny. A toto je důvod, proč by měl být fresh džus spíše „dezertem“, který by dětem rozhodně neměl být podáván příliš často a ve větším množství. Může být navíc i příčinou průjmu či podráždění žaludku u citlivých jedinců. Fresh šťávu je nutné uchovávat v chladu, nejlepší ale je ji konzumovat ihned po přípravě, neboť pokud šťáva stojí delší dobu na světle, dochází k oxidaci a ničení především vitaminu C.

Mošt

Mošt je dnes velmi oblíbeným nápojem. Označení mošt se používá pro ovocnou šťávu získanou přímým lisováním ovoce, nejde tedy o šťávu z koncentrátu, jako je to obvyklé u ovocných džusů v kartónovýh obalech, jak je známe ze supermarketů. Nejznámějším druhem u nás je mošt jablečný, může se ale samozřejmě vyrábět i z jiných druhů ovoce. Nenaředěný je sice velmi chutný a děti ho mají v oblibě, obsahuje ale vysoké množství cukrů a ovocných kyselin a pro zpestření pitného režimu dětí i dospělých je rozhodně vhodné ho naředit vodou. Pokud jde o zařazování moštu do spotřebního koše, tento nápoj obsahuje pouze ovocnou složku a lze ho tedy do skupiny ovoce zařadit. Rozhodně by ale jeho podávání nemělo ovoce nahrazovat, neboť stejně jako u fresh ovocné šťávy jde pouze o část ovoce zbavenou významných složek, slupky a dřeně, která je značně bohatá na přírodní cukry.

Smoothie

Smoothie je v posledních letech trendovým zpestřením našich jídelníčků. Jde o nápoj hladké konzistence, jak již vyplývá ze samotného názvu (smooth = hladký), obvykle se připravující rozmixováním slupky zbaveného ovoce nebo zeleniny, případně kombinací obou a dalších ingrediencí. Dalšími součástmi může být voda, džus, mléko či jiný mléčný výrobek a někdo do smoothie pro zvýšení výživové hodnoty přidává třeba i ovesné vločky a ořechy.

Smoothie je opět velmi výživným nápojem a spíše ho dětem podáváme místo dezertu po hlavním pokrmu než jako nápoj pro doplnění pitného režimu. Na rozdíl od fresh ovocné šťávy je součástí smoothie i rozmixovaná ovocná či zeleninová dřeň a nápoj tedy obsahuje i určité množství vlákniny. Nejvhodnější je podávat tento nápoj co nejdříve po jeho přípravě nebo ho uchovávat v chladu, delším stáním se ale mohou oddělovat jednotlivé složky a ničit cenné vitaminy.

Lassi

Asi všichni známe různé mléčné koktejly z jahod nebo jiného ovoce, znáte ale lassi? Pokud ne, vězte, že jde o nápoj připravený rozmixováním bílého jogurtu s vodou a dalšími přísadami, kterými může být například ovoce, zelenina, koření apod. Typicky se tento nápoj konzumuje v Indii. Díky své nakyslé chuti je velmi osvěžující a hodí se do teplého letního počasí. Asi nejznámější je lassi mangové, ale nápoj lze připravit i z našich domácích druhů ovoce jako jsou třeba jahody, borůvky velmi osvěžující a chutné je pak lassi okurkové. Proč některé nevyzkoušet jako zpestření i dětem ve školní jídelně?

Jen pro zajímavost, obdobou lassi je nápoj ayran oblíbený v Turecku, připravuje se z jogurtu, vody a dochucuje se solí a případně dalším kořením.

Domácí limonády

V poslední době se často na jídelních lístcích restaurací setkáváme s širokou paletou domácích limonád jako bezová, malinová, pomerančová, citrónová, levandulová apod. V mnoha případech slovo „domácí“ znamená, že vám připraví nápoj z ovocného či bylinného sirupu, sody a ledu, občas zpestřenou přídavkem ovoce nebo čerstvé ovocné šťávy. Sladkost tohoto nápoje mnohdy záleží na obsluze konkrétní restaurace, občas ji můžete i domluvou s obsluhou ovlivnit. Jde tedy opět o nápoj, který by ať už kvůli obsahu cukru či oxidu uhličitého neměl tvořit základ pitného režimu, ale měl by být pouze zpestřením. Opět můžete toto zpestření dopřát i dětem ve školní jídelně, ale určitě by to nemělo být příliš často a sladkost nápoje by měla být opravdu nízká, přídavek ovoce je pak jistě velkým bonusem.

Nezapomeňte ani vy pravidelně pít a dodržovat vhodný pitný režim, a to nejen v létě, ale po celý rok. Pitná voda je základ, ale občasné zpestření je určitě vítanou změnou nejen pro děti, ale i pro nás dospělé.

Mgr. Jana Petrová – nutriční terapeut, Litomyšl

Autor: Mgr. Jana Broulíková
nutriční terapeut, Litomyšl

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka6

    Zpestření letního pitného režimu
    V tomto horkém letním období článek o druzích nápojů pro vhodný pitný režim na místě. Doplnila bych i o mléčné nápoje s přídavky ovoce, vanilky, koření, zmrzliny (koktejly).
    osvěžení přinesou také studené ovocné a zeleninové polévky.