Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Tento vitamin patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má zásadní význam pro dobrou srážlivost krve a hraje úlohu také v kostním metabolismu. Při jeho nedostatku se doba srážení krve prodlužuje a hrozí riziko krvácení. Vyskytuje se v několika formách – K1 najdeme v rostlinných potravinách, K2 vytváří bakterie lidského zažívacího traktu a K3 je syntetický vitamin.

Významným zdrojem vitaminu K je zelená listová zelenina, značné množství obsahují také játra, sója a zelený čaj. Jeho nedostatek se u zdravých osob téměř nevyskytuje, protože potřeba je dostatečně zajištěna plnohodnotnou stravou. Podle odhadů zabezpečuje 50 % příjmu vitaminu K strava a zbytek vytvoří bakterie našeho zažívacího traktu. Ztráty vitaminu K během kulinární úpravy jsou nepatrné. Vitamin K patří k nejstabilnějším vitaminům odolným vůči teplu a oxidaci vzdušným kyslíkem. Naopak velmi rychle se ničí vlivem denního světla.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza

Aktualizováno: 16. září 2013