Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby z kakaovníku pravého (Theobroma Macao L.). Plody kakaovníku jsou nejprve zelené, později žluté, až hnědé bobule, které obsahují 20-50 zploštělých semen připomínající větší fazole. Po sklizni plodů se semena ihned vyluští, fermentují (fermentací získávají semena hnědou barvu, začíná se tvořit kakaová vůně a zároveň se odstraňuje tříslovinová chuť) a nakonec suší. Po usušení se semena nazývají kakaové boby. Boby se čistí a třídí, pak praží a melou. Drť kakaových bobů se lisováním oddělí na kakaové máslo (surovina pro čokoládu) a na kakaové pokrutiny (surovina pro kakaový prášek i čokoládu).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Čokoláda, Karob

Aktualizováno: 16. září 2013

Karob, též svatojánský chléb, se získává z plodů stále zeleného stromu rohovníku obecného, který se pěstuje v oblasti Středozemního moře. Plody jsou nasládlé, mají podobnou chuť jako čokoláda a neobsahují kofein. Z lusků karobu se získává jemný prášek, který se používá jako náhrada kakaa v dortech, sušenkách, dezertech. Ze semen rohovníku se získává karubin, který je povoleným potravinovým aditivem s označením E 410 a používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka zejména ve výrobě cukrovinek, pečiva, cukrářských výrobků, nápojů, při zpracování masa, mléka, ovoce a zeleniny.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Kakaové boby, Čokoláda

Aktualizováno: 16. září 2013

Káva je označení pro teplý nápoj i surovinu, ze které se nápoj vyrábí. Obsahuje kofein, který u lidí dočasně potlačuje únavu a má povzbuzující účinky. Účinek kofeinu má rychlý nástup, ale také rychle přestává působit. Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku kávy je 80 mg, ale jeho množství je závislé na způsobu přípravy (např. teplotě vody).  Kromě kofeinu obsahuje káva flavonoidy, které působí jako antioxidanty, tedy chrání organismus před působením volných radikálů. Pití kávy má většinou mírné dehydratační účinky, ale tento fakt nebyl dosud spolehlivě vědecky dokázán. Konzumace kávy má za následek zrychlení srdeční činnosti, zvýšení krevního tlaku a zvýšení kyselosti žaludku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Čaj, Nápoje, Energetické nápoje, Flavonoidy, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Kávovina je výrobek získaný pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy. Je určena jako náhrada kávy (tzv. kávové náhražky), případně jako přísada do kávy pro zlepšení senzorických vlastností nápoje (dodává plnější chuť a vůni). Mnoho výrobků plní obě funkce. Kávovina na rozdíl od kávy neobsahuje kofein a vzhledem k obsahu sacharidů má určitou energetickou a výživovou hodnotu. Základní surovinou pro výrobu kávovin jsou obiloviny (zejména žito a ječmen) a luštěniny (sója, hrách, fazole, lupina, cizrna aj.). Přísady ke kávě se získávají nejvíce z čekanky, cukrové řepy a fíků, ale používají se také žaludy, kaštany, ořechy, karob, hrušky, jablka, švestky a další ovoce. Pomocnými surovinami jsou cukry, sirupy, melasa, rostlinné oleje, máslo, karamel aj.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Nápoje, Energetické nápoje, Káva, Čaj, Alkohol, Karob, Melasa, Sacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013