Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Chrom patří mezi stopové prvky. Nachází se v ovzduší, ve vodě, půdě a v malém množství i v mnoha potravinách. Jeho hlavní funkcí je pomáhat hormonu inzulinu přepravovat glukózu z krve do buněk. Tento proces je důležitý pro udržení optimální hladiny cukru v krvi. Dobrými zdroji chromu jsou maso, ryby, drůbež a celozrnné výrobky. Významné množství obsahují také sýry, tmavá čokoláda, houby, některé druhy zeleniny (zelená paprika, zelené fazolky, špenát), ovoce (jablko, banán, pomeranč, grep) a koření (skořice, bobkový list, kurkuma). Obsah chromu v rostlinných potravinách závisí na jeho množství v zemědělské půdě. Nedostatek je v populaci zdravých osob vzácný. Vyšší potřebu mají pacienti s onemocněním srdce a diabetem mellitem (cukrovkou).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Selen, Inzulin, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní surovinou pro výrobu čokolády je kakaové máslo a umletá opražená kakaová směs, které se dále smíchávají s cukrem, případně s dalšími surovinami (přídatné látky, aromatické látky, sušené mléko, oříšky, kokos, kandované ovoce apod.). Směs se následně zjemňuje rozmělňováním na válcových stolicích. Jemným hnětením čokoládové hmoty se docílí sametové hebkosti a kvalita čokolády stoupá. Čokoláda se nakonec nalévá do temperovaných nádob, promíchá, chladí a plní do forem.

Pravá čokoláda neobsahuje jiný tuk než kakaové máslo. Bílá čokoláda se vyrábí z čistého kakaového másla, mléka nebo mléčných výrobků, sladidel a případně dalších složek. Díky obsahu antioxidantů a alkaloidů theobrominu a kofeinu vykazuje přiměřená konzumace kvalitní čokolády pozitivní účinky na lidské zdraví, zejména na snižování rizika srdečně-cévních onemocnění.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Kakaové boby, Karob, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Hořčík je potřebný pro správné fungování srdce, nervů a svalů. Rovněž se podílí na mineralizaci kostí, aktivuje více než 300 enzymů, ovlivňuje metabolismus glukózy a její další využití. Nedostatek hořčíku s typickými příznaky nebyl u zdravých osob s běžnými stravovacími zvyklostmi doposud prokázán. Nedostatek je obvykle důsledkem onemocnění trávicího ústrojí, dlouhodobé konzumace alkoholu a některých léčiv a vede k poruchám srdečního i kosterního svalstva, ke svalové slabosti a svalovým křečím. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří celozrnné výrobky, ořechy, zelená listová zelenina, banány, sójové boby, mléko a mléčné výrobky, játra, drůbež a ryby. K pokrytí potřeby přispívají také kakao, čokoláda, káva a čaj.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Čokoláda, Káva, Čaj, Sója

Aktualizováno: 16. září 2013

Karob, též svatojánský chléb, se získává z plodů stále zeleného stromu rohovníku obecného, který se pěstuje v oblasti Středozemního moře. Plody jsou nasládlé, mají podobnou chuť jako čokoláda a neobsahují kofein. Z lusků karobu se získává jemný prášek, který se používá jako náhrada kakaa v dortech, sušenkách, dezertech. Ze semen rohovníku se získává karubin, který je povoleným potravinovým aditivem s označením E 410 a používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka zejména ve výrobě cukrovinek, pečiva, cukrářských výrobků, nápojů, při zpracování masa, mléka, ovoce a zeleniny.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Kakaové boby, Čokoláda

Aktualizováno: 16. září 2013

Lipidy (tuky) patří mezi základní živiny a tvoří nezbytnou složku potravy. Skládají se z mastných kyselin a glycerolu. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie pro lidský organismus, konkrétně jeden gram tuku dodá 38 kJ (9 kcal).

V těle plní řadu funkcí. Jsou základní složkou buněk v těle, umožňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, tvoří se z nich některé hormony a další důležité látky, zajišťují mechanickou i tepelnou ochranu organismu. Tuky by neměly tvořit více než 30 % z celkového energetického příjmu. Při výběru potravin je vhodné dávat pozor na skryté tuky, které sice na první pohled nevidíme, ale mohou představovat podstatnou část denního příjmu energie. Skryté tuky se vyskytují v uzeninách, sladkostech (zmrzliny, čokoláda, zákusky), v sýrech, plnotučném mléce a v jiných tučných mléčných výrobcích.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Cholesterol, Ztužování tuků, Žluknutí tuků, Energie, Vitaminy

Aktualizováno: 16. září 2013