Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Bulgur je ve své podstatě předvařené, nalámané zrno pšenice tvrdé (Triticum durum). Bulgur je lehce stravitelný, má oříškovou chuť, dlouhou dobu údržnosti a výborné nutriční složení (nízký obsah tuků, dostatek vitaminů, minerálních látek a vysoký obsah vlákniny). Jeho příprava je velmi jednoduchá, protože nevyžaduje složitou tepelnou úpravu. Stačí ho předem namočit a po nabobtnání je nachystán k servírování nebo dalšímu zpracování. Bulgur se připravuje podobně jako rýže či kuskus, je součástí exotických salátů (tabouli) nebo masových jídel (pilaf, falafel, kibbeh). V našich podmínkách lze bulgur přidat do nádivek, polévek, karbanátků, pekařských výrobků či jako přílohu k masu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Lipidy, Vitaminy, Minerální látky, Vláknina, Rýže, Kuskus

Aktualizováno: 16. září 2013

Kuskus je těstovina ve formě malých kuliček vyrobená z loupané tvrdé pšenice. Pochází ze severní Afriky, kde se tradičně podává s kořeněným dušeným masem. V současné době se kuskus vyrábí i z neloupaných zrn pšenice (celozrnný kuskus) či z jiných druhů obilovin. Kvůli přítomnosti lepku není kuskus vhodný pro nemocné celiakií. Kuskus má jemnou zrnitou strukturu, sám o sobě nemá výraznou chuť a velmi dobře přijímá chutě ostatních potravin (omáčky, dresinky apod.). Z této suroviny lze uvařit sladké i slané pokrmy. Jeho příprava je velmi snadná. Díl kuskusu se vsype do dvou dílů vroucí osolené vody a nechá se vařit 10-15 minut. Pokud je kuskus dostatečně měkký, můžeme podávat.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Těstoviny, Celiakie

Aktualizováno: 16. září 2013

Semolina je rozdrcené jádro zrna pšenice tvrdé (Triticum durum). Tato zrna obsahují vyšší množství přírodního barviva karotenoidů, což ovlivňuje i výsledný produkt – semolinová mouka má být nažloutlá. Semolina je vhodná především na výrobu těstovin, kuskusu či bulguru. Díky vyššímu obsahu lepku se semolinové těstoviny nerozváří, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Semolinové produkty jsou zcela nevhodné při bezlepkové dietě.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Karotenoidy, Těstoviny, Kuskus, Bulgur, Glykemický index, Bezlepková dieta, Celiakie, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013