Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Cholin je základní stavební látkou acetylcholinu, který přenáší vzruchy mezi nervovými buňkami. Nedostatek cholinu se může projevit poruchami paměti a je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby. Další aktivní formou cholinu je fosfatidylcholin, který zpracovává v těle cholesterol a tuky a zabraňuje jejich hromadění. Zpomaluje tím rozvoj aterosklerózy a jejich důsledků, jako je vznik srdečně-cévních onemocnění. Organismus cholin získává rozštěpením lecitinu nebo z potravy. Největší množství cholinu obsahují vaječné žloutky, játra, luštěniny, listová zelenina a arašídy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lecitin, Ateroskleróza, Cholesterol, Lipidy

Aktualizováno: 16. září 2013

Název lecitin vznikl z řeckého slova lekithos, což znamená žloutek. Z něj byl lecitin poprvé získán. Lecitin je látka tělu vlastní a je nezbytná pro celou řadu funkcí.  Podílí se například na tvorbě a obnovování buněčných membrán a je přírodním antioxidantem. Přispívá rovněž k udržování zdravého nervového systému, žlučníku a jater, posiluje paměť a působí proti ateroskleróze. Dobrým zdrojem je vaječný žloutek, rostlinné oleje, sójové boby a ořechy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty, Ateroskleróza

Aktualizováno: 16. září 2013

Sójové nápoje, nesprávně sójové mléko, jsou nefermentované výrobky ze sóji. Ač připomínají mléko, jejich složení je od všech živočišných mlék zcela odlišné a mají také svou specifickou chuť. Sójové nápoje nelze považovat za rovnocennou náhradu mléka. Jejich výhodou je nepřítomnost cholesterolu a laktózy, vyšší obsah lecitinu a vitaminu E a vhodnější složení tuků z hlediska zastoupení mastných kyselin. Naopak nedostatkem je nízký obsah vápníku (pokud se nejedná o nápoje vápníkem obohacené) a současně jeho nízká využitelnost. Ve srovnání s kravským mlékem je biologická hodnota bílkovin sójových nápojů nižší a navíc sójové boby jsou mnohem větším alergenem. Sójové nápoje mohou být zpestřením jídelníčku pro vegany, osoby s laktózovou intolerancí a alergií na mléčné bílkoviny.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Sója, Tofu a tempeh, Veganství, Laktózová intolerance, Alergie na bílkovinu kravského mléka, Vápník, Cholesterol, Laktóza, Lecitin, Vitamin E

Aktualizováno: 16. září 2013