Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Vitamin B12 je tvořen skupinou různých sloučenin, které mají v centru jádra jeden atom kobaltu. Proto se tento ve vodě rozpustný vitamin označuje jako kobalamin. Je důležitý pro správnou krvetvorbu, metabolismus všech živin a funkci nervové soustavy. Nachází se pouze v potravinách živočišných. Potraviny rostlinného původu zpracované bakteriálním kvašením vitamin B12sice obsahují, ale pouze ve stopovém množství. Nejvydatnějším zdrojem jsou játra, dále maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Nedostatkem jsou ohroženi lidé, kteří dlouhodobě vylučují z jídelníčku veškeré živočišné produkty (přísní vegetariáni, vegani, makrobiotici). Nedostatek se projevuje anémií (chudokrevností) a v závažném případě poškozením míchy s rizikem trvalého postižení nervového systému.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Anémie, Vegetariánství, Veganství, Makrobiotika

Aktualizováno: 16. září 2013