Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Mezi jednoduché cukry řadíme i sloučeniny ze dvou cukerných jednotek, tzv. disacharidy. Z pohledu chemického složení jsou disacharidy řazeny pod skupinu oligosacharidy (dvě až deset cukerných jednotek). Mezi disacharidy patří sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr), maltóza (sladový cukr) a další. Disacharidy mají sladkou chuť a vyskytují se v mléce a mléčných výrobcích (laktóza), v ječném sladu (maltóza) či jako běžně používaný bílý cukr (sacharóza).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní definice oligosacharidů říká, že se jedná o skupinu sacharidů složených ze dvou až deseti cukerných jednotek. Mezi oligosacharidy se řadí jednoduché cukry disacharidy (dvě cukerné jednotky), dále frukto-oligosacharidy, malto-oligosacharidy, rafinóza a stachyóza. Poslední dva jmenovaní zástupci se nachází v malém množství v luštěninách, obilovinách, zelenině a medu. Právě oligosacharidy jsou v mnohých případech důvodem vzniku nadýmání po konzumaci luštěnin. Namáčení a hlavně naklíčení luštěnin vede ke snížení obsahu těchto látek a tím ke snížení zažívacích potíží.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Cereálie, Med

Aktualizováno: 16. září 2013

Prebiotika představují nestravitelnou složku potravy (vlákninu), která příznivě ovlivňuje zdraví konzumenta. Její pozitivní účinek spočívá v dodávce živin a podpoře růstu střevních bakterií. Mezi prebiotika patří fruktooligosacharidy (inulin, oligofruktóza), laktulóza a další. Hlavními zdroji prebiotik jsou zelenina, ovoce a cereální výrobky.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Probiotika, Synbiotika, Inulin, Vláknina, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem sacharidy dnes plně nahrazuje již zastaralé termíny jako uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty či glycidy. Jedná se o velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek v molekule dělíme sacharidy na monosacharidy (jedna cukerná jednotka), oligosacharidy (dvě až deset jednotek) a polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek). Zelené rostliny si sacharidy dokáží vytvořit procesem zvaným fotosyntéza, ostatní organismy jsou závislé na příjmu sacharidů potravou.

Sacharidy představují jednu z hlavních živin a pro správné fungování lidského těla jsou nepostradatelné. Hlavní roli hrají sacharidy při dodávce energie na fungování všech pochodů v lidském těle, mozek a svaly jsou na nich dokonce plně závislé. Konkrétně jeden gram sacharidů dodá 17 kJ (4 kcal). Dále se sacharidy objevují jako stavební struktury v tkáních a orgánech nebo zajišťují správnou funkci střev.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Monosacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza, Polyoly, Polysacharidy, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Vláknina, Glykemický index, Glykemická nálož, Beta-glukany, Energie, Joule, Kilokalorie

Aktualizováno: 16. září 2013