Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, jelikož se skládá jen z jedné cukerné jednotky. Spojením s glukózou vytváří disacharid sacharózu (řepný neboli třtinový cukr). Volná fruktóza se vyskytuje především v ovoci a medu. Po konzumaci fruktózy nedochází k takovému vzestupu glykemie (hladiny krevního cukru) jako po samotné glukóze, proto byla snaha nahradit běžný cukr (sacharózu) fruktózou. Na toto téma proběhlo mnoho vědeckých studií, které postupně ukazovaly, že přívod samotné fruktózy není pro organismus až tak výhodný. Bylo prokázáno, že se fruktóza podílí na vzniku dyslipidemie (narušení metabolismu lipidů v organismu), zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zvyšuje pocit hladu a příjem potravy, což koreluje se zvyšujícím se výskytem obezity. Z toho důvodu fruktózu nelze jako náhradní přírodní sladidlo diabetikům, ani zdravým osobám v žádném případě doporučit.   

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Glukóza, Disacharidy, Sacharóza, Glykemický index, Diabetes mellitus, Obezita, Ateroskleróza, Náhradní sladidla, Dia výrobky

Aktualizováno: 16. září 2013

Monosacharidy neboli jednoduché cukry patří do skupiny sacharidů a obsahují jednu cukernou jednotku. Hlavními zástupci monosacharidů jsou glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a galaktóza. Glukóza je nejrozšířenější cukr v přírodě. Pro organismus představuje rychlý zdroj energie. Společně s fruktózou tvoří disacharid sacharózu, používanou jako běžné sladidlo (řepný cukr). Monosacharidy mají sladkou chuť a vyskytují se převážně v medu, ovoci, džusech či ve vínu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Sacharóza, Med

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem sacharidy dnes plně nahrazuje již zastaralé termíny jako uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty či glycidy. Jedná se o velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek v molekule dělíme sacharidy na monosacharidy (jedna cukerná jednotka), oligosacharidy (dvě až deset jednotek) a polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek). Zelené rostliny si sacharidy dokáží vytvořit procesem zvaným fotosyntéza, ostatní organismy jsou závislé na příjmu sacharidů potravou.

Sacharidy představují jednu z hlavních živin a pro správné fungování lidského těla jsou nepostradatelné. Hlavní roli hrají sacharidy při dodávce energie na fungování všech pochodů v lidském těle, mozek a svaly jsou na nich dokonce plně závislé. Konkrétně jeden gram sacharidů dodá 17 kJ (4 kcal). Dále se sacharidy objevují jako stavební struktury v tkáních a orgánech nebo zajišťují správnou funkci střev.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Monosacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza, Polyoly, Polysacharidy, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Vláknina, Glykemický index, Glykemická nálož, Beta-glukany, Energie, Joule, Kilokalorie

Aktualizováno: 16. září 2013