Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Kyselina fytová se přirozeně vyskytuje ve vyšším množství zejména v obilovinách, luštěninách a olejninách. Předpokládá se, že v semenech rostlin slouží jako zásobní forma fosforu a dalších minerálních látek. Kromě toho vykazuje antioxidační a protirakovinné účinky. Na druhé straně je kyselina fytová látka, která narušuje metabolismus některých minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek). Silně je váže a tyto vzniklé nerozpustné komplexy nejsou naším tělem využity. Obsah kyseliny fytové lze snížit například fermentací pečiva nebo namáčením a klíčením luštěnin. Varem se kyselina fytová neničí.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina šťavelová, Antioxidanty, Vápník, Hořčík, Fosfor, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina šťavelová je běžnou složkou ovoce a zeleniny. Ve vyšším množství se vyskytuje především ve špenátu, mangoldu, rebarboře a červené řepě. Významný obsah je také v čaji a kakau. Z pohledu výživy považujeme kyselinu šťavelovou za látku, která narušuje metabolismus minerálních látek, zejména vápníku, železa a zinku. Váže je do obtížně využitelných nerozpustných komplexů, ze kterých je naše tělo nemůže získat. Rizikem nadbytečného příjmu je nedostatek určitých minerálních látek, ale také tvorba ledvinných kamenů. Obsah kyseliny šťavelové lze snížit blanšírováním a vylitím vody, ve které se potravina vařila.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina fytová, Blanšírování, Vápník, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013