Přeskočit na obsah

Dietní stravování – dieta žlučníková

O vhodných a nevhodných potravinách, čemu se raději vyhýbat a co si naopak můžete dovolit při dietě žlučníkové, si přečtete v dnešním článku. Dieta se podává při chronickém onemocnění žlučníku, po odeznění akutního zánětu žlučníku a při žlučových kaméncích.

Autor: Marieta Baliková
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5

Podává se při chronickém onemocnění žlučníku, po odeznění akutního zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích.

Kuchyňská úprava
Používejte vaření, dušení, pečení. Masa opečte nasucho, podlijte netučným vývarem z kostí, masa, zeleniny nebo vodou a duste nebo pečte pod pokličkou. Tuk pod masa nepoužívejte, přidávejte do hotových pokrmů. Zásadně nepoužívejte smažení. Pokrmy zahušťujte moukou nasucho opraženou nebo závrtkou. Při pečení dbejte, aby se netvořila tvrdá kůrka (pečte přikryté nebo ve vodní lázni). Šťávy z masa nerestujte.

Vhodné potraviny a pokrmy
Nápoje:
Čaj ruský, indický, z bylinek, obilninová káva, (pokud snášíte mléko), mléko jako samostatný nápoj vynechte, ovocné šťávy, ředěné džusy, mošty, minerálky s menším obsahem CO2.
Pečivo:
Rohlíky, veka, starší vánočka bez mandlí, suchary, piškoty, netučné sušenky.
Mléčné výrobky:
Tvaroh přírodní netučný, ochucený zelenými natěmi (kopr, pažitka, petrželka) nebo s povolenými druhy ovoce, žerve, imperiál, tavené sýry do 30% t. v s. (Šumava, Lipno, Kala, Orion, Fit, Erudit), vakuovaný plátkový sýr do 30 % t. v s., Eidam 30 % t. v s., jogurty s menším obsahem tuku bílé i ovocné s povolenými druhy ovoce.
Masa:
Hovězí, telecí, vepřové libové, kuře, králík, holoubě, krůta, kapr, štika, filé, šunka, šunka drůbeží – všechna masa zbavte viditelného tuku.
Příkrmy:
Brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlík houskový (s pečivovým práškem), knedlík jemný žemlový.
(Rozpis na jemný knedlík: 100 g rohlíků nebo žemle, 30 g hrubé mouky, 100 ml mléka nebo vody, ¼ vejce, sůl.
Postup: rohlíky rozkrájíme na kostky, navlhčíme mlékem nebo vodou, ve kterém jsme rozšlehali žloutek a sůl. Přimícháme hrubou mouku a tuhý sníh z bílku. Masu přendáme na navlhčenou utěrku, zabalíme, oba konce zavážeme a vaříme v osolené vodě cca 20 min.)
Omáčky:
Rajská, koprová, citrónová, pažitková, křenová, ovocná, (bílé omáčky zařazujeme podle snášenlivosti mléka).
Zelenina:
Mrkev, celer, petržel, špenát, zelená fazolka, hlávkový salát, vařená červená řepa, malé množství mladé brukve, květáku, hrášku do polévek, nákypů, náplní, sedlin, mražená zelenina jednodruhová ze jmenovaných druhů, zeleninová směs pod svíčkovou. Rajčata zařazujeme podle snášenlivosti.
Ovoce:
Jablka, broskve, meruňky, banány, pomeranče, mandarinky, grapefruity, hroznové víno bez peciček.
Saláty:
Z dovolených druhů zeleniny, kořeňte citrónovou šťávou, pažitkou, petrželkou, koprem.
Kompoty:
Z dovolených druhů ovoce.
Ovocné přesnídávky, džem z povolených druhů ovoce.
Med
Koření:
Zelené natě – petrželka, pažitka, kopr, citrónová, pomerančová kůra a šťáva z dobře omytých plodů, odvar z kmínu a hub. Solte mírně.
Moučníky:
Z těsta piškotového, sněhového, plněné džemem, tvarohovým krémem, ovocné rosoly se sněhem, tvarohový krém s ovocem, bublanina.
Vejce:
Bez omezení používejte bílky, celá vejce nejezte jako samostatný pokrm, pro přípravu jídel používejte ½ ks na den.
Tuky:
Volné tuky omezte, používejte máslo na pečivo, do pomazánek, do hotových jídel, povolený je slunečnicový olej.

Nevhodné potraviny
Nápoje:
Zrnková káva, čokoláda, ostré ovocné šťávy, Coca Cola, Pepsi Cola, Tonik, alkoholické nápoje.
Pečivo:
Čerstvé kynuté pečivo, moučníky plněné máslovým krémem, lístkové a linecké těsto, smažené moučníky, čerstvý chléb, dalamánky, máslové sušenky plněné a polévané čokoládou, odpalované těsto.
Mléčné výrobky:
Sýry tučné, zrající – Romadůr, Olomoucké tvarůžky, plísňové, s příchutěmi – paprikové, zeleninové, česnekové, se žampiony, s oříšky apod., tučný tvaroh, jogurty smetanové, müsli, smetana, šlehačka, krém pařížský, termix, pacholík, zmrzliny, nanukové dorty.
Masa:
Tučná všeho druhu, salámy, párky i dietní, uzené, skopové, zvěřina, tučné ryby, rybí konzervy, kyselé ryby, vnitřnosti, tlačenka, jitrnice, jelita, prejt, masové konzervy, paštiky, huspenina, kachna, husa.
Příkrmy:
Kynuté knedlíky, opečené brambory, smažené hranolky, bramborové a jiné krokety, bramborový salát s majonézou.
Omáčky:
Smetanová, hořčicová, okurková, houbová (pouze vývar z hub), svíčková, tatarská…
Zelenina:
Tvrdá a nadýmavá – kapusta, zelí, ředkvičky, papriky, okurky salátové i sterilované, cukina, cibule, česnek, pórek, ve velkém množství květák, brukev, brokolice, zelený hrášek, nakládané zeleninové směsi, mražené zeleninové směsi z nepovolených druhů zeleniny.
Luštěniny:
Čočka, hrách, fazole, sojové boby. 
Ovoce:
S tvrdými slupkami a zrníčky, nevyzrálé – hrušky, švestky, ryngle, třešně, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, angrešt, kiwi, hroznové víno s pecičkami.
Koření:
Všechny druhy ostrého koření, různé směsi koření, hořčice, kečup, sojová omáčka, worchester.
Tuky:
Sádlo, škvarky, slanina, lůj, majonéza.
Moučníky:
Kynuté, těžké tučné se šlehačkou a tučnými krémy.
Různé:
Ořechy, mandle, mák, müsli, bramborové lupínky a vše, čím si nejste jisti nebo co vám dělá potíže.

Recepty při dietě žlučníkové

Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5

Autor: Marieta Baliková
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se