Ve školní jídelně v Týnci nad Sázavou jsou přípravy na Halloween v plném proudu. Ředitelka jídelny Jana Malinová nám prozradila, jak myšlenka uspořádat oslavu tohoto svátku vůbec vznikla, z čeho akci financují nebo jaké chystají letos menu. Dočtete se v následujícím rozhovoru.
Jak vznikla myšlenka uspořádat oslavu Halloweenu?
Do školní jídelny jsem byla jmenována ředitelkou v roce 2012. Moje předešlá práce byla provozování restaurace – podnikání. Po nástupu do funkce jsem pochopila, že je tato práce obdobná. Člověk se musí neustále snažit udržet krok s novými trendy, být kreativní, nápaditý, prostě nedělat práci stereotypně, nebát se změn a zákazníkům – ač malým – nabízet něco nového. Vybrala jsem si do školní jídelny tým kolegyň a napojila jsem se na své akce z restaurace. Jednou z nich je místní Týnecké posvícení a oslava Halloweenu.
Halloween se u vás v jídelně bude letos slavit už po desáté. Jaké jsou ohlasy?
Vidím, že ohlasy jsou výborné, mám zpětnou vazbu od rodičů a učitelů, že děti se těší, jaké vypíšu jídlo a jaký bude pamlsek. V ty dny je neskutečně dlouhá fronta strávníků, nikdo se neodhlašuje, ba naopak, ti, co se stravují dle odpoledek, se telefonicky přihlašují na tyto dny. Výjimkou byla doba covidu, kdy jsme sice vařili pro nahlášené děti a na menu se halloweenské jídlo napsalo, ale výzdoba a doprovodné akce se dělat nemohly.
Z čeho akci financujete?
Akce prakticky není finančně náročná. Obědy se vejdou do finanční normy nebo máme něco naspořeno. S výzdobou nám pomáhá družina. V jídelně máme celoročně nástěnný billboard na tematické obrázky, které vytvářejí žáci z naší školy. Další dekoraci pořídím z provozního příspěvku, kde zřizovatel na tyto akce myslí a podporuje je. Letos budeme mít i novou halloweenskou girlandu. Děvčata – pracovnice se zapojily do výzdob a děláme různé burzy. Přineseme třeba vánoční nebo jiné ozdoby, které máme doma již okoukané, a směňujeme je. Něco použijeme i v jídelně, takže máme skoro vždy jinou výzdobu.
Jak probíhají přípravy? Co je třeba předem vyřešit?
Přípravy na akci probíhají asi měsíc dopředu. Musím naplánovat a zorganizovat výzdobu, zboží, reklamu. O chystaných akcích píšeme hlavně na našich webových stránkách, na nástěnkách ve školní jídelně, na vývěsné tabuli před školní jídelnou. Také informuji paní ředitelku základní školy, a ta tyto informace předá třídním učitelům. Když se časově zadaří, tak informace o akci proběhne i v místních Týneckých listech.
Inspiraci na slavnostní meníčka čerpám na internetu. Řídíme se tradičními surovinami, národními jídly zemí, ze kterých svátek pochází, a zkoušíme zkombinovat. Názvy většinou vymyslíme i dle pohádek. Velkou inspirací jsou pro mě i jídla v restauracích a na školeních, například z Nových trendů v moderním vaření, co pořádají Jídelny.cz. Jídla z restaurací musím přizpůsobit výživovým normám, které stanovuje legislativa.
Letošní menu:
Polévka: Krémová z pečené dýně s pestem a praženými semínky
Oběd 1: Halloweenská tortilla se zeleninou, kuřecím masem a barbecue dresinkem
Oběd 2: Dýňové pyré s marinovanými kuřecími křidélky a dušičkovým salátem z mrkve
Doplněk: Casperovy wafle
Pomáhá vám při pořádání oslav někdo další?
Bez podpory zřizovatele a školy by tyto akce neměly své kouzlo. Děvčata ze Sdružení rodičů a přátel školy vyvěšují nabídku školní jídelny na svůj Facebook. Děti ve škole mají většinou na tyto dny tematické masky, v kterých chodí na oběd, a tím se tyto dny stávají slavnostnější. Velké díky patří i paním kuchařkám, které dělají tyto akce rády a berou to jako zpestření nejen pro děti, ale i pro sebe samé.
Foto: Freepik.com
Diskuze