Přeskočit na obsah

Hodnocení jídelních lístků v novinách

V týdnu od 3. do 7. ledna 2011 proběhl test jídelníčků devíti náhodně vybraných školních jídelen na jižní Moravě. Vyjádření k nim poskytly odbornice z brněnského magistrátu a z KHS Brno. Jak hodnocení dopadlo?

Autor: Bc. Martina Cukrová
, redakce portálu Jídelny.cz

Redakce Deníku Rovnost provedla v týdnu od 3. do 7. ledna 2011 test jídelníčků v devíti náhodně vybraných jídelnách na jižní Moravě. Jídelníčky komentovaly nezávisle na sobě odborná referentka pro školní stravování brněnského magistrátu Bc. Anna Packová a vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu jihomoravské hygienické stanice MUDr. Eva Lysá. Obě se shodly skoro ve všem. A jak hodnocení dopadlo?

Klady a zápory
„Tak má vypadat školní jídelníček.“ „Čalamáda čerstvou zeleninu nenahradí.“„Ovoce jen v knedlících? To je málo.“ I těmito slovy byly hodnoceny předložené jídelníčky. Obě odbornice se snažily objektivně zhodnotit všechny klady i zápory. Velké pochvaly se dočkalo časté zařazení mléka a červeného masa v jídelníčcích. Většina jídel prošla bez problémů, mezi nejvíce kritizované však patřily párky a uzeniny, které dětem na talíř nepatří. Kladem bylo zařazování ryb a hovězího masa, na které se ve stravě často zapomíná, přestože tyto potraviny obsahují dostatek potřebných živin. Špatného hodnocení se dočkala naopak jídla doplněná kyselými okurkami a čalamádou, které rozhodně nenahradí čerstvou zeleninu.
Obě hodnotitelky také ocenily, že školy mají své jídelníčky vyvěšené na svých internetových stránkách. Rodiče tak mají přehled o tom, co jejich děti jedí.

Na kritiku některé jídelny reagovaly tím, že patří mezi malé jídelny, a proto nemají tolik možností. Nebo naopak mají jen málo zaměstnanců, trpí nedostatkem času pro přípravu třeba čerstvé zeleniny na talířky a řeší to čalamádovými vycpávkami.

Jídelnám bylo vytýkáno i málo ovoce. Často není tato položka zahrnuta v jídelním lístku, dětem jsou však přesto ovocné či mléčné dezerty servírovány. Vedoucí se snaží reagovat na aktuální nabídku dodavatelů a jídelní lístek bohužel neaktualizují.

Dva příklady
Největší pochvalu sklidil jídelníček ivančické jídelny. Jeho sestavení zabere paní Moučkové jen jednu hodinu. Má v tom již pětatřicetiletou praxi. Vaří se zde pro sedm set žáků. Děti také dostávají díky akci Ovoce do škol dvakrát týdně ovocnou svačinu. Chutě dětí se podle paní Moučkové za ty roky nezměnily. Stále by chtěly daleko víc sladkých jídel, ovšem do popředí v oblíbenosti jídel se dostávají i těstovinové nebo zeleninové saláty, a to hlavně mezi děvčaty.
Nejhůře hodnoceným byl jídelníček Základní školy v Lubnici na Znojemsku. Vysloužil si přívlastek „klasiky socialistického střihu“, kdy se vaří spousta omáček a připravuje se málo zdravých dezertů a ovoce. Vedoucí stravování p. Viskot k tomu redakci portálu Jídelny.cz řekl: „V naší školní jídelně se stravuje průběžně 60 – 67 dětí. Cena obědů je pro první stupeň 18,- Kč a pro druhý stupeň 20,- Kč, při této ceně je velice těžké zařazovat do jídelníčku dražší ovoce a zeleninu. Přesto se zde občas objeví, pravidelně i mléko. Ovoce děti dostávají z projektu Ovoce do škol. Důvod nižší ceny obědů je naše snaha, aby oběd byl dostupný největšímu počtu žáků. Připomínky novinového článku jsem akceptoval a zmiňovaná jídla z jídelníčku vyřadil.“

Ukázka hodnocení
V celkovém hodnocení všech devíti jídelníčků můžeme říct, že pozitiva převažovala. Důraz byl kladen hlavně na přítomnost mléčných výrobků, hovězího masa a čerstvého ovoce a zeleniny. Na stránkách Brněnského deníku si můžete přečíst původní článek i s přiloženými jídelníčky a jejich hodnocením.

Zde je názorný příklad hodnocení jídelníčku ze školní jídelny Střední školy zdravotnické a zemědělsko-ekonomické, Vyškov:
Verdikt odbornic: „Standard, kterému chybí ovoce.“
– jídelníček je jednoduchý, ale dobře sestavený,
– chybí v něm ovoce a mléčné výrobky,
– vylepšila by jej i zeleninová polévka.

Pondělí
čočková polévka
rizoto s drůbežím masem a zeleninou, okurek
ovocný nápoj, čaj
Úterý
bramborová polévka
pražská pečeně, těstoviny, zelný salát s koprem
ovocný nápoj, čaj
Středa
vývar s těstovinami
smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurkový salát, kompot
džus, ovocný čaj
Čtvrtek
česneková polévka s opečeným chlebem
masové koule v rajské omáčce, houskový knedlík,
ovocný nápoj, čaj s citronem
Pátek
vločková polévka
vepřové maso v mrkvi, brambory
ovocný nápoj


Hodnocení týdenních jídelníčků však má i svá úskalí. Za pouhý týden se nemohou v jídelníčku vystřídat všechny druhy potravin, proto je určitým způsobem zkreslený. Odborníkovi ovšem i týdenní jídelníček určitou informaci poskytuje. Například: Vystřídalo se v něm více druhů masa? Objevily se v něm luštěniny? Není v něm více sladkých jídel? Ošemetnou věcí je i to, když jídelní lístek visí na webových stránkách jídelen. Na jednu stranu je to velmi přínosná věc jak pro rodiče, tak i děti, na druhou stranu lze tento jev lehce zneužít. Proto by jídelny měly vypracování jídelního lístku věnovat mimořádnou pozornost.

Bc. Martina Cukrová, redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Bc. Martina Cukrová
, redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Aleš jiný

    nedá se souhlasit
    s hodnocením obou tzv. odbornic v uvedeném článku. Zejména výlevy paní Packové byly dost hrozné. Prý je „čertová“ z čalamád, které prý čerstvou zeleninu nenahradí. To přece nikdo netvrdí, ale v našich zeměpisných podmínkách je prostě konzervovaná zelenina přirozenou věcí a je pořád lepší než žádná. Stejně těžko říct co má být v „socialistickém střihu“ na omáčkách. Omáčky prostě k české kuchyni patří, nic se jistě nemá přehánět, ale tímto způsobem to hodnotit mně osobně přijde velmi neodborné.

  • Autor: Aja J.

    Hodnocení jídelních lístků
    Po přečtení příspěvku musím reagovat. Myslím že takto zhodnotit ŠJ je někdy zavádějící. Pokud má být hodnocení objektívní pak jedině podle spotřebního koše. Vždýť napsat si do JL atraktívní a dobře znějící jídla při výběru ze tří druhů není až takový problém. Další otázka je kolik strávníků si toto jídlo objedná. Takže je možné že se někde děti bez možností výběru stravují zdravěji než s ukázkovými JL. Vím o čem hovořím.
    Přejí všem krásný a pohodový den.

    • Autor: Radka

      Re: Hodnocení jídelních lístků
      Nezlobte se na mě, ale dát takový příspěvek do novin, to je jakoby napsaly, proč nám berou z platu jenom 10 % a ne zrovna 25? Jídelníčky se měly hodnotit za měsíc, také dáváme uzené maso s hrachovou kaší, ale další je třeba čočka s vajíčkem a když vám zhodnotí zrovna ten týden, tak vás rozmáznout v novinách, jak špatně a nezdravě vaříte. Taky mě to nadzvedlo ze židle!!

      • Autor: Valentýna

        Re: Hodnocení jídelních lístků
        Stále někde čtu hodnocení jídelníčků. Prosím všechny „odbornice“, aby nám alespoň 1 x nabídli jídelníček, úžasný zdravý, který splní spotřební koš, ale ne na týden, ale na jeden nebo lépe na dva měsíce. A nejlépe složený ze dvou jídel na den. My bychom pak mohli tento „vzor“ otestovat na svých strávnících.
        Víme, že ideál je rybka s bramborem a salát z čerstvé zeleniny, ale musíme také vycházet vstříc požadavkům svých strávníků. Naše úžasné fazole a ovocné saláty často bohužel zůstávají netknuté.
        Myslím, že každá vedoucí ví, co vařit. Problém je tom, že to také musí děti jíst. U nás bohužel také vede knedlík a svíčková a luxusní kvalitní ryba (třeba losos), která velmi chutná dospělým, jde od dětí zpět do okýnka. Ovoce si neberou, protože ho nejedí. Jogurt si neberou, protože ho nejedí. Ale při řízku nestačíme plnit talíře přídavky. Totéž při pizze, svíčkové, rajské, krupicové kaši … vždyť to všichni znáte. Je to potom k pláči, když krmíte KOŠE (spotřební i odpadkový), ale dítě odchází hladové. Proto se většina z nás snaží nalézt kompromis.

  • Autor: Petr k

    socialistická omáčka
    Dobrý den, socialistická omáčka? A která – rajská, koprová, či svíčková ? Možná jen málo panská. Stravování je snadný terč, vařit umí vlastně každý. Doma. Ale celé to poskládat dohromady od jídelníčku, surovin, personálu, zázemí, peněz a podobně, aby výsledek byl kvalitní je kus práce. Přesto pro zákazníky „jen služba“ a tak to také berou. Teď i stát, který přemýšlí o zrušení úlev na stravování pro firmy. Co kdyby se přestalo dotovat stravování dětí? To by přece byla úspora. To je jen úvaha, tak pěkný den Petr

    • Autor: vedoucí.

      Re: socialistická omáčka
      Souhlasím s vámi. K tomu ještě přidám neochotu státu soustavně celoživotně vzdělávat své kuchařky. Kurzy připravují jedině výrobci nebo distributoři, kteří používají velké množství své konvenience, a ani ti už to nedělají zadarmo…

  • Autor: Lukáš

    Cena oběda
    Až budeme vybírat 30 Kč jako finanční normu na potraviny, budeme jim klidně dělat dva zeleninové saláty denně. Ale za 24 Kč moc nevymyslíte. 🙂

  • Autor: evas

    Hodnocení jídelních lístků
    chtěla bych sdělit svůj názor, na čalamády, a stesky na ceny obědů – vždyť např.čerstvý zelný salát s různými přídavky (kukuřicí, okurkou, paprikou, apod) jsou mnohem lacinější a lepší alternativou, než sterilované,- jak vždy říkám to nejzdravější na celém jídle-, protože vše vařené a sterilované je mrtvé…