Přeskočit na obsah

Jak vařit chutně a přitom zdravě?

V dnešním článku navštívíme jídelnu, ve které se kolektiv školní kuchyně rozrostl na jeden den o jednoho muže navíc. O akci ve školní jídelně nám referovala vedoucí školní jídelny z Křenovic. Jaké menu se strávníkům podávalo? A jak dětem chutnalo?

Autor: Miluše Daňková

V pondělí, dne 23. 4. 2012, proběhla na naší Základní škole v Křenovicích, okres Vyškov, ochutnávka zdravé výživy z nabídky velké potravinářské společnosti, která usiluje o to, aby do jídelen přinesla zdravé a přitom chutné recepty: od klasických jídel, až po různé speciality či netradiční chutě a kombinace.

Ve spolupráci s gastropromotérem již zmiňované firmy, panem Zbyňkem Diatkou, náš kolektiv ve školní jídelně sestavil jídelníček na tento den, který se skládal z těchto chodů:

  1. Cizrno-brokolicová krémová polévka
  2. Kuřecí kung-pao s čínskou zeleninou, dušená rýže
  3. Jáhlový dezert s ovocným přelivem
  4. Mandarinkový džus

Celé menu vařily naše kuchařky, p. Spáčilová  a p. Doláková spolu s p. Diatkou a během příjemné spolupráce se dozvěděly řadu nových poznatků o možnostech,  způsobu použití  a přípravě různých obilovin, luštěnin a jiných produktů ve zdravé kuchyni. A rovněž nás seznámil s řadou nových receptů.

Také žáci naší školy během celého dopoledne postupně ocenili informace od p. Diatky, který je velmi působivě seznámil s různými způsoby pěstování, úpravě, dovozu a druzích známých i méně známých obilovin, luštěnin a jiných produktů.

Vyvrcholením celého dopoledne byl vlastní oběd, kterého se také zúčastnily děti z naší mateřské školy na Václavské ulici. Pan kuchař těmto nejmenším strávníkům jídlo roznášel ke stolům a děti tak mohly zblízka ocenit jeho pracovní úbor a hlavně, pro ně nejpoutavější, vysokou kuchařskou čepici. Oběd jim v novém prostředí velmi chutnal a daly to najevo svými prázdnými talíři a také sdělením, že jim to chutnalo, ale maminka to doma nevaří.

Také starší žáci, u kterých se rovněž pan Diatka podílel na výdeji oběda, hodnotili výborně toto menu a líbil se jim také přístup a prezentace, která proběhla během dopoledne. Nejvíce jim chutnal jáhlový dezert s jahodovým přelivem, ale i u polévky si někteří žáci přišli pro přídavek. 

Celý kolektiv školní jídelny ocenil velmi kladně spolupráci s p. Diatkou, který se u nás také cítil velmi dobře. Tento den jsme zdokumentovali na fotografiích, ze kterých nabízíme ukázku. 


     
 
Miluše Daňková, vedoucí stravování Základní škola a Mateřská škola Křenovice

Autor: Miluše Daňková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Monik

    chutně a zdravě
    Můžete nám poskytnout nějaký recept.
    Chutných a zdravých není nikdy dost.
    Díky

  • Autor: majka 1

    super akce
    každá akce zvýší atraktivitu jídelny, jen tak dál!!! 🙂

  • Autor: JAROSLAVA

    Akce ve školní jídelně.
    Dobrý den, i u nás před časem tato akce proběhla,děti chválily,mohly se u okénka přetrhnout,ale myslím,že než jídlo je více zajímal nový člověk v kuchyni.Pan Diatka byl mimochodem moc příjemný a vstřícný pán a velice dobře se s ním spolupracovalo.Pro zpestření všedních dní jsou tyto akce určitě výborné jak pro kuchařky,tak i pro děti.Některé recepty této firmy také s úspěchem používáme.Zdravím a přeji příjemný zbytek dne.Jaroslava

  • Autor: majka 1

    pochvala
    Musím se připojit k pochvale milého pana kuchaře, byl i u nás a také na škole ve vedlejší vesnici a všude si jej velmi chválili. (dokázal být velice milý a ochotný i přes bolest zubu, a to je co říci!)

  • Autor: Monik

    Cizrnová polévka
    Tak jak to vypadá s recepty. Ráda bych uvařila cizrnovou polévku s brokolicí. Jak na to, napište. Ať můžeme zdravá jídla šířit dál.

    Děkujeme