Přeskočit na obsah

Jaký je váš názor na saláty z čerstvé zeleniny?

Při používání zeleniny ve školním stravování hrají významnou roli zeleninové saláty. Jaký je váš názor? Článek doprovází rozsáhlá diskuse o roli čerstvé zeleniny v jídelnách, o zkušenostech s podáváním salátů z čerstvé i sterilované zeleniny. Pište a diskutujte i vy.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Zelenina patří k nejstarším druhům potravy člověka a je samozřejmou součástí moderního obědu. Přesto se o jejím používání vedou rozsáhlé a často zbytečné spory. Její význam pro výživu a draví člověka je však mimořádný. Obsahuje minimum tuků, množství vitamínů, je významným zdrojem vody pro lidský organismus. Dodává mu řadu významných látek: vlákninu, významně podporující peristaltiku střev, a minerální látky, nepostradatelné pro stavbu lidského těla, jeho metabolismus, vodní režim apod. Pozoruhodný je v zelenině i vysoký obsah vitaminů, které jsou pro člověka mimořádně důležité.

Ve školním stravování patří zelenina k velmi doporučovaným druhům potravin. Důležitost podávání zeleniny podtrhuje i fakt, že ve vyhlášce o školním stravování č. 107/2005 je zařazena mezi skupiny potravin, jejichž spotřebu je nutno sledovat (tzv. spotřební koš).

Zeleninové saláty

Kromě vařené zeleniny se však neobejdeme bez zeleniny čerstvé, podávané v syrovém stavu. A právě mezi těmito pokrmy hrají velkou roli zeleninové saláty. Jejich podávání provázejí značné rozpory. Na jedné straně saláty z čerstvé zeleniny nesnižují obsah významných výživových látek tak jako při tepelné úpravě zeleniny, rovněž mohou být barevně velmi atraktivní a lákavé. Na straně druhé je řada strávníků odmítá, jejich příprava je pracná, materiálové i další náklady jsou vyšší.

Při jejich přípravě je potřeba mít nejen dobré recepty. Je třeba také pečlivě sledovat, jak strávníci salát přijímají, dbát na barevnost, chuťovou vyváženost. V některých jídelnách zavádějí nové metody při výdeji salátů. Strávníci si např. mohou vybírat a vzít si takový druh salátů, který je jim nejbližší, nebo si nabírají salát ze salátového baru.

Názory na saláty

Podávání zeleninových salátů provázejí i některé extrémní názory:

  • Saláty z čerstvé zeleniny jsou vyhozené peníze, protože vždy jich mnoho zůstane. U sterilované zeleniny máme aspoň záruku, že neotevřené sklenice můžeme vrátit do skladu.
  • Na zeleninové saláty musíte strávníky naučit, to nejde jen tak.
  • Při kvalitě zeleniny, kterou jídelny nakupují v akcích, nebo během zimního období je rozhodně lepší přejít na sterilovanou zeleninu.
  • Saláty z čerstvé zeleniny ne, děti si je málo berou, lépe je zeleninu dát na talíř jako oblohu.
  • Nedávejte saláty v misce k jídlu, dávejte je jako hlavní jídlo.

Atd., atd.

Jaké jsou vaše názory a zkušenosti?

Jaký je váš názor na saláty z čerstvé zeleniny? Prosím, vyjádřete se v diskusi pod článkem, kde také můžete vašim kolegyním předat dobré recepty na saláty, různé postřehy a ty nejlepší zkušenosti s jejich přípravou a výdejem. Využijte této příležitosti.

Je pro vás rovněž připravena anketa o nejoblíbenější salát z čerstvé zeleniny ve vaší jídelně. Odpovědi představují pouze převažující surovinu v salátu (pod mrkvovým salátem chápeme i varianty s jablkem, ananasem apod.) Hlasujte, prosím, v této anketě.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Andy1

    Saláty
    Saláty děláme pouze z čerstvé zeleniny. Názor, že sterilovaná je v zimním období lepší je nesmysl. Sterilovanou dáváme občas pouze okurku, popř. červenou řepu, jinak děláme zelné saláty, mrkvový s jablkem, ovocné saláty z čerstvého ovoce, rajčatový, okurkový, šopský salát a většinou se toho sní dost. Nikdy neděláme plnou normu, raději děláme častěji a méně. Je to druh od druhu. Ale pokud bych se měla přiklonit k názoru, jako někteří, že nemá cenu to dělat, že jsou to vyhozené peníze, protože toho hodně zbude, tak nebudu moct vařit nic.

  • Autor: Ludm

    Saláty
    Saláty se vždy připravovaly včetně nálevu, děti vodu vyhazovaly , nebo ji vypily.Tyto děti odmítaly jíst, byly jako vymáchané. Nikdy nedostačovala norma, musely se dochucovat více a  přidávat další komodity.
    My jsme přecházeli na saláty pomalu zkušebně, ne hodně nálevu, z počátku jen do gastronádob, avšak v chladící vitríně. a tak , aby si ho strávníci brali sami.Postupně jsme začali dávat další druhy.Posléze jsme si zařídili salátový bar a mohu říci, že zeleninu plníme hodně výše nad 100%. Studenti si naloží na misku jakýkoliv salát a sami si kombinují. Jen mám strach z toho, že si ho berou třeba i při svíčkové/dostala jsem odpověď a proč by ne? Podotýkám , vaříme dva druhy jídla.To je naše zkušenost, nebojte se, dobře dochutte, nebo i na přírodno

  • Autor: Vendula

    saláty
    Saláty z čerstvých surovin jsou běžnou záležitostí našich jídelníčků. Salát okurkový, šopský, ovocný s jogurtem nikdy nestačí, DĚTI JE MILUJÍ, zařazujeme však i ty,na které si děti zvykají a učí se je jíst, proro jich uděláme méně, ale v nabídce jsou. Krom salátů dětem připravujeme různé druhy čerstvé zeleniny /mrkev ,ředkev, okurku, papriku, řapíkatý celer../,nakrájíme na proužky, narovnáme na podnos a děti si samy berou, na co mají chuť – je to hitovka a ani jeden strávník tyto podnosy nemine.Mám zkušenost, že pokud si mohou vybrat, snědí zeleniny víc, než jim nabídneme pouze jednu možnost.

  • Autor: Pekařka

    Saláty
    Nedokážu si představit, že bychom nedělali saláty z čerstvé zeleniny, máme je v průměru 3 x do týdne, nejvíce „frčí“ mrkvový (třeba i s ananasovým kompotem, broskvemi, meruňkami, či jen s citronem), pak okurkový (také se zakysanou smetanou, jogurtem), šopský, rajčata s mozarellou (to ale jen v létě, v zimě rajčata nabereme, jsou bez chuti), z čínského zelí, který se dá nakombinovat s čímkoli (paprika červená, žlutá, zelená, okurka, kukuřice), ledový je taky na špici (jen ta cena…). Nejméně jde zelový, ještě tak zelný s koprem, ale jinak moc ne. Z kyselého zelí taky moc ne. Děkáme to tak, že těch oblíbených se připraví tak o polovinu více, než je norma a zapráší se po nich. Ty méně oblíbené děláme v menším množství a méně častěji. No a spotřební koš plníme minimálně na 130%.

  • Autor: janav.

    salát
    Mám ty samá zkušenosti jako „Pekařka“. Máme salátový pult,někdy máme saláty na výběr. Když je okurkový, tak okurkový s klasickým nálevem a na výběr se zakysanou smetanou apod. Salát z čínského zelí více snědí, když ho dáme rovnou na talíř a to ke smaženým jídlům.(suchým bez omáčky)