Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitel informován.
Jak upozornit strávníky
Cest, jak tuto povinnost splnit, může být více, bohužel však stále chybí příslušná národní legislativa, která by vše definovala. Jídelna bude určitě muset poskytnout strávníkovi informaci o alergenech při výdeji jídel, vhodné by ale také bylo, kdyby se strávník tyto informace dozvěděl již při objednávání, tedy na jídelníčku. To jsou však zatím jen domněnky vytvořené „selským“ rozumem nebo odvozené ze zkušeností odjinud.
Kdo již nyní chce přemýšlet, jakým způsobem takovou povinnost splnit, může se podívat na jídelníčky slovenských školních jídelen, kde podobný předpis platí již několik let. Skupiny alergenních potravin tam mají obvykle vyznačeny v jídelníčku číselným kódem nebo jsou v něm u každého jídla přímo vyjmenovány. Je potřeba upozornit, že česká legislativa ovšem nemusí vypadat stejně.
Jak zjistit alergeny
V praxi se školní jídelna musí informaci o přítomnosti alergenu v potravině dozvědět od dodavatele, a to buď z obalu suroviny nebo z dodacích listů.
Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
- obiloviny obsahující lepek
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj
- suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- celer a výrobky z nich
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
Uvádění alergenů na jídelní lístek
Uvádění alergenů na jídelní lístek vám může zcela automatizovat program, který pro tvorbu jídelního lístku používáte. Nemáte-li takový nebo vedete-li sklad a výdejky jen na papíru, budete muset vyvinout určité úsilí, abyste na jídelníček alergeny doplňovali ručně.
Ruční doplňování alergenů nebude zcela mechanická záležitost. U některých jídel přítomnost alergenu indikuje sám název – např. mléčná polévka, rybí filé. U jiných tomu tak není, ovšem složení jídla je natolik zavedené a jasné, že by s určením alergenu také neměl být problém (např. výrobky s moukou – těstoviny, knedlíky, nebo puding, jogurt apod.). Opomenout však nemůžeme možnost lidské chyby. Pak ovšem existuje třetí skupina potravin, kde správné určení alergenů nebude tak snadné (základy na polévky a omáčky, zelenina do leča, zeleninové omáčky a polévky, jednou v nich bude celer, hořčičné semínko, jindy ne) nebo bude záležet, jaké potraviny do jídla dáte. Komplikací může být i to, že určitou potravinu vám jednou dodá dodavatel s alergenem, jindy bez něho, nebo že srovnatelný výrobek vám jeden dodavatel dodá s alergenem, druhý bez alergenu.
Alergeny pomocí software
Všechny přední české sw firmy se na alergeny připravují. Je dobré si uvědomit, že stávající software, který se v jídelnách používá, není dosud až na výjimky pro používání alergenů uzpůsoben. To může mít praktický dopad pro jídelny, které budou v závěru roku 2014 muset:
– vyměnit nebo rozšířit svůj dosavadní program,
– ke všem recepturám doplnit přítomnost alergenů,
– mít na tuto akci našetřeny finance.
Program, který bude alergeny doplňovat do jídelního lístku zcela automaticky, musí umět:
a) Při příjmu potravin musí umožnit evidenci, zda potravina obsahuje alergen či ne.
b) Používat tzv. normování a receptury.
c) Alergeny vytisknout na jídelní lístek.
Zárukou toho, že s alergeny vám nepřibude práce, jsou pouze programy s normováním a recepturami.
Jestliže takové nepoužíváte (a podobných jídelen je dost), budete to mít s informováním strávníků složitější. Je však možné, že i do programů bez normování se dostanou určité pomůcky, které uvádění alergenů na jídelní lístek zjednoduší. Tak snadné jako za použití receptur to však určitě nebude.
Legislativní komplikace
Situaci ve včasném dodání nového software zatím výrazně komplikuje fakt, že dosud nejsou vydány potřebné právní předpisy (novela Zákona o potravinách a jeho prováděcí vyhláška), které by přesněji definovaly způsob, jak informovat zákazníka o přítomnosti alergenů. Nebudou-li vydány v první polovině roku, nelze očekávat, že distribuce nových programů, jejich instalace a doplnění potřebných dat v jídelnách proběhne v klidu.
Vyjádření dodavatelských firem
Jak konkrétně se připravují firmy dodávající software do školních jídelen? Kdy si od nich můžete koupit nové verze programů, umožňující pracovat s alergeny? Uvádíme přehled vyjádření, které nám k tomu v průběhu dubna 2014 poskytli jejich zástupci.
Altisima: Pro tento rok připravujeme několik vylepšení ohledně alergenů a dietního stravování. Můžeme potvrdit, že upgrade, který bude tuto problematiku řešit, vydáme s dostatečným předstihem.
Barda SW, HW: Novou verzi programu Jídelna 2014, umožňující v plné míře pracovat s alergeny, uvedeme na trh během letošního léta. Věříme, že v té době už budou vydány prováděcí předpisy. Do našich starších verzí, např. ještě pro operační systém MS DOS, se úpravy nedělají od roku 2010 a tak v nich nelze tuto ani jiné legislativní změny očekávat.
Tillmann software: Ve všech našich programech, jejichž součástí je číselník pokrmů (jmenovitě programy Arcus, Návrhy jídelníčků a HACCP), bude možné vytisknout jídelní lístek se seznamem alergenů uvedených jmenovitě u každého pokrmu. Programy jsou připraveny, s prodejem počítáme od 1.9.2014.
Ulrich Software: Protože náš program je určen také pro Slovensko, kde již alergeny používají, mohou již nyní alergeny sledovat také zařízení v Česku.
VIS: Na alergeny jsme připraveni, v následující verzi programů (dostupnost v červnu 2014) nabídneme našim zákazníkům komfortní řešení, které jim ušetří velký objem zbytečné každodenní ruční práce. Vzhledem k tomu, že nějaká změna se týká opravdu všech, doporučujeme všem jídelnám řešit situaci co nejdříve, aby se před koncem roku nedostávaly do stresových situací.
Z-WARE: Ceny upgrade programů s alergeny zatím stanoveny nemáme. V současnosti dokončujeme práce na úpravách SW tak, aby uměly alergeny správně definovat. Předpokládáme, že představení nového programu by mělo proběhnout po květnové akci Společnosti pro výživu 20.- 22.5. v Praze, tzn. počátkem června 2014.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Jamr
stopy alergenů
Dobrý den, každý řešíme problém alergenů. Naštěstí máme program, který udělá většinu práce za nás, ale…Jak zapsat do programu, když na většině výrobků se výrobci jistí tím, že napíší „může obsahovat stopy …“Máme se i my jistit, že budeme tyto stopy všude vypisovat? Zajímal by mě váš názor a jak to opravdu je.Děkuji
Autor: Tony.Dac
Ano i stopy musíme uvádět jako alergen.
Autor: gabka
podle SZPI máte uvádět jen alergeny ne může obsahovat stopy alergenů i když si myslím že si to každá kontrola bude vykládat po svém jelikož nemají přesné znění tak záleží kdo to bude kontrolovat
Autor: Ivana2222
Jak opravdu uvádět alergeny v pokrmech – ověřeno
Dobrý den,
z ověřených zdrojů (MZe) vím, že již byla vydána verze zákona o potravinách (č. 110/1997), kde jsou zapracovány pokyny pro uvádění alergenů v pokrmech (paragraf 9a daného zákona) a také již na stránkách Potravinářské komory jsou k dispozici ppt prezentaci MZe s výkladem k danému zákonu.
Uvádění alergenů v pokrmech bude následujícím způsobem:
Na začátku jídelního lístku bude napsáno:
„Pokrmy mohou obsahovat alergeny. Na konkrétní alergeny se lze zeptat obsluhy“.
toť vše – tedy písemně musí být vždy přítomna obecná informace o tom, že pokrmy mohou obsahovat alergeny, ale info o konkrétních alergenech vypsáno být nemusí, to by měla vědět obsluha.
Co se týče stop alergenů. V této oblasti změna nenastala a stále se tedy jedná o informaci dobrovolnou, navíc. Nemusí být ani od Nového roku tedy uváděna informace o stopových množstvích alergenů v potravině, ani v pokrmech.
Autor: gabka
Dobrý den, tak k těmto odkazům na školním stravování od 13.12.2014 platí nařízení v restauracích a to informace o alergenech bud vyvěšením na viditelném místě v provozovně, nebo v jídelním lístku a nebo předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání, zákazník musí být vždy viditelně a prokazatelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy a nebo písemně větou – informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka. a to mám tak 40 minutek a vaříme tak 200 různých hotovek a u všech musím mít uvedeny alergeny a počítám s tím že nějakej inteligent přijde s tím že to musí být i na účtence v závorce vedle jídla to kdyby se mu doma udělalo špatně at může sanitce ukázac čím se cpal v resturaci
Autor: Ivana2222
Dobrý den, asi jsem Vás úplně nepochopila. Píšete, že budete psát ke každému pokrmu výčet alergenů? To po Vás žádná lgislativa, ale nevyžaduje, tak proč..?
Autor: gabka
Ale ano, leda by se číšník naučil naspamět těch 400 hotovek a k nim alergeny které vaříme, na denním jídelníčku má 4 meníčka a 5 hotovek a 2 polévky, když máte přes oběd v restauraci 50 lidí a najde se 1 který bude chtít vědět co je v jídle za alergeny tak to bude na dlouho, leda že bych k hotovkám tiskla receptury i s alergeny
Autor: Ivana2222
Aha, takhle to myslíte. Je fakt, že sice nikde nemusí být ty konkrétní alergeny pro zákazníka vypsané, ale číšník/obsluha by to měla vědět, pokud se ho někdo zeptá. Pak je asi ideální někde udělat seznam všech vašich pokrmů se složením, kde budou alergeny ve složení zvýrazněny. Když někdo bude chtít vědět, co tam je, tak se mu to může rovnou donést a člověk si počte.
Autor: Květa Kasíková
školy v přírodě
Dobrý den,
jsme provozovateli ubytovacího zařízení poskytující školy v přírodě. Bude tato změna vyhlášky platit i pro nás? Předpokládám že ano…
Stránkování