Přeskočit na obsah

Kazašská kuchyně ve školní jídelně

Oddychněte si trochu od čtení zpráv o koronaviru a pojďte s námi nahlédnout pod pokličku kuchyně Kazachstánu. Pokrmy z této destinace měli možnost ochutnat strávníci ŠJ Valašské Klobouky a na jejich přípravě se podílela i rodačka z Kazašska. Přečtěte si náš článek a rozšiřte si rozhled ve světové gastronomii.

Autor: Kateřina Slabíková

Stejně jako v předchozích letech, proběhla v únoru v naší školní jídelně další ochutnávka zahraniční kuchyně. Strávníci tak opět měli možnost nahlédnout do gastronomie cizí země – tentokrát Kazašska.

Cílem akce bylo představit strávníkům pokrmy z jiné destinace a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii. I tentokrát nám s výběrem meníčka, s vařením a výdejem pokrmů pomáhala rodačka z této země, z Kazachstánu. Pracuje jako učitelka v nedalekém dětském domově, ze kterého k nám dojíždějí děti do naší školy. Společně jsme se snažili vybrat taková jídla, aby byla chutí podobná těm našim, nebyla moc náročná na přípravu a splňovala nutriční požadavky pro školní stravování. A na jakých pokrmech si strávníci mohli pochutnat?

  • Předkrm: Baklažannaja jikra – kaviár z baklažánu
  • Polévka: Surpa – hovězí s masovými knedlíčky
  • Oběd 1: Kazašský plov  – rizoto s kuřecím masem, mrkví, římským kmínem
  • Oběd 2: Manty – plněné taštičky mletým hovězím masem, přeliv z dušených rajčat a cibulky
  • Salát: Vinigret – fazole, okurky, mrkev, kysané zelí, červená řepa
  • Dezert: Chvorost

Kazaši jsou obecně velmi přátelští a pohostinní lidé, jejich kuchyně je známá svou zvláštní jemností a chutí. Přísně dávkuje koření a vyznačuje se delším trváním procesu vaření při nízké teplotě varu, což dodává výrobku zvláštní šťavnatost a jemnost. Už když se podíváme na pokrmy, je vidět, že v kazašské kuchyni převládají menu obsahující velké množství masa. Významné místo zaujímají také moučné pokrmy. Na jejich přípravu se používají mouky nejvyšší kvality. Kazaši se též zaměřují na velkou denní spotřebu zeleniny, kterou přidávají jak do pokrmů, tak do salátů. Oblíbeným nápojem je černý čaj. 

Kazašské menu ve školní jídelně

Kazašské menu jsme začínali předkrmem baklažannaja jikra, kde základ tvořil baklažán, rajčata, mrkev, paprika kapie. Kaviár byl rozmixován z čerstvé zeleniny, dochucen česnekem, solí a nasekanou zelenou petrželovou natí. Podáván byl na nakrájené bagetě a nabízen u každého stolu.

Následoval hovězí vývar s mletými hovězími knedlíčky, kořenovou zeleninou a nudlemi. První menu bylo rizoto s kuřecím masem. Základ tvořila rýže, kuřecí maso a mrkev. Na orestované cibulce jsme opekli nakrájené kuřecí maso, potom jsme přidali mrkev nakrájenou na nudličky a dusili 10 minut. Následně se rýže smíchala s masem a mrkví a dusila dalších 40 minut. Na ochucení jsme do rizota přidali římský kmín, který pokrmu dodal úplně jinou chuť, než má naše klasické rizoto.

Druhý chod byl připraven z mletého hovězího masa, které se balilo do těsta z hladké mouky, vajíček, soli a vody. Důležité bylo vaření v páře a to buď v konvektomatu nebo v parním hrnci. Přeliv jsme uvařili z čerstvých rajčat a cibulky, který jsme následně rozmixovali a dochutili cukrem a solí.

Salát byl připraven z vařených brambor, mrkve, sterilovaných okurek, kysaného zelí, fazole a červené řepy. Byl hutný a připravili jsme ho jen v malém množství. Na závěr jsme podávali sladký dezert, kde základ tvořila polohrubá mouka, dále vejce, vanilka, voda, soda a špetka soli. Vypracované těsto jsme rozváleli, nakrájeli na obdélníčky a smažili na oleji. Poté jsme ho nakrájeli na nudličky a smíchali s medem a ořechy.

    Předkrm – kaviár z baklažánu              Surpa – hovězí polévka              Manty – plněné taštičky

Příprava a průběh ochutnávky zahraniční kuchyně

Na výzdobě jídelny jsme spolupracovali se školní družinou a školním klubem, připravili nám vlaječky a výzdobu jídelny. Děti se mohly dozvědět, jak se řekne kazašsky dobrý den a dobrou chuť a dokonce nás při výdeji i tak pozdravily. Během vydávání obědů hrála ve školní jídelně příjemná kazašská hudba. Aby děti neměly obavu si nezvyklé pokrmy objednat a věděly, co od nich mohou očekávat, byly prostřednictvím nástěnky ve školní jídelně seznámeny s tím, co je to za pokrm, z čeho se skládá a jak by měl chutnat. Strávníci se mohli díky plakátkům v jídelně dozvědět i něco málo o Kazašsku.

Vzhledem k velké nemocnosti bylo strávníků méně než obvykle. Rizoto si objednalo asi 300 strávníků a plněné taštičky 150 strávníků. Příprava kazašského menu byla finančně náročnější. Maso bylo jak v polévce, tak v obou pokrmech.

Po výdeji za námi chodili hlavně dospělí strávníci a ptali se, z čeho byly pokrmy připraveny. Zejména je zajímalo těsto na plněné taštičky, které bylo jiné a tužší a ptali se, jestli to tak má být. Tentokrát u dětí na plné čáře zvítězila masová polévka, protože chutí byla stejná jako ta naše česká. I když děti mají rizoto ve velké oblibě, toto kazašské je tak nenadchlo. Vadil jim tam římský kmín, který je výraznější než klasický a rizoto tak získalo úplně jinou chuť.

Dezert byl zajímavý díky medu, ořechům a křupavému těstu, byl ale také nejpracnější z celého menu. Nakrájet na nudličky usmažené těsto zabralo spoustu času. Všechny suroviny na přípravu celého menu jsme bez problémů nakoupili u našich dodavatelů.

Velké díky opět patří našim milým kuchařkám, které přes počáteční obavy všechno zvládly a daly nám možnost ochutnat jídlo další kuchyně světa. Vítejte v pohostinném Kazachstánu a přejeme všem dobrou chuť!

Recepty pro inspiraci

Kazašský plov (10 porcí)  Plov - rizoto
1 kg kuřecí maso (1–1,5 kg)
1 kg rýže
250 ml oleje
600 g mrkve
700 g cibule
česnek velká hlavička
2 lžičky římského kmínu
pepř mletý
sůl
cibulová nať na posypání

Nejprve je třeba nakrájet mrkev, abychom ji měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy několik vezme, položí se a krájejí se šikmo, aby tak vznikly tenoučké hranolky, téměř jako sirky, ale delší. Poté rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a usmažíme ji. Mezitím si nakrájíme maso na větší kousky. Když má cibule dost tmavou barvu, přidáme maso a sůl a prudce opékáme asi 10 minut, ale dáváme pozor, aby se nám nepálilo. Přidáme mrkev a pečeme dalších asi 10 minut.

Mezitím si dáme vařit asi 2 litry vody. Když je mrkev osmahnutá, přidáme koření, promícháme a za chvíli přilijeme asi litr vody a přidáme hlavičku česneku vcelku, kterou jsme očistili od vnějších slupek. Zmírníme oheň, přikryjeme a vaříme, dokud maso není téměř měkké. Pak přidáme rýži, ale nemícháme, a opatrně dolijeme vařící vodu, aby byla rýže dobře potopena. Rýži pečlivě rozprostřeme dorovna, přikyjeme a vaříme asi 40 minut.
Kontrolujeme, zda se nám to nepálí a obrácenou lžicí děláme do rýže díry, aby se voda mohla dostat ke dnu, podle potřeby doléváme vařící vodu. Hotové jídlo promícháme a na talířích posypeme cibulovou natí.

Salát Vinigret (10 porcí)Salát Vinigret
3 mrkve
2 – 3 ks kyselé okurky
5 brambor
1 hrneček fazolí
1 hrst kysaného zelí
2 ks cibule
3 ks červené řepy
pepř mletý
sůl
slunečnicový nebo olivový olej

Zeleninu očistíme. Na kostičky nakrájenou a uvařenou červenou řepu smícháme s na kostičky nakrájenou a uvařenou mrkví. Ke směsi přidáme kysané zelí, nadrobno nakrájené okurky a cibulku, popř. i jarní, dále přidáme uvařené fazole (je možné přidat i hrášek).
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky, promícháme s olejem, aby se nelepily, nakonec je vmícháme do směsi, osolíme a opepříme.

Kateřina Slabíková – vedoucí školní jídelny, Valašské Klobouky

Autor: Kateřina Slabíková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se