Areál základní školy Milady Horákové se rozkládá na sídlišti na jižním okraji města Hradec Králové uprostřed rozsáhlé sídlištní zástavby. Školní jídelnu vede Bc. Miloslava Vampolová, zkušená a dlouholetá vedoucí. V jídelně se stravuje asi 270 žáků 1. stupně, 260 žáků 2. stupně a kolem 85 žáků 3. stupně. Finanční norma pro tyto 3 skupiny je 20, 22 a 24 Kč. Dále jídelna připravuje obědy pro několik učňů, 66 zaměstnanců (ti mají finanční normu 24 Kč) a téměř 70 cizích strávníků. Celkem se jedná asi o 750 strávníků, přičemž kapacita jídelny je 1100 obědů. Jaké to je jet nadoraz, to si v jídelně vyzkoušeli na jaře 2013, kdy měsíc připravovali asi tisíc obědů, protože se jim navýšil stav o strávníky z nedaleké mateřské školy, kde kuchařky měly nařízenou karanténu.
Plní sociální program
Přípravou jídla pro cizí strávníky se tato jídelna zapojila do sociálního programu vyhlášeného zřizovatelem. Část z této skupiny strávníků tvoří senioři z okolního sídliště, ale patří sem i maminky na rodičovské dovolené. Vedoucí Vampolová říká: „Těchto maminek přibývá. Vaříme jim za 53 Kč a to je částka, která jim stojí za to. Nemusí stát doma u plotny, mohou se věnovat dětem, sejdou se tady s ostatními a povykládají si.“ Většina cizích strávníků sní oběd v jídelně, jen někteří si ho odnáší domů v jídlonosiči.
Ceny jídel a režie
Cena obědu je v této jídelně poměrně nízká. Čím to? Mzdová režie činí 16 Kč na oběd, ta je dána platovými tabulkami. V poslední době se ale významně snížila provozní režie – na 10 Kč. Zřizovatel vypsal výběrové řízení na dodavatele energií a některých dalších služeb. Tím se podařilo snížit ceny energií dodávaných do organizací zřizovaných městem.
Velká a malá jídelna
Zvláštností zdejší školy jsou dvě jídelny umístěné do tvaru písmene L, říkají jim malá a velká jídelna. V malé obědvají od 11 do 12 hodin cizí strávníci. Každá jídelna má svůj výdejní pult a mezi pulty je společné okénko na špinavé nádobí.
Na otázku, zda jsou nějaká pravidla, kdo jde ke kterému okénku, odpovídá hlavní kuchařka Květa Twardoszová, která má strávníky více na očích: „Nějaká daná pravidla nemáme, děti si vybírají podle délky fronty a někdy také podle paní kuchařky.“
Obě jídelny mají, tak jako prakticky všude, pěkně vyzdobeny. Ve zdejší škole si troufnou nejen na obrázky a výkresy, ale i na keramickou výzdobu.
Strávníci sedí v jídelně u setů, které se nemohou posunovat, omezuje se tak hluk z posunování židlí. Sety mají výhodu v tom, že se podlaha pod nimi dá dobře udržovat, i když drobná a stará mozaika, kterou na podlaze mají, se čistí dost těžko. Nevýhodou setů je, že opěradlo židle je pro každého strávníka jinak daleko od stolu a mnozí malí se při jídle nemohou ani opřít. Sety ale nejsou přišroubovány k podlaze, dají se přemísťovat, což je výhoda zejména při pořádání školních akcí.
U každého výdejního okénka stojí chladicí pult s připravenými saláty, kompoty, pudinky a z něho si děti samy vybírají.
Součástí jídelen je předsálí s velkou baterií umývadel, kde děti mohou předvést, jak dokáží uplatňovat své hygienické návyky.
Kuchyň
Vybavení kuchyně je pro každou jídelnu velmi důležité, může ušetřit čas a často na něm závisí i jídelní lístek. V této kuchyni mají 3 konvektomaty, 3 smažící pánve (2 x 120 l, 1x 50 l), 3 myčky – 2 x na bílé nádobí, 1x na černé nádobí, 3 kotle, 4 sporáky, 2 roboty (maso, těsto), 2 strouhače zeleniny, kráječ na knedlíky, profimixer… Uvažují zde o odšťavňovači, který by pomohl dodržovat normu spotřeby ovoce a také o multifunkční pánvi.
Pokračování si můžete přečíst 12.9.2013.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: raději se teď nepodepíši
Jídelna
Paráda! Moc se mi líbí umyvadlové boxy. U nás se umývárny zredukovaly na několik umyvadel, která jsou podle našich dětí zbytečná, protože jsme u nich už několik let neviděly nikoho, kdo by si před jídlem umyl ruce (bohužel ani „dospěláky“). Je to smutné, my používáme desinfekční mýdlo, papírové ručníky, rukavice a kdeco a strávníci chodí do jídelny jako čuňátka. Je to normální?