Naši milí čtenáři, máme pro vás opět velice inspirativní měsíční jídelníček, který vyniká svou pestrostí. Luštěninová jídla nebo rybí pokrmy jsou zde v hojeném zastoupení a tak je opravdu z čeho vybírat. Podívejte se i vy!
Jídelna se představuje
Naše školní jídelna je součástí Základní školy pod Svatou Horou Příbram. Stravují se zde žáci a učitelé ZŠ Příbram, studenti a učitelé z detašovaného pracoviště Gymnázia Příbram i cizí strávníci. Připravujeme obědy k vývozu pro Základní školu z Dobříše.
Denně se připravuje cca 850 – 900 obědů, z toho cca 150 obědů je určeno pro vývoz. Každý den je k výběru ze dvou druhů jídel.
V přízemí se nachází suchý sklad, sklad brambor a kořenové zeleniny, hrubá příprava zeleniny, mrazící box pro maso, chladící boxy pro mléčné výrobky, mrazící box pro zeleninu.
V prvním patře, kde se vaří, se nachází tunelová myčka, 3 konvektomaty, 2 kotle větší, 2 kotle menší, 2 pánve větší, 2 pánve menší, 2 sporáky, fritéza. Samozřejmě zde nechybí chladící a mrazící kapacity a přípravny pro zeleninu a maso.
Veškerá zařízení, kromě nové tunelové myčky, jsou velmi zastaralá a nejsou plně funkční. Momentálně se snažíme o obnovu varny za přispění případných dotací z EU na rekonstrukci jídelen.
Pracuje nás zde včetně mě 10. Já na pozici vedoucí školní jídelny pracuji něco přes rok.
Všichni víme, jak je náročné sehnat kvalitního pracovníka. Tyto pozice jsou dlouhodobě finančně podhodnocené. Přitom si myslím, že školní jídelny plní velmi důležitou roli. Musím ale napsat, že naše kuchařky a pomocné kuchařky se velmi snaží a jsou skvělé.
Jak jsem již psala, každý den je na výběr ze dvou druhů jídel, z čehož první je určeno spíše pro malé strávníky, kteří mají rádi klasičtější pokrmy a druhé upřednostňují více starší strávníci. Nechybí spousta zeleniny (i sezónní – dnes máme v nabídce ředkvičky), kterou přidáváme do teplých pokrmů či podáváme v podobě zeleninových salátů. Úplně nově máme salátový bar, který bude umístěn na jídelně, a už se těšíme na jeho zprovoznění. Co se týká pitného režimu, k dispozici je voda, voda s citrónem, čaj, ovocný sirup, mléko (ochucené mléko jsem zrušila). Od nového školního roku budou podávány pouze neslazené nápoje v podobě vody, vody s citrónem, vody s bylinkami, čaje a mléka. Myslím, že cukru mají strávníci během dne více než dost a chci, aby během oběda u nás hlavně jedli a neslazeným nápojem se pouze občerstvovali.
Snažíme se jít „ zdravějším směrem“ a nabízet pestré pokrmy z kvalitních surovin. Do toho sledujeme požadavky a přání strávníků. V rámci spolupráce se školním klubem děláme ankety „ Jídla na přání“ a různé mezinárodní i tématické dny. Skvělý byl nedávný italský den s italskými pokrmy, v dubnu podávaly guláš z kotle od čarodejnic s temnými těstovinami a svatojakubskou kaši opravdové čarodejnice, v květnu jsme se zapojily do plyšákového dne a v červnu se těšíme na pyžamový den. Ladíme výzdobu jídelny, outfity i jídelníček tak, aby to děti bavilo a baví to i nás. Připravovala jsem s dětmi i „ Zdravé svačinky“ v rámci preventivní aktivity zaměřené na zdravé stravování.
Neustále balancuji nad plněním výživových norem a kvalitou potravin, přáním dětí, finančními normativy (cena za potraviny pro děti je dle kategorií 30, 34, 40 Kč), pracovní náročností, kapacitou varny. Je to neustálý proces.
Vím, že v rámci školního stravování, bude v brzké budoucnosti větší důraz na bezmasé pokrmy, luštěniny, pseudoobiloviny…. Snažíme se vzdělávat, absolvovaly jsme například s hlavní kuchařkou seminář „ Bezmasé pokrmy“ a určitě nové recepty vyzkoušíme.
Vyvážená strava je velmi důležitá pro vývoj dítěte, ale základ je samozřejmě v rodině. Osobně se snažím šířit „osvětu“ zdravého stravování mezi dětmi i dospělými, jelikož nárůst civilizačních onemocnění je úzce spjat s výživou a pohybem a například cukrovka či vyšší krevní tlak se čím dál tím více objevuje bohužel už i u dětí. Proto apeluji i na rodiče, aby pestrá a vyvážená strava, společné stolování… bylo i součástí jejich domovů.
Představuji vám jídelníček za měsíc květen 2024, kde byla více začleněna „ Jídla na přání“ dětí, na základě školní ankety.
ODKAZ NA JÍDELNÍČEK – ZDE
Fotogalerie
Cizrnové kari s kokosovým mlékem, rýže, výběr salátů
Kebab, pitta chléb, tzatziki
Kuřecí prsa pečená, grilovaná zelenina, fazolky se slaninou
Čočka po francouzsku, bagetka, výběr salátů
Řecký guláš, celozrnný kuskus
Zeleninové rizoto s pohankou, vejcem a sýrem feta
Diskuze
Autor: Monika Kucharovičová
Dobrý den,
byly by možné i receptury ??
Mnohokrát děkuji.