Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Laktózová intolerance je neschopnost organismu zpracovávat laktózu (mléčný cukr). Příznaky laktózové intolerance se liší dle složení střevní mikroflóry nemocného jedince. Mezi nejčastější příznaky patří trávicí obtíže (bolest břicha, nadýmání, plynatost, průjem, nevolnost či zvracení). Kromě toho se může laktózová intolerance projevovat i systémovými obtížemi od bolesti hlavy a svalů, přes dlouhodobou únavu, až ke ztrátě orientace a k poruchám paměti. Onemocnění vzniká z různých příčin – vrozený nedostatek enzymu potřebného na zpracování laktózy, nedostatečná tvorba enzymu v dospělosti nebo jako následek poškození tenkého střeva. Při laktózové intoleranci je třeba vyloučit laktózu ze stravy. Ta se vyskytuje především v mléce a mléčných výrobcích. Zpracované mléčné výrobky, ve kterých je laktóza částečně štěpena (např. tvrdé sýry, zakysané mléčné výrobky), mohou být nemocnými snášeny.

Upozornění: neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na bílkovinu kravského mléka, Laktóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Lepek neboli gluten je směs bílkovin obsažených v povrchové části některých obilných zrn. Lepek se vyskytuje v pšenici, ječmeni, žitu a ve všech výrobcích z nich vyrobených (pečivo, cukrářské výrobky, knedlíky, těstoviny, kaše apod). Za rozporuplnou plodinu se v souvislosti s lepkem a celiakií považuje oves. Některá doporučení oves při bezlepkové dietě vylučují, jiné ne. Hlavní je vždy individuální stav a snášenlivost dotyčného. U některých osob může být lepek příčinou vzniku autoimunitního onemocnění zvaného celiakie. V takovém případě je jedinou možnou léčbou lepek ze stravy zcela vyloučit a celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Listerióza je onemocnění způsobené bakteriemi druhu Listeria monocytogenes. Potraviny rizikové z hlediska přenosu listeriózy jsou především ty, které jsou skladované v chladírenských podmínkách a jsou konzumovány bez finální úpravy. Příkladem mohou být měkké sýry, majonézové saláty, nakládané maso a další. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá různě dlouhá – může se jednat o týdny až měsíce. Nejohroženější jsou především novorozenci, děti, těhotné ženy, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.

U osob s normálním imunitním systémem se nemoc obvykle projevuje horečkou, zvracením a průjmy. Oproti tomu u osob s oslabeným imunitním systémem nemoc postihuje zejména nervovou tkáň a objevují se příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. U těhotných matek je častým projevem spontánní potrat nebo porod mrtvého dítěte. Prevence listeriózy je založena na důsledném dodržování hygienických zásad.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013