Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Z výživového hlediska je vaření nejšetrnější způsob tepelné úpravy potravin. Vařené pokrmy jsou lehce stravitelné a hodí se i pro výživu při onemocnění trávicího ústrojí. Během vaření v tekutině (vodě, vývaru z kostí, zeleninovém vývaru, mléce apod.) je potravina ze všech stran rovnoměrně zahřívána tekutinou o teplotě kolem 100 °C. Při vaření v páře se potraviny dávají na děrovanou pařákovou podložku a jsou ohřívány parou. Vaření ve vodní lázni znamená vložit pokrmy v uzavřených formách, ubrousku nebo nádobě do vroucí vody. Poslední způsob vaření je nejšetrnější, nedochází k žádným ztrátám živin vyluhováním.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Grilování, Pražení, Blanšírování, Smažení, Uzení, Gratinování, Živiny

Aktualizováno: 16. září 2013

Voda je významnou částí lidského těla, tvoří přes 50 % celkové tělesné hmotnosti. Přes den dochází ke ztrátám vody (močí, stolicí, potem), které je třeba doplňovat pravidelným pitným režimem. Nejlepší volbou je čistá pitná voda bez bublinek a bez cukru. Vodu jako nápoj dělí vyhláška č. 404/2006 Sb. do několika kategorií dle jejího původu a složení na pitnou vodu balenou, pramenitou vodu, kojeneckou vodu, vodu minerální a léčivou vodu.

Pitná voda balená se svou kvalitou vyrovná pitné vodě z vodovodu. Obsah minerálních látek je do 1000 mg/l.

Pramenitá voda pochází z chráněných podzemních zdrojů. Její původ a využití nemusí být schváleno Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Kojenecká voda má nejpřísnější požadavky na kvalitu.

Voda minerální pochází z přírodních zdrojů, které musí být schváleny Ministerstvem zdravotnictví ČR a u kterých jsou prováděny pravidelné kontroly. Celkové požadavky na kvalitu jsou shodné jako u vody pramenité. Minerální voda se dělí dle mineralizace (celkového obsahu rozpuštěných látek ve vodě) na velmi slabě mineralizovanou, slabě mineralizovanou, silně mineralizovanou, velmi silně mineralizovanou.

Léčivá voda pochází z přírodních zdrojů. Požadavky na jakost léčivých vod nejsou nikde stanoveny. Kontroluje se pouze mikrobiální kontaminace.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Mineralizovaná voda, Nápoje, Energetické nápoje, Káva, Čaj, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013