Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Mastné kyseliny jsou základní stavební prvky tuků. Dělíme je na nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny obsahují ve svém řetězci mezi jednotlivými uhlíky pouze jednoduché vazby. Dle délky uhlíkového řetězce je dělíme na mastné kyseliny s krátkým, středně dlouhým a dlouhým řetězcem. Mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem se nacházejí převážně v mléčném tuku.

Negativní vliv na lidské zdraví mají mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina mirystová a palmitová), které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Jejich příjem bychom měli omezovat. Jsou přítomny především v tucích živočišného původu (sádlo, máslo). Z rostlinných tuků jsou přítomny zejména v tuku kokosovém (používá se při výrobě mražených krémů a zmrzlin) a ve výrobcích obsahující ztužené tuky (sušenky, oplatky, polevy apod.).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Ztužování tuků, Žluknutí tuků

Aktualizováno: 16. září 2013

Mastné kyseliny jsou základní stavební prvky tuků. Dělíme je na nasycené a nenasycené. Nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné. Pozitivní vliv mají především na zdraví srdce a cév. Podle počtu dvojných vazeb ve svém řetězci se dělí na mononenasycené (s jednou dvojnou vazbou) a polynenasycené (s více dvojnými vazbami).

Hlavním zástupcem mononenasycených mastných kyselin je kyselina olejová, přítomná především v olivovém a řepkovém oleji, avokádu a ořeších. Mezi polynenasycenými mastnými kyselinami rozlišujeme mastné kyseliny omega-6 a omega-3. Hlavním zástupcem omega-6 je kyselina linolová, která se nachází v rostlinných olejích (slunečnicový, sójový) a ořeších. Zástupcem omega-3 mastných kyselin je kyselina linolenová, obsažená v rostlinných olejích (řepkový, lněný, sójový) a tučných mořských rybách (losos, tuňák, makrela, sleď…).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Ztužování tuků, Žluknutí tuků

Aktualizováno: 16. září 2013

Bílkoviny patří mezi základní živiny. Jsou tvořeny aminokyselinami, jejichž složení určuje kvalitu bílkovin. Existuje osm tzv. esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vyrobit a musí být přijímány potravou. Podle zastoupení jednotlivých esenciálních aminokyselin a jejich vzájemného poměru dělíme bílkoviny na plnohodnotné a neplnohodnotné. Neplnohodnotné bílkoviny obsahují některé esenciální aminokyseliny v nedostatečném množství. Mezi neplnohodnotné bílkoviny řadíme rostlinné zdroje bílkovin jako luštěniny a obiloviny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Bílkoviny, Aminokyseliny, Esenciální aminokyseliny, Plnohodnotné bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem nutriční terapeut již plně nahradil dříve používaný termín dietní sestra. Jedná se o odborně vzdělaného člověka v oblasti výživy, který svou profesi může vykonávat samostatně bez dohledu. Získání odborné způsobilosti a náplň práce nutričního terapeuta je definováno zákonem č. 96/2004, o nelékařských zdravotnických povoláních ve znění pozdějších předpisů. Nutriční terapeut působí v oblasti preventivní péče (např. nutriční poradenství při redukci tělesné hmotnosti, účast na vzdělávacích akcích, seminářích apod.), řeší problematiku výživy u jednotlivých skupin obyvatel (výživa dětí, dospělých, seniorů, sportovců apod.), působí na poli klinické a léčebné výživy (výživa při celiakii, nádorovém onemocnění, v akutním stavu, při diabetu atp.). Nutriční terapeut je zapsán do registru nelékařských zdravotnických pracovníků MZ ČR a platí pro něho povinnost celoživotního vzdělávání stejně jako u zdravotních sester a dalších zdravotnických pracovníků.

Oblast: Výživa

Aktualizováno: 16. září 2013