V poslední době vstoupila v platnost řada nových právních předpisů. Jednou z nejsledovanějších oblastí jsou předpisy týkající se stravování, stravování zaměstnanců, dotací na stravování apod. Nejasností a dotazů je mnoho a často nemáte, komu je klást. Zapisujete je sice do diskuse, ale často tam na ně nemá kdo odpovídat. A když na ně někdo reaguje, v množství dalších dotazů zůstane odpověď mnoha dalším skryta.
Proto jsem přistoupili k nové organizaci odpovídání na dotazy a vytvořili jsme tzv. Poradnu, kterou najdete v hlavní nabídce portálu. Dotazy zařazuje do poradny redakce. Zařazuje ale jen ty, které kladete velmi často a které jsou jistým způsobem obecné. Získáváme je přímo z diskuse na našem portálu. O tom, zda dotaz bude či nebude zařazen do Poradny, rozhoduje redakce. Upozorňujeme, že Poradna bohužel nemůže řešit konkrétní problém určité jídelny. Zároveň usilujeme o to, aby odpovědi měly jistou úroveň, aby byly správné a do jisté míry závazné. Jejich vypracování proto zadáváme odborníkům v oboru.
Chcete-li získat odpověď na Váš problém, pište do diskuse své dotazy jasně formulované a vždy jen jeden dotaz (problémy nespojujte do jednoho textu). Věnujte pozornost i přesnému vymezení problému. Případně se zapojte do diskuse k již zapsanému dotazu. Zvýšíte tím pravděpodobnost, že Vaši otázku posoudí odborník a v poradně vypracuje odbornou odpověď.
Dotazy a odpovědi budou do Poradny řazeny chronologicky, tak, jak se nám podaří odpovědi získat. Nejnovější příspěvky budou na začátku poradny, takže budete moci snadno zjistit, co nového je v Poradně od vaší poslední návštěvy. Každý dotaz má z důvodu identifikace vlastní jedinečné číslo a datum, kdy byl do Poradny zařazen.
Máme v plánu, aby poradna měla více částí, zasahujících do různých oblastí provozu školního stravování. Zatím jsme zprovoznili pouze Poradnu týkající se podmínek pro poskytování stravování dětí a zaměstnanců podle nových školských předpisů. Věříme, že časem budou následovat další.
Přejeme vám, aby se vám Poradna líbila.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce zpravodajství portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: marcela
Dotaz do poradny
Autor: Marcela
Dotaz do poradny
Ve zřezovací listině máme stravování dětí a pracovníků školy ve školní jídelně. Naši zaměstnanci tedy patří do hlaví činnosti.Ale ještě stravujeme zaměstnance soukromé školy – tito patří do doplňkové činnosti?Musíme jim účtovat i ziskovou přirážku? A poslední: Stravujeme zaměstnance (i děti) jiné školy, jejímž zřizovatelem je kraj (jako u nás). Patří tito zaměstnanci do doplňkové činnosti? A musí se jim účtovat i zisková přirážka?
Omlouvámse, že můj dotaz nesplňuje vaše požadavky, ale za odpověď budu velice ráda!! Děkuji.
Autor: Zdena
Re: Dotaz do poradny
Odpověď berte s rezervou protože mám jenom telefonické informace a pracuji jako vedoucí ŠJ.
Ve zřizovací listině Vám musí zřizovatel přidat závodní stravování (jinak by byli všichni školští pracovníci cizí strávníci a neměli by nárok ani na příspěvek z FKSP). Při účtování ceny za oběd školským pracovníků neúčtujete ziskovou přirážku.
Zaměstnanci hradí náklady na potraviny mínus příspěvek z FKSP, ostatní náklady hradí zaměstnavatel tj škola ve které jsou tito zaměstnáni. U zaměstnanců Vaší příspěvkové organizace se nic nemění ani se nic nepřeúčtovává.
Prosím berte mé informace nezávazně protože sami se tím teprve prokousáváme, moc si nevíme rady, potřebovali bychom právní výklad vyhlášky.
Podle informací KÚ Brno by měli jednotlivé organizace dostat do ONIV nějakou částku jako příspěvek na stravování zaměstnanců.
Autor: Anonymní
Re: Dotaz do poradny
Autor: alena
Stravování dětí MŠ
Podle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování se strávníkům stanoví finanční limit na nákup potravin podle věku. Do jaké věkové skupiny máme zařadit děti docházející do MŠ, které mají např. odklad školní docházky a tudíž jsou starší 6 let. Znamená to, že 7leté dítě bude dostávat stravu v jiném finančním limitu než dítě šestileté?
Autor: Anonymní
Re: Stravování dětí MŠ
Autor: Petr
DPH – z čeho
Od 1.3.2005 jsme plátci DPH. Vaříme pro naše děti, zaměstnance školy a cizí strávníky. Cizí strávníci si jídlo odnášejí do jídlonosičů a tak jim účtujeme 5% DPH, zaměstnanci jedí v jídelně a tak budou platit 19% DPH. Z čeho – z ceny potravin (22,- Kč) nebo z ceny celého oběda (38,-Kč) ?
Autor: DDM
Stravování o prázdninách
Dobrý den,
již dlouho nás ve městě trápí otázka stravování dětí ze ZŠ o prázdninách na táborech.
Děti, které navštěvují školní jídelnu během dnů školního vyučování jezdí v létě na tábory s místním DDM. DDM odebírá pro tyto žáky, ze školní jídelny obědy.
Může jídelna účtovat těmto žákům cenu oběda za stejnou částku ( 17,-Kč ) a ne za celkovou částku
( 36,-Kč ).
Děkujeme
Stránkování