Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Výživové doporučené dávky
Historie výživových doporučení v naší zemi sahá do 80. let minulého století, kdy byla přijata první výživová doporučení a výživové doporučené dávky, tj. konkrétní hodnoty, které hradí potřebu živin u zdravých osob v populaci. Tyto dávky byly (a doposud jsou) základem pro nastavení spotřebního koše pro školní stravování. Postoj k výživě se vyvíjí a výživové dávky musí reagovat na výrazně se měnící životní podmínky a životní styl populace. Proto by mělo docházet k jejich aktualizaci a přijetí do praxe v pravidelných časových intervalech.
Nejnověji jsou u nás přijaty nové výživové doporučené dávky převzaté od německy mluvících středoevropských zemí (tzv. DACH) a měly by být brány v úvahu také při tvorbě nových výživových norem pro školní stravování.
Doporučené výživové dávky živin pro děti školního věku najdeme také v dokumentu o strategii k rozvoji školního stravování v evropských zemích vydaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2006.
Málo nebo moc?
Při porovnání normativů pro průměrný příjem vybraných živin dle různých odborných zdrojů a časových období stojí za povšimnutí několik zásadních rozdílů. V 80. letech bylo doporučení energetického příjmu vyšší, než je tomu dnes. Velký rozdíl pozorujeme ale zejména v doporučení pro příjem bílkovin. Například pro děti ve věku 7-10 let bylo v 80. letech doporučováno přijímat 2,4 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti, podle nových doporučení je množství výrazně nižší, a to 0,9 g/kg tělesné hmotnosti. Pokud bychom chtěli porovnat hodnoty pro příjem živin dle zdrojů DACH a WHO, zjistíme, že jsou si velmi blízké. Pouze doporučení pro příjem vitaminu C je dle WHO výrazně nižší (asi 2x nižší). Vysvětlením je ale to, že dle DACH jsou vedle nutričních aspektů v některých případech, konkrétně např. pro vitamin C, zohledněny totiž i aspekty preventivní.
Spotřební koš a bílkoviny
Východiskem pro tvorbu spotřebního koše byly denní doporučené dávky z roku 1989 a platí do současné doby beze změny. Pro školní jídelny je plnění spotřebního koše závazné, s tolerancí v plnění ±25 % s výjimkou tuků a cukru. Jistě jste se setkali s názorem, že ve spotřebním koši figuruje velké množství bílkovin, neboť doporučená a vyžadovaná dávka bílkovin pro děti z r. 1989 je vysoká a je třeba toto množství snížit. Jak je to tedy s bílkovinami a spotřebním košem?
V příloze č. 1 k vyhlášce č.107/2005 Sb. je uvedena průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech (uvedeno v hodnotách „jak nakoupeno“). Zdrojem bílkovin ve stravě je zejména vejce, maso, mléko a mléčné výrobky, dále pak luštěniny, obiloviny, ořechy, olejnatá semena. Jako zdroj bílkovin přichází ve spotřebním koši v úvahu maso, ryby, mléko a mléčné výrobky a luštěniny.
V kategorii strávníků 7-10 let si ukažme, jakou dávku bílkovin obsahuje doporučení spotřebního koše:
Potravina | Množství na strávníka a den (dle spotřebního koše) | Průměrný obsah bílkovin v 100 g potraviny (dle Databáze složení potravin ČR) | Obsah bílkovin v požadovaném množství dle SK |
Maso (syrové) | 64 g | 20 g | 12,8 g |
Ryby (syrové) | 10 g | 20 g | 2 g |
Mléko tekuté | 55 g | 3,3 g | 1,8 g |
Mléčné výrobky | 19 g | průměrně 5 g (tekuté mléčné výrobky) – 25 g (tvrdé sýry) | 1 – 4,8 |
Luštěniny (suché) | 10 g | 22 g | 2,2 g |
Celkem | (průměr 22 g) |
Školní oběd má tvořit 35 % celkového denního energetického příjmu. Pokud oběd poskytuje průměrně námi vypočtených 22 g bílkovin (uvažujme, že se jedná o zmiňovaných 35 %), celkový denní příjem bílkovin pak vychází na 63 g. Množství 60 g bílkovin odpovídá potřebě bílkovin pro šedesátikilového dospělého člověka, pro děti školního věku je hodnota skutečně vysoká. Podle současných vědeckých poznatků a aktuálních výživových doporučení je potřeba bílkovin ve věkové skupině dětí 7-9 let dle DACH 24 g, dle WHO 28 g.
Uplatnit změny spotřebního koše nelze tak rychle
Ve snaze poskytovat dětem ve školních jídelnách správné stravování podle nejnovějších poznatků bychom mohli v budoucnosti očekávat úpravy spotřebního koše. To však nelze vyřešit tak jednoduše a rychle, jak by se mohlo zdát. Hrají zde roli faktory ekonomické, možná i politické, sociální a v neposlední řadě také současné stravovací zvyklosti naší populace. Při tak malých doporučených dávkách bílkovin proti minulosti může být při našich stravovacích zvyklostech velice obtížné nový spotřební koš uplatnit v praxi.
Toto sdělení není bojem proti spotřebnímu koši. I navzdory ne úplné dokonalosti představuje spotřební koš unikátní nástroj, jak určitým způsobem regulovat stravování značného procenta dětské populace. Česká republika je zemí s vysokou úrovní školního stravování a každý z nás si přeje, aby tomu tam bylo i nadále.
Mgr. Jana Stávková, Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Diskuze
Autor: Hana Krejčí
výborný článek
Při aktualizaci výživových norem pro školní stravování by měly hrát hlavní a jedinou roli důvody zdravotně-preventivní. Stravovací zvyklosti byly, jsou a budou problém. Smyslem školního stravování je však nejen nasytit, ale také vychovávat. Nesmí v tom však zaměstnanci ŠJ zůstat sami a musí mít podporu ze strany pedagogů, kteří mají děti seznamovat se zásadami zdravé výživy a vysvětlovat její důležitost a smysl.
Autor: Dietolog
„Při aktualizaci výživových norem pro školní stravování by měly hrát hlavní a jedinou roli důvody zdravotně-preventivní. “ —- Takže na nutriční hodnotu jídel vůbec brát ohled nebudeme a z našich dětí můžeme s klidným svědomím stvořit podvyživené skrčky? Nebo jak si tu vaši stravovací nirvánu představujete?
Autor: raduza
Tak u nás na pomoc učitelů moc spoléhat nelze – bezmasé obědy odhlašují, taktéž luštěninové, jedna p. učitelka si místo „naší“ ryby nosí po cestě do školy v bufetu koupený řízek, pokud jsou vajíčka (špenát,koprovka) donese si maso z domu a vajíčka si nechává na salát – majonézový. Další (učí rodinku, občanku, vaření) taky ryby nejí, neví ani, že pangasius (který tedy jí, protože nesmrdí) není mořská ryba, výchovným působením dosáhla toho, že ryby nejí ani její děti, teď už včetně vnučky. A hit cvičné kuchyňky cca 20 let- salámové ragú !!! A s tímto materiálem máte něčeho dosáhnout.
Autor: opportunity
Koukám, všude je to stejné. Udělala jsem nový odlehčený jídelníček (a přitom chutný, nejsem žádný nadšenec zeleniny a zrní), a byla revoluce, bude se vařit tak, jako dřívej, jako před lety… Takže zase omáčky, knedlíky…
Autor: majka1
díky
Pěkný a výstižný článek. Opravdu ale spolupráce s rodiči a školou je moc důležitá.
Autor: Margit
Díky za podporu požadavků Skutečně zdravé školy
Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola od svého počátku požaduje atualizaci státních výživových doporučení pro školní jídelny – Spotřebního koše, a doporučení ke snížení požadovaných bílkovin v souladu s doporučeními okolních zemí a WHO je jedním z našich základních bodů. Jsem moc ráda, že nás takto podporujete.
Autor: Dietolog
„Podle současných vědeckých poznatků a aktuálních výživových doporučení je potřeba bílkovin ve věkové skupině dětí 7-9 let dle DACH 24 g, dle WHO 28 g.“
Ano. Pátý nejvyšší národ světa se bude „učit“ od zemí DACH, kde růstové trendy tamní mládeže stagnují už dvě poslední dekády.
Autor: Kata
Paní Margit,vaši iniciativu opravdu může podporovat jen málokdo!K.
Autor: Pavel Ludvík
Účelem není podpora Skutečně zdravé školy
Při přípravě a zveřejnění tohoto článku jsme měli na mysli určitě něco jiného než podporu iniciativy Skutečně zdravé školy.
Autor: emmo4
Upozornění
Jen chci upozornit na nepravdivou informaci, nové doporučené dávky DACH u nás přijaty nebyly. Ministerstvo zdravotnictví ani hlavní hygienik je nepřijaly jako závazné pro ČR, takže stále platí doporučené denní dávky z roku 1989.
Autor: Hana Krejčí
Společnost pro výživu – odborný garant pro školní stravování – však DACH přijala již před několika lety. Z DACH vychází také metodický materiál Zdravá školní svačina, který v roce 2014 vydal Státní zdravotní ústav spolu se Společností pro výživu. Ano, jen spotřební koš stále vychází ze zastaralých doporučení z roku 1989. Co Společnost pro výživu činí pro nápravu tohoto nesouladu?