Přeskočit na obsah

Změny ve stravování ve školní jídelně ve Velehradě

Na jaře 2016 proběhl v ČR rozsáhlejší test školních obědů. Mezi vítěze testu patřila školní jídelna ve Velehradě, kterou vám dnes představujeme. Jak mění svůj jídelníček, aby vyhověla měnícím se požadavkům na stravování?

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Před letními prázdninami jsme vám přinesli informace o testu obědů ve školních jídelnách, který se zaměřil na dvoutýdenní jídelníčky z dubna letošního roku v 10 náhodně vybraných jídelnách napříč celou Českou republikou. Odborník na výživu ing. Petr Havlíček pro Test DNES posuzoval skladbu jídelníčků, vhodnost použitých potravin i způsob jejich úpravy. Hodnotil také pestrost a zařazování moderních jídel na úkor těžkých a zastaralých.

Představujeme jídelnu ve Velehradě

Nejlepší hodnocení obdržely dvě školní jídelny – jídelna základní školy ve Velehradě na Uherskohradišťsku a jídelna při základní škole Bakalka v Brně. Protože mě zajímalo, jak jídelna ve vesnické škole ve Velehradě funguje a co ji vyneslo na nejvyšší příčku mezi hodnocenými jídelnami, rozhodla jsem se oslovit zdejší vedoucí paní Miladu Hrabcovou. Dozvěděla jsem se, že zdejší jídelna patří mezi menší zařízení: denně se tu uvaří průměrně 220 obědů, a to jak pro žáky a zaměstnance základní školy, tak pro děti a zaměstnance mateřské školy i pro cizí strávníky. Kromě toho se zde připravují ještě přesnídávky a svačinky pro děti z mateřské školy a zabezpečují i celodenní pitný režim pro školáky. Všechnu práci tu zastávají 4 pracovnice – vedoucí jídelny, vedoucí kuchařka a dvě pomocné kuchařky. Paní Hrabcová pracuje na pozici vedoucí školní jídelny už od roku 2000 a práce ji stále baví: „Člověk má radost, pokud strávník ocení naše snažení, je spokojený, všechno sní a poděkuje.“

Změny v jídelníčku

K podstatným změnám v chodu školní jídelny došlo v říjnu 2015, kdy se škola zapojila do projektu Skutečně zdravá škola. „Společným záměrem vedení ZŠ a pracovnic školní jídelny bylo nabídnout našim strávníkům kvalitnější a zdravější jídlo,“ zdůvodnila paní vedoucí vstup do tohoto projektu. „Postupně jsme do jídelníčku začali ve větší míře zařazovat nové suroviny – jako přílohu třeba kuskus nebo bulgur, do polévek pohanku, kuskus, jáhly, vločky. Na přesnídávky a svačinky pro děti do mateřské školy plánujeme více pomazánek z tvarohu, cizrny, brokolice, červené čočky, pohanky. K zahušťování pokrmů používáme různé mouky – hrachovou, čočkou, rýžovou. Více vaříme i celozrnné knedlíky. Z nových jídel jsme začali připravovat například bulgureto nebo zeleninové rizoto z kuskusu.“

Paní Hrabcová mi řekla i o tom, jak je těžké dělat změny v jídelníčku: „Změny byly prováděny pomalu a nyní postupně zařazujeme další nová jídla. Strávníci si na ně však těžko zvykají a některé odmítají. Zpočátku byly reakce daleko větší, než jsme očekávali. Většina dětí jídlo vracela a přitom ani neochutnala.“ Podle slov paní vedoucí přijímají děti z mateřské školy a mladší školáci většinu novinek dobře. S problémy se častěji setkávají u žáků ze 7. až 9. třídy, ti jsou více vybíraví.

Složitá byla zpočátku i spolupráce s rodiči. „V prvé fázi komunikace vázla, rodiče sledovali pouze kritiku vůči jídelně,“ svěřuje se paní vedoucí, „postupně však přecházeli na objektivní náhled na naší práci i na kvalitu stravy a začali vnímat snahu kuchyně připravovat chutné, kvalitní a nutričně hodnotné jídlo za malých finančních nároků. Pozitivnímu ohlasu na kvalitu jídla přispěla i ta skutečnost, že na obědy k nám dochází pracovníci obecního úřadu a nemohou si je vynachválit.“

Vítězství v testu

Samozřejmě jsem byla také zvědavá na to, jak došlo k zařazení jejich jídelny do hodnocení pro Test DNES. „1. května jsme obdrželi e-mail od redaktorky MF Dnes paní Patočkové, která chystala článek o školních jídelnách, jestli bychom neodpověděli na několik otázek týkajících se stravování,“ řekla mi paní Hrabcová. „Myslela jsem, že článek bude jen všeobecný a na e-mail jsem neodpověděla. Až z novin jsme se pak dozvěděli o hodnocení naší jídelny. Jak se ukázalo, paní Patočková sledovala naše jídelníčky dlouhodobě. Vytiskla si je z našich webových stránek a následně je předala k hodnocení panu Petru Havlíčkovi. Takže vlastně žádná komunikace mezi námi a redaktory neprobíhala.“ Není potřeba asi popisovat, jak byli všichni z velehradské kuchyně i školy překvapeni, že se o nich najednou psalo v celostátním deníku. A dokonce patřili k vítězům testu! „Moc nás to potěšilo. Dostali jsme spoustu gratulací od rodičů,“ dodala paní vedoucí.

Z hodnoceného jídelníčku

Jistě jste zvědaví, jaká jídla ze zdejšího jídelníčku mohla zaujmout porotce testu ing. Havlíčka tak, že jídelnu z Velehradu zařadil na přední místo. V době dvou týdnů, které se staly předmětem hodnocení, se jeden den připravovalo například toto menu: hráškový krém, kuřecí steak na rajčatech a česneku se šťouchanými bramborami a salát z čínského zelí. Jindy se ke svíčkové na smetaně netradičně podával celozrnný knedlík. Nejzajímavějším pokrmem je z mého pohledu losos ve smetanové omáčce s medem. Z jídelníčku je celkově patrné, že místní kuchařky sázejí na klasiku, kterou se snaží odlehčit větším množstvím zeleniny a doplnit ji netradičními surovinami. Jak mi řekla vedoucí jídelny, „kuchařky hledají recepty na nová jídla hlavně na internetu, některé získávají od dodavatelů… Nebojí se je vyzkoušet a zařadit do našeho jídelníčku. Se změnami nemají problém, snaží se s nimi vypořádat, jak nejlépe umí.“

Aby byli strávníci spokojeni

Svoje dosavadní zkušenosti se změnami, do kterých se v kuchyni ve Velehradě před rokem pustili, paní Hrabcová shrnuje takto: „Vím, že každá nová věc se těžce zavádí. Strávníci si museli postupně zvykat na nové suroviny a receptury. Nezavděčíte se lidem všem. Jsme ale rádi, že máme velmi dobrou spolupráci s vedením naší školy, které nás ve všem podporuje.“ Na závěr vyslovila paní vedoucí svoje jediné přání: „Aby u nás byli strávníci spokojeni.“ A to bychom si přáli všichni!

Zdenka Macháčková , ředitelka Školní jídelny v Chlumci nad Cidlinou

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: máca

    šj Velehrad
    Fandím všem kuchařkám, dobrý článek. Jen mě mrzí, že pokud vyjde takovýhle rozhovor, už si nedá nikdo práci převzít některý z receptů a vložit je do receptů na těchto stránkách. Nešlo by s tím něco udělat? Třeba zmiňovaný recept na lososa, bych určitě uvítala.

    • Autor: Pavel Ludvík

      Máte mé ujištění, že důvody, proč tam recept není, jsou úplně jiné, než že si s tím „někdo nedal práci“. Někdy prostě jen zájem a snaha nestačí.