Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Původní fondue je pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm. Odkud přesně pochází, není zcela známo. Jak Švýcarsko, tak francouzská oblast Savojsko si dělají na jeho vznik nárok. Pokrm se připravuje v hrnci, ve kterém je v bílém víně rozpuštěný sýr s dalšími přísadami. Během konzumace se hrnec nachází uprostřed stolu nad malým hořákem. Do roztaveného sýra se namáčejí kousky bílého chleba nebo veky, které se napichují na speciální vidličky. V dnešní době je známé nepřeberné množství receptur. Vedle klasického sýrového fondue se připravuje fondue z masa, ryb či zeleniny a v neposlední řadě získává stále více na oblibě čokoládové fondue, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013