Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel. Základními surovinami pro přípravu jsou syrové ryby, speciální rýže, křen wasabi, sojová omáčka a zázvor. Existuje několik druhů sushi, nejvíce rozšířeným je tzv. maki sushi (kousek syrové ryby obalený v rýži a zamotaný do mořské řasy), kdy je k přípravě potřebná mořská řasa nori. Během konzumace se sushi namáčí do sojové omáčky, do které se zamíchá kousek wasabi křenu. Jednotlivé kousky sushi se zajídají nakládaným zázvorem, který má antibakteriální vlastnosti (kvůli konzumaci syrových ryb), podporuje trávení a neutralizuje chuť.  V dnešní době je sushi rozšířeno po celém světě a jsou známé různé obměny, například se nahrazuje syrové maso zeleninou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013