Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Bulgur je ve své podstatě předvařené, nalámané zrno pšenice tvrdé (Triticum durum). Bulgur je lehce stravitelný, má oříškovou chuť, dlouhou dobu údržnosti a výborné nutriční složení (nízký obsah tuků, dostatek vitaminů, minerálních látek a vysoký obsah vlákniny). Jeho příprava je velmi jednoduchá, protože nevyžaduje složitou tepelnou úpravu. Stačí ho předem namočit a po nabobtnání je nachystán k servírování nebo dalšímu zpracování. Bulgur se připravuje podobně jako rýže či kuskus, je součástí exotických salátů (tabouli) nebo masových jídel (pilaf, falafel, kibbeh). V našich podmínkách lze bulgur přidat do nádivek, polévek, karbanátků, pekařských výrobků či jako přílohu k masu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Lipidy, Vitaminy, Minerální látky, Vláknina, Rýže, Kuskus

Aktualizováno: 16. září 2013

Tento pokrm pochází z Egypta a odtud se rozšířil do všech arabských zemí. K přípravě je potřeba buď cizrna, nebo fazole druhu Fava, případně kombinace obou. Další přísady jsou cibule, česnek, petržel a další jiné koření. Falafel připravíme tak, že uvařené základní suroviny rozmačkáme na kaši, poté přimícháme česnek, koření a nadrobno nasekanou cibulku, petržel a další ingredience. Na závěr se ze směsi vytvoří kuličky, které se usmaží. Univerzální recept na přípravu falafelu ovšem neexistuje. I když zní popsaný recept jednoduše, udělat dobrý falafel vyžaduje spoustu zkušeností. Falafel se podává samostatně, ale oblíbený způsob servírování je v chlebu pita s jogurtovou omáčkou a sezamovou pastou (tahini).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013