Přeskočit na obsah

Čtyřchodová večeře ve školní jídelně

Jak více prezentovat školní jídelnu veřejnosti? Co třeba zkusit večeři pro rodiče malých strávníků. Ve školní jídelně Cerhenice se úkolu zhostili na výbornou a podávali dokonce čtyřchodové menu. Dokázali, že se za svoje pokrmy nemusí vůbec stydět a umí držet krok s moderní gastronomií.

Autor: Jana Šedinová

V naší školní jídelně Cerhenice jsme již podruhé pořádali zážitkovou večeři s přednáškou o moderní zdravé výživě. Hlavní myšlenkou, proč večeři ve školní jídelně uspořádat, bylo seznámit rodiče žáků základní školy a rodiče dětí mateřské školy s prostředím naší školní jídelny. Představit jim pokrmy, které dostávají jejich děti na talíři a také prezentovat školní jídelnu. Při tom všem přidat něco navíc, pozvat odborníka, který bude celý večer moderovat a strávit příjemný večer se všemi, kteří na večeři do jídelny přijdou.

Školní jídelna Cerhenice je od 1. 1. 2018 samostatná příspěvková organizace, úzce však spolupracuje s vedením základní školy Cerhenice. Celková kapacita školní jídelny je 350 obědů, nabízíme obědy na výběr ze dvou druhů. Vaříme pro žáky ZŠ Cerhenice, děti MŠ Cerhenice, MŠ Sluníčko Dobřichov, MŠ ABA Cerhenice a též pro 50 cizích strávníků.

Loňský rok jsem poprvé oslovila pana ing. Zdeňka Hladíka, lektora moderní zdravé výživy, člena Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který s velkým nadšením moji myšlenku přijal. Dále také pana zástupce základní školy Ivo Jelínka, který nás podpořil a přišel se skvělým nápadem, že rodiče by mohly obsluhovat žákyně 9. třídy. Tuto myšlenku jsme nakonec také zrealizovali.

První ročník zážitkové večeře

26. dubna loňského roku jsme uspořádali první ročník „ Zážitkové večeře“ s přednáškou o moderní a zdravé výživě. Krátce po zveřejnění pozvánky na večeři se začaly prodávat vstupenky, které byly rychle rozprodány. Cena vstupenky byla symbolická – 49 Kč, neboť akci spolufinancoval městys Cerhenice. Ke stolům jídelny usedlo 85 rodičů a dalších hostů. Mezi hosty nechyběli zástupci vedení městyse, zástupci základní školy a zástupci mateřských škol.

Každý stůl byl krásně prostřen a opatřen lístečkem s menu, které se ten večer podávalo. Před zahájením večeře byly připraveny domácí limonády z červeného rybízu, citrónu a máty, limonády si rodiče chodili sami nalévat. Po dobu večeře se jim již věnovala milá obsluha z řad žákyní 9. třídy. Všichni mohli tak v klidu posedět, povečeřet a dozvědět se zajímavosti ze světa výživy a kuchařské gastronomie.

Rodičům jsme chtěli představit zdravé, chutné a přitom méně obvyklé pomazánky, jenž jsou součástí svačinek v mateřských školách, pro které také vaříme. Pomazánky byly podávány na celozrnném i na bezlepkovém pečivu. Rodiče ochutnali pomazánku z červené řepy, avokádovou a pomazánku z červené čočky s mrkví. Pomazánky byly dozdobeny čerstvou zeleninou a slunečnicovými semínky. Dalším předloženým pokrmem byla polévka oblíbená u většiny dětí, rajčatová. Připravili jsme ji ovšem zdravě a moderně. Polévka byla zahuštěna jáhlami a upravena na italský způsob, jak jinak než s bazalkou a mozzarellou.

Hlavní menu byl pstruh lososovitý na bylinkovém másle s lehkým bramborovým salátem, doplněný o jarní salátek s ředkvičkami a s polníčkem. Bramborový salát byl skutečně lehký, jeho příprava byla jednoduchá, avšak výsledek nevšední. Mimo brambor obsahoval salát také vařenou karotku, hrášek, řapíkatý celer, černou čočku, červenou cibuli, olivový olej a citrónovou šťávu. Na závěr večeře byl servírován dezert – jogurtová panna cotta s jahodovým přelivem.

Pro velký úspěch byl uspořádán druhý ročník

Po velkém ohlasu první zážitkové večeře pro rodiče jsme se rozhodli uspořádat druhý ročník. Veřejnost se o akci dozvěděla prostřednictvím facebookové stránky školní jídelny a rodiče dostali pozvání na e-mail. Zájem byl takový, že se na některé rodiče ani nedostalo. Akci opět spolufinancoval městys Cerhenice. Vstupenky se letošní rok prodávaly za 73 Kč.

Večeře se uskutečnila 14. března a její téma „Vítaní jara s čerstvými bylinkami a netradičními potravinami“ napovědělo, co se bude podávat. Stoly byly opět krásně prostřeny, nechyběla kytička v podobě narcisky a celá jídelna voněla čerstvými bylinkami. Celým večerem opět provázel s vtipem a odborným výkladem pan ing. Zdeněk Hladík.

A jaké bylo menu? Rozhodně neotřelé a velmi chutné!

Menu druhého ročníku akce bylo opět čtyřchodové. Jako předkrm se podával bylinkový tabbouleh z červené čočky. Tabbouleh většinou připravujeme z bulguru nebo z kuskusu, tentokrát jsme použili neloupanou červenou čočku. Základem tohoto salátu je hromada hladkolisté petrželky a kromě tradičních datlových rajčátek tabbouleh zdobily také okurka a máta.

Polévku hráškový krém nemusím představovat, myslím, že se vaří ve všech školních jídelnách, ale protože jsme vítali jaro s bylinkami, polévka byla ochucena mátou a dozdobena zakysanou smetanou. Hlavní menu byl kuřecí závitek se špaldovo-mandlovou nádivkou s medvědím česnekem, batátové pyré a listový salátek s dýňovým semínkem. Špaldové veky do nádivky byly domácí a paní kuchařka je upekla den předem. Tečkou večeře byl mrkvový dort s limetkovým krémem. Jako nápoj jsme připravili domácí limonády z mraženého ovoce, tentokráte z dračího ovoce pitahaya a z rakytníku.

       Bylinkový tabbouleh     Hráškový krém     Kuřecí závitek     Mrkvový dort

Rodiče byli nadšeni, někteří na večeři dorazili i se svými dětmi. Pro školní jídelnu je dobré, že se po těchto akcích zvýší zájem cizích strávníků. Letošní rok však byl výjimečný tím, že na večeři ze zvědavosti přijeli i majitelé ze dvou restaurací z vedlejších okresů, což nás utvrdilo v tom, že naše školní jídelna drží krok s moderní gastronomií. Velkou odměnou pak bylo poděkování pana starosty.

Akce se uskutečnila hlavně díky skvělému týmu, který večeři připravoval s nadšením a radostí. Všem patří obrovský dík!!!

Jana Šedinová – vedoucí školní jídelny Cerhenice

Autor: Jana Šedinová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: veedoucí

    Večeře
    ÚŽASNÉ ! (Další slova jsou zbytečná.)

    • Autor: Zdeněk

      Milé, kolegyně, vážené vedoucí, tuto akci doporučuji každé školní jídelně, jde o úžasnou propagaci školního stravování, stmelování kolektivu a na závěr velká divadelní děkovačka, na kterou kolektiv kuchyně nikdy nezapomene.
      Jano, článek je úžasný, smekám.
      Veselou mysl??Zdeněk