Přeskočit na obsah

Dietní stravování ve školní jídelně v Přibyslavi

Školní jídelna v Přibyslavi připravuje celkem 16 porcí dietních obědů ve třech druzích diet. Seznamte se, jak tam příprava dietních jídel probíhá, jak mají zařazenou dietní kuchařku a jak spolupracují s nutriční terapeutkou.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

O přípravě dietních jídel nám v Přibyslavi pověděla vedoucí školní jídelny Jana Rasochová. Jídelna připravuje dietních jídla již mnoho let, v posledních době stoupl jejich počet na 16 a ke kontrole dietního systému zde využívají nutriční terapeutku.

Dietních jídel nevaříte právě málo, kolik obědů ale připravujete celkově?

Naše jídelna vaří každý den asi 620 jídel v sortimentu 1 polévky a 2 hlavních jídel na výběr, z toho je 16 diet. Vaříme pro děti, pečovatelskou službu a pro zaměstnance různých firem, kteří sem dochází na jídlo. Pro děti máme 420 jídel, pro učitele zhruba 40 porcí a pro cizí 160 porcí.

Cizí strávníci sem chodí jíst nebo se všechny obědy někam vozí?

Polovina jsou jídlonosiče, další obědvají tady v jídelně a pro ty máme rozpis – kdy přijde městský úřad a kdy ostatní firmy Pro těch 80, kteří chodí sem, máme oddělenou jídelnu, takže stravování ve vedlejší činnosti se odbývá tam. Mají v ní i samostatný výdejní pult.

Kolik druhů diet vaříte?

Bezlepkové diety máme 14 porcí. Dále sem chodí jedna žákyně, co nesmí mléko a jeden diabetik.

Takže 3 druhy diety a 16 porcí celkem.

Na starost si to vzala jedna paní kuchařka, která denně pracuje u výdeje a všechny děti dobře zná. U bezmléčné diety postupuje tak, že ze dvou jídel vybere to, které neobsahuje mléko. U diabetika musí odvážit správné množství sacharidů (příloh), které jí do jídelníčku předepíší rodiče žáka.

Jak dlouho už tady diety připravujete?

Začalo se už kdysi dávno, to jsem tady ještě nepracovala, vařila se dieta pro jednu žákyni. Pak byl chvilku útlum, pak zase přišla žádost, jestli bychom vařili dietu pro jednoho žáka a pak už se bezlepková dieta začala objevovat častěji a v celé republice.

Jaké musíte mít vybavení, abyste ty diety v tak malém množství dokázali přichystat?

Vyhradili jsme pro ně některé menší nádobí, něco jsme dokoupili, ale také jsme si to časově oddělili. Kuchařka, která diety vaří, si ráno udělá přípravu, oddělí si zvlášť maso apod. Potom nastupuje ke sporáku až v 10 hodin, když už je jídlo pro ostatní strávníky hotové a diety si dovaří. S tímto postupem jsme seznámili i naši nutriční terapeutku, která k tomu výhrady neměla.

Máte speciální kuchařku na diety. Jakou má kvalifikaci, má nějaký kurz na dietní stravování? Je ve vyšší platové třídě?

Je. Udělali jsme přesně podle daných pokynů. Kuchařka, která si diety vzala na zodpovědnost, je proškolená, může spolupracovat s nutriční terapeutkou a je zařazená do odpovídající 6. platové třídy.

Můžete nám popsat, jak u vás funguje spolupráce s nutriční terapeutkou?

Nutriční terapeutku jsme si vybrali sami. Dvakrát jsme se osobně setkali. Poprvé jsem ji seznámila s naším provozem, s přípravou dietních jídel, se skladováním bezlepkových surovin, byly jí předloženy dohody o poskytování dietní stravy uzavřené s rodiči a receptury. Podruhé proběhlo školení všech kuchařek zaměřené na problematiku dietního stravování. Výhrady měla pouze k dosavadním recepturám. Z její strany bylo navrženo opravit v recepturách, v technologických postupech suroviny, které obsahují lepek a nahradit je surovinami bezlepkovými nebo zahuštění úplně vynechat. Další spolupráce probíhá pouze elektronicky. Každý měsíc jí zasílám jídelní lístky, které jsou už od rodičů dietně upravené – rodiče si určují výběr obědů. U bezlepkové diety rodiče vyznačí bezlepkové suroviny, u diabetické diety počet výměnných jednotek, u bezmléčné výjimečně použití kokosového mléka. Dietní jídelní lístky má pouze k nahlédnutí, jídelní lístek pro ostatní strávníky hodnotí s ohledem na Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši, který jí rovněž zasílám. Každé čtvrtletí nám vypracuje hodnotící zprávu.

Jak vám pomáhá nyní?

Osobně přijede výjimečně, je to na naší domluvě. Každý měsíc se spojíme elektronicky. Když něco potřebuji, můžu jí zavolat nebo jí přímo napíšu dotaz mailem. Práci nám vyúčtuje každého čtvrt roku. Nejdražší položkou bylo zhodnocení celého systému, částka necelých 7 tisíc Kč, čtvrtletní částka 1575 Kč je pro nás rovněž přijatelná.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se