redakce portálu Jídelny.cz
Novela vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, kterou připravilo Ministerstvo školství, reaguje na růst cen potravin a má jídelnám umožnit nakupovat kvalitní suroviny i přes jejich zdražování. V platnost vstupuje od února 2023.
Zvýšení finančních normativů
Od 1.2.2023 mohou jídelny podle novelizované vyhlášky zvednout cenu hlavního jídla o 20 % a svačin až o 30 % oproti nynějším cenám. Svačiny zahrnující ovoce, zeleninu nebo mléčné výrobky mohou podle ministerstva zdražit více, neboť tyto potraviny jsou zbožím, které v poslední době zdražilo nejvýrazněji.
Co se týče obědů, podle údajů úřadu je nyní průměrná cena oběda 34 Kč. Z jím provedeného srovnání vyplývá, že je to o 10 Kč více než před 6 lety.
Jaké jsou nové finanční limity od 1. února?
Informace o změně vyhlášky již vyšla ve Sbírce – týká se Přílohy č. 2 s názvem Finanční limity na nákup potravin. V podrobném textu vyhlášky jsou vypsána konkrétní čísla. Jaká jsou?
Věkové skupiny strávníků, hlavní a doplňková jídla | Finanční limity Kč/den/strávník |
1. Strávníci do 6 let | |
snídaně | 9,00 až 20,00 |
přesnídávka | 8,00 až 15,00 |
oběd | 17,00 až 36,00 |
svačina | 8,00 až 15,00 |
večeře | 15,00 až 28,00 |
Celkem (celodenní) | 57,00 až 114,00 |
na nápoje | 4,00 až 8,00 |
2. Strávníci 7-10 let | |
snídaně | 11,00 až 22,00 |
přesnídávka | 9,00 až 20,00 |
oběd | 20,00 až 47,00 |
svačina | 8,00 až 16,00 |
večeře | 17,00 až 36,00 |
Celkem (celodenní) | 65,00 až 141,00 |
na nápoje (děti MŠ) | 4,00 až 8,00 |
3. Strávníci 11-14 let | |
snídaně | 12,00 až 24,00 |
přesnídávka | 9,00 až 20,00 |
oběd | 23,00 až 50,00 |
svačina | 9,00 až 19,00 |
večeře | 18,00 až 40,00 |
Celkem (celodenní) | 71,00 až 153,00 |
4. Strávníci 15 a více let | |
snídaně | 14,00 až 26,00 |
přesnídávka | 9,00 až 20,00 |
oběd | 24,00 až 54,00 |
svačina | 9,00 až 19,00 |
večeře | 21,00 až 50,00 |
Celkem (celodenní) | 77,00 až 169,00 |
II. večeře | 11,00 až 24,00 |
Strávníkům ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím sportovní přípravu a strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru tanec lze zvýšit horní limit na nákup potravin, nejvýše však o 50 %. Výsledná částka se zaokrouhlí na celé koruny nahoru.
Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4.
Mgr. Michaela Divišová – redakce portálu Jídelny.cz
redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze