Přeskočit na obsah

Fit na vlnách

Jsme na letní dovolené u vody nebo ve školní jídelně? Tak tuto otázku si mohli klást strávníci školní jídelny v Českém Brodě, kde pro ně připravili týden zahraniční kuchyně plný skvělého jídla a pití a s atmosférou přímo stvořenou pro letní radovánky. Nechte se inspirovat v následujícím článku.

Autor: Romana Opršalová

Na konec dubna jsme s kolegyněmi ze školní jídelny připravily pro naše strávníky akci s názvem „Fit na vlnách“. Jednalo se vlastně o zahraniční kuchyni. Zaměřily jsme se na letní dovolené strávené u vody a hlavně v jiných státech. Naše jídelna připravuje 800 obědů pro všechny věkové kategorie. Nachází se v Českém Brodě a patří pod Základní školu Žitomířská 885.

Jsme v jídelně nebo u moře? Připravily jsme pro naše strávníky dny plné dobrého jídla a pocitu, že můžeme být chvíli i někde jinde. Nadšení vyzdobit jídelnu bylo veliké, a tak opravdu každý zaměstnanec z jídelny se na výzdobě něčím podílel. Příprava byla dokonalá a nechyběla ani kapitánská čepice, písek, nafukovací kruhy, lehátko a mušle od moře. Připravily jsme i fotokoutek, kde se mohli strávníci vyfotit. Děti ze školní družiny (4.třídy) I. ZŠ nám vyrobily krásné dekorace a zasloužily si za ně odměnu. Je dobré, když děti vidí své výrobky vystavené v jídelně. Jejich práci najednou vidí 800 lidí.

A jak týden probíhal?

V úterý nás čekalo bulharské jídlo. Polévka fazolová čorba byla připravena z fazolových lusků, zjemněná smetanou a dochucená čerstvým koprem. Dále se podávala musaka z mletého masa s lilkem, nebo džuveč s vepřovým masem. Nechyběl ani šopský salát, který je u dětí velice oblíbený.

Na středu jsme připravily francouzské menu. Polévka byla tento den rybí – Bouillabaisse. Na výběr bylo mezi grilovanou treskou s citrónovou omáčkou a smetanovými brambory s rozmarýnem, nebo lehkou omeletou s chřestem a jarní cibulkou. Velký úspěch měl dezert ve formě sýrů. Podávaly se v mističce čtyři druhy sýrů. Jeden plísňový, zrající, tvrdý a čerstvý sýr. Tento dezert je ve Francii velice oblíbený. Ve školních jídelnách se téměř nepodává a tak jsme chtěly vyzkoušet, jaký bude ohlas. S velkým překvapením byly mističky prázdné a děti si chodily i přidávat.

Další den následovalo Maďarsko. Polévka zelná s klobásou a tradiční maďarský guláš s tarhoňou. Za zmínění stojí, že Maďaři guláš nezahušťují a na jeden kilogram masa přijde jeden kilogram cibule. Tento den u dětí vítězil oběd č.2. langoš s česnekem, kečupem a sýrem. Jako moučník jsme upekly ořechovo-medové řezy na způsob baklavy.

V pátek vše završilo Chorvatsko, dětem dnes velice blízké. Pochvalovaly si pljeskavici na žáru s opečenými brambory a ajvarem. Největším překvapením bylo, že jejich oblíbený salátový bar se zaplnil letními drinky. Každý si mohl vybrat mezi mojitem, grenadinou a melounovým opojením. Letní drinky byly samozřejmě bez alkoholu, doplněné ovocem, ovocnými přírodními šťávami. Vše doplněné ledem a barevným brčkem. Příprava byla opravdu náročná, ale stála za to. Rozzářené oči měli nejen děti, ale i dospělí.

    Francouzský den               Maďarský den               Chorvatský den

Finanční rozpočet na takovou akci je ovšem vyšší, ale další dny se zase lehce ušetří. Recepty hledáme v časopisech a na internetu, stejně jako i během roku na všední dny. Dá to více práce, ale výsledek za to rozhodně stojí. Strávníci zažijí něco jiného a kuchařky si vyzkouší, co všechno umí a jak jsou šikovné. S mořskou tématikou se nebudeme na dlouho loučit, čeká nás ještě raut ke dni dětí a tentokrát v námořnickém stylu.

Všem zaměstnancům patří velký dík, dělají svou práci opravdu skvěle.

Tým školní jídelny

Romana Opršalová – vedoucí školní jídelny, Český Brod

Autor: Romana Opršalová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka1

    jste skvělé
    Blahopřeji. Někdo si jen stěžuje a váš kolektiv s nadšením připraví takovou akci! Klobouk dolů.

  • Autor: Jidelna3937

    Blahopřeji
    Obdivuhodné, pravděpodobně máte skvělý tým což je skvělé, když se podaří a přeji Vám spoustu fantazie při tvorbě dalších projektů. Krásné dny.