Ve školní jídelně v Českém Brodě vaříme pro 800 strávníků ze dvou základních škol, gymnázia a praktické školy. Rozmanitost strávníků je opravdu veliká. Prostor pro výdej je malý, ale vždy se snažíme to nějak vyřešit.
Když se chce, všechno jde
Myšlenku pořídit salátový bar do školní jídelny jsem měla již delší dobu. Nejprve proběhla rekonstrukce kuchyně, kde se s touto variantou nepočítalo. Posléze jsme se potýkaly s prostorem, navíc některé vedoucí jídelen o salátových barech moc nadšeně nemluvily. Je to práce navíc, nikomu se nezavděčíte, potřebujete další personál a v našem počtu 800 strávníků – to si tedy opravdu dáte. Přesto jsme se nenechali odradit a s radostí koupily chlazený salátový bar.
Našim cílem bylo zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, ale tak, aby jí děti skutečně jedly. A povedlo se. Máme odpovědnost za své zdraví, tak ať se děti samy učí rozhodovat. My jim dáváme mantinely, z čeho si mohou vybírat. Tak vzniká spolupráce se strávníky. Snažím se s nimi komunikovat, zjišťovat, o co mají zájem, co jim chutná a co by chtěli ochutnat.
Svoboda rozhodování a fronta na saláty
Salátový bar máme cca 1–2krát týdně. Vaříme pro 800 strávníků a skutečně to vyžaduje u baru dozor. Našla jsem si čas a během těchto dnů ponechám kancelářskou práci a jdu v poledne na jídelnu. Bar se musí velmi často doplňovat, tak mám k ruce ještě jednu sílu z kuchyně.
Z počátku bylo nutno děti poučit, jak k nabídce přistupovat. Jak si mají vybírat a servírovat, že nejprve mají zjistit, co jim chutná. Vzít si raději méně, ochutnat třeba i neznámé, ale jen takové množství, co sní. Když zbytky odnesou, sní salát vlastně spolužákovi a ta práce paní kuchařek, které to celé dopoledne připravují, je ve skutečnosti zbytečná. Salát si vezme jen ten, kdo chce, nikoho do toho nenutíme a u baru je stále fronta. A to nás těší, je vidět, že děti neodmítají zeleninu a ovoce, jen se jim musí vhodně nabídnout a umožnit jim svobodu rozhodování. Samozřejmě v rozumné míře.
Zeleninový bar, salátů je ráj
Zeleninový bar je dle sezóny plný čerstvé zeleniny, popřípadě sterilované nebo mražené (kukuřice, hrášek). Kukuřice patří mezi největší favority. Oblíbené jsou i okurky a rajčata, ledový salát a papriky. Dáváme tam i různě upravená zelí, kedlubny, červenou řepu, mrkev, polníček, rukolu a další. Vždy doplněno dvěma drezinky, olivovým olejem či balzamikem.
Začaly jsme připravovat i namíchané saláty, např. okurkový, mrkvovo-jablečný, těstovinový, rajčatový, míchaný s luštěninou. Velmi oblíbený je Caprese salát (rajčata s mozzarellou a čerstvou bazalkou s olivovým olejem). Fantazii se meze nekladou a tak stále vymýšlíme nové varianty. Dokonce jsme do menší misky daly i olivy, ořechy, naklíčené fazolky mungo, krutonky. Salátový bar si téměř pokaždé vyfotíme a je pokaždé jiný. Baví nás ta kreativita, které můžeme využít.
Je libo jiný bar?
Ovocný bar je na přípravu ještě náročnější. Oloupat různé druhy ovoce a pokrájet, zabere více práce a žádné stroje až tak moc nepomohou. Už jen pro velký zájem o jahody, které se musely očistit a pokrájet, jsme nestíhaly. K tomu hroznové víno, jablka, melouny a další. Ale na druhé straně nadšení dětí je velké.
Vyzkoušely jsme také mléčný bar. Tvaroh, jogurt slazený, jogurt bílý, ovocný jogurt, mléko, ovocný kefír, müsli a lupínky… u dětí opět velký favorit. Mají rády cereálie s mléčným výrobkem a ještě k tomu, když si to mohou samy namíchat.
Jak bar funguje a s jakými výsledky
Vše je potřeba průběžně doplňovat a funguje to jako u rautu. Musíte dopředu odhadnout množství, které se v průběhu může měnit. Nikde není dané, co tam musí být. Těžko se odhaduje, co dnes zrovna kolik dětí a dospělých bude chtít. Při výdeji už není moc možné něco dodělávat a shánět další zboží. Hlavně z nedostatku personálu, takže je dobré mít v záloze nějaké kompoty, či lehce připravenou zeleninu.
Dnes již mohu říci, že spotřeba zeleniny se výrazně zvedla. Jsme za to moc rádi a tu práci si s tím dáme. Víme, že tato práce má smysl. Možná někoho napadne otázka, zda to všechno není finančně náročné. Den, kdy máme připravený bar, se většinou provaří, ale ostatní dny se to vyrovná, takže do finančního limitu se vejdeme.
Není vše jen růžové
Všechno a tedy i bar má svá úskalí, není to jenom růžové. Bar je umístěn vedle nápojů. Strávníci si odnášejí komplet celé jídlo, ale pak se stává, že upřednostňují sladké ovoce a jogurty před hlavním jídlem. Prostor v jídelně však máme malý a není tedy možné, dát bar někam jinam, abychom docílily toho, že si děti vezmou ovoce a zeleninu až po obědě. Stává se nám, že si při obědě děti naberou plné misky jahod a melounů, ještě si jdou přidat a uvařený oběd končí ve zbytcích, aniž by ho ochutnaly. Někdo zase řeší, že nejsou jahody zrovna 15 minut před zavřením jídelny atd. Nezbývá nic jiného, než se obrnit a vysvětlovat a vysvětlovat. Myslím, že návštěva vedoucí školní jídelny na poradě s ředitelem a učiteli ve školách určitě prospěje k vysvětlení některých věcí týkajících se salátového baru. Jsem přesvědčená, že spousta nedorozumění vzniká právě z neznalosti práce druhé strany a komunikace je jediný zdroj, který může pomoci.
Určitě by také pomohlo, kdyby děti a někdy i dospělí si mohli vyzkoušet, kolik úsilí stojí taková příprava obědů, moučníků nebo třeba salátového baru ve školní jídelně.
Jedině pílí našeho týmu můžeme dosáhnout dobrých výsledků. Našim cílem jsou spokojení strávníci. Vaříme s láskou, zdravě a chutně.
Romana Opršalová – vedoucí školní jídelny, Český Brod
Diskuze
Autor: ivka6
Spotřeba zeleniny a ovoce
Chvályhodný příklad. Stoupla vám spotřeba zeleniny a ovoce, kolik v průměru na strávníka? Jak máte ošetřeny kritické body při výdeji? Je nějaký stop stav na strávníka v množství odebraného salátu.? Upravovali jste fin. normativ na nákup surovin?
Autor: Romana
Spotřeba stoupla cca o 70% zeleniny.Bar je plně chlazený a doplňován neustále v průběhu výdeje. Finanční normativ jsme neupravovali.
Autor: marcik11
salátový bar
Mám dotaz, co uděláte se saláty, ml.výrobky a dresingy, které zůstanou v chl.vitríně po výdeji? Likvidujete je nebo necháváte na další den? Nevěřím, že strávníci vždy spotřebují vše, pokud dbáte na to, aby i ti poslední měli nějaký výběr. V tomto mi to při současných přísných pravidlech HACCP hospodárné zrovna nepřipadá.
Autor: Romana
Zbývá minimální množství, ke konci výdeje ještě dokrajujeme ledový salát, kukuřice ta je v plechovkách a v záloze je řepa..Množství už máme za tu dobu celkem vychytané. Malé množství zeleniny vyhodíme, zrovna tak, jak bychom vyhodily namíchaný salát, který si děti ani nevezmou. A toho je mnohem víc na vyhození.
Autor: Zdenouš
saláty
Salátový a ovocný bar dělám také,dávám tři druhy zeleniny a ovoce,pokud zelenina dojde již nedoplňuji. Na jídelním lístku jsem viděla kynuté bramborové knedlíky s mrkví můžete uvést recept.Děkuji
Autor: OO88
Hygiena nepovolila
Tak dva tři roky zpátky jsme připravovali ovocné i salátové bary s velkým úspěchem. U ovoce to šlo, ale u zeleniny nebylo možné uhlídat hygienu. Malé děti se v okurkovém salátu doslova koupaly. Při rekonstrukci kuchyně jsem chtěla zakoupit chlazený pojízdný salátový bar, ale nedostali jsme povolení od hygieny. Tak jsme se vrátili zpět k mističkám, kde zájem tak velký není. Je to škoda, ale pro děti na prvním stupni tento způsob servisu opravdu vhodný není, to musím s hygienou souhlasit.
Autor: Zdenouš
saláty
Jenom pro upřesnění, nedělám klasické saláty coby salátový bar.Nakrájím pouze tři druhy zeleniny,každý druh dám do gastronádoby k tomu lopatku nebo kleště,skleněné misky a děti si naberou kolik snědí,oni už vědí, že co si nandají to si i snědí, aby zbytečně neplýtvaly.S ovocem to dělám tak,že dám na okénko tři druhy omytého ovoce a dítě si vybere na co má chuť.
Autor: Romana
Souhlasím, stravují se u nás děti od 4.třídy a tam už je to v pohodě.