Přeskočit na obsah

Inspirujte se pro předvánoční týden

Co chystáte na předvánoční období? S tímto dotazem jsme oslovili několik jídelen, které již řadu let připravují v adventním čase zajímavá zpestření pro své strávníky. Jejich vedoucí se s námi podělily o své zkušenosti. Na následujících řádcích se tak můžete inspirovat úspěšně vyzkoušenými nápady.

Autor: Redakce Jídelny.cz
Inspirujte se pro předvánoční týden

Advent ťuká na dveře a Vánoce tu budou co nevidět. Chtěli byste vašim strávníkům tento čas nějak zpříjemnit, ozvláštnit? Přinášíme vám inspirativní tipy, které jsme získali od několika vedoucích školních jídelen a které jsou léty prověřené.

Marcela Foretová, ZŠ Za Alejí, Uherské Hradiště:

„Každoročně máme slavnostní vánoční oběd – vývar s knedlíčky a těstovinou (těstovina s vánočními motivy) a kuřecí řízek s bramborovým salátem. Oběd je výjimečný tím, že je nachystána slavnostní tabule, kterou si chystají sami děti – žáci 7. tříd. Do tabule založí hluboké talíře a příbory, dále je tabule zdobena vánočním ubrusem, vánočním cukrovím, ovocem a zeleninou. Děti chodí na oběd po třídách a společně obědvají se svým třídním učitelem a žáci 7. tříd je obsluhují ve svátečním oděvu.“

Zuzana Pudilová, ZŠ Mohylová, Praha:

„Loni jsme měli staročeský týden (19.12. – 22.12.2022):

  • couračka (zelná s bramborem a smetanou); kuřecí stehna po šumavsku s nudlemi, zelím a mrkví
  • slepičí vývar se zeleninou a kapáním; kocmrda s pečeným vepřovým masem
  • kulajda; houbový kuba
  • hovězí vývar s játrovou rýží; staročeský knedlík se špenátem a cibulkou

Dětem i dospělákům chutnalo. Letos vymyslíme zas něco jiného. Nejspíše z okolních států.“

Dagmar Blažková, ZŠ Pohůrecká, České Budějovice:

„Již několikátým rokem vaříme pro naše strávníky v průběhu měsíce prosince – kromě klasického vánočního menu (smažená ryba, bramborový salát, valašská ščedračka) – i vánoční pokrmy inspirované tradicemi jiných zemí (např. americkou kuchyní – pečené krůtí maso s brusinkovou omáčkou, italskou kuchyní – vánoční kuře se zeleninou, rozmarýnem a zakysanou smetanou, dánskou kuchyní – vepřovou pečeni s hnědou omáčkou a červeným zelím, staročeskou kuchyní – opečenou vinnou klobásu).“

Pavlína Kulhánková, ZŠ Nasavrky:

„Už několikátým rokem pořádáme poslední den školy před vánočními prázdninami vánoční raut. Děti chodí na obědy po třídách a mají dostatek času na oběd. Sami si vybírají z tradičních českých jídel. Většinou připravujeme houbového kubu, bramborový salát, rybí prsty. Dále pak vánoční cukroví. Letos budeme péct Masarykovo cukroví a perníčky plněné povidly a polité čokoládou. K pití podáváme nealkoholický vánoční punč. Paní vychovatelka s dětmi vytvoří vánoční výzdobu jídelny. Po celou dobu rautu hrají vánoční koledy. Je tak navozena příjemná atmosféra provoněná vůněmi Vánoc. Dětem se to moc líbí.“

Foto: Freepik.com

Chystáte nějaké speciální akce nebo jídla na předvánoční čas? Napište nám o tom do komentářů nebo hlasujte v naší anketě!

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka6

    Inspirace pro předvánoční týden
    Také se snažíme zpestřit dětem a žákům pobyt ve škole v předvánočním čase. Pro žáky prvního stupně máme odpoledne kurs pečení perníčků. Dětem v MŠ na přesnídávku připravujeme domácí vánočku. Pro všechny strávníky polévku s játrovými knedlíčky ve tvaru rybiček (3 na každého),pečeného na másle afrického sumečka, lehký bramborový salát/židovský a jablečný punč se skořicí, hřebíčkem a linecké kolečko. Máme 57 dětí MŠ, 200 první stupeň, 250 druhý stupeň a 300 gymnázium. Vánočku pečeme 2 dny dopředu, linecká kolečka tak týden, uchováváno jako polotovar, knedlíčky jdeme tvarovat v 5 ráno, zavaříme zvlášť, pak vkládáme do talíře a na tác si dají děti vánoční papírový ubrousek k příboru, ostatní výdej z okénka. Dietáři mají čirý vývar se zeleninou, sumečka na másle, vařené brambory, jablko.