
Letní prázdniny jsou v plném proudu. Některé jídelny vaří dál, jen jídelna je trochu tišší než ve školním roce. Vždycky se na ty dva měsíce moc těším. Naše jídelna patří mezi ty, které svůj provoz nepřerušují. Vaříme pro cizí strávníky, dětské příměstské tábory a domovy důchodců. I tak nám zbývá čas na úklid, vymalování a odpočinek.
Plánujeme aktivity ve spolupráci se školou
Vždycky v těchto dnech začínáme plánovat aktivity pro další školní rok.
Letos mě pan ředitel oslovil už před prázdninami, připravuje roční plán a jídelna je součástí školního života. Jsem ráda, když děti vnímají jídelnu nejen jako prostor, kde dostanou najíst, ale i jako místo, kde se něco dozví nebo doplní své poznatky z vyučovacích hodin.
Zařazujeme jídla podle přání strávníků
Letos jsme zařazovali jídla podle přání jednotlivých kategorií strávníků.
Bylo zajímavé sledovat, jak některá jídla byla na seznamu u malých i velkých dětí. Například velkým překvapením byla koprová omáčka, která chutná dětem ve školce i dětem ve škole, a to na obou stupních.
Pana ředitele a všechny učitele zapojení dětí tak bavilo, že projevili zájem o opakování v roce následujícím.
Využijeme mezinárodních a světových dnů
Mimo tedy již osvědčené aktivity jsme se rozhodli pro další rok využít mezinárodních a světových dnů. Dají se krásně najít na internetu a pak už stačí jen nápady. Věděli jste například, že máme mezinárodní nebo světový den luštěnin, mléka, vody, oceánů, výživy apod.? Na všechny tyto dny se dá přizpůsobit jídelníček i výzdoba, a když se přidají učitelé v hodinách přírodopisu, dějepisu, prvouky, výtvarné výchovy, tak je o zajímavý zážitek z jídla více.
Moc se těším na reakce malých i velkých strávníků. A co vy, kolegové a kolegyně, jak vy se chystáte na další školní rok? Ať už máte podobně potrhlé nápady jako já, nebo budete uspokojovat chutě vašich strávníků bez přidaných aktivit, přeji vám, ať vás neopouští dobrá nálada a ať všem chutná.
Bc. Renáta Černá – vedoucí ŠJ při ZŠ Dobřany
Foto: Freepik.com
Diskuze