Přeskočit na obsah

Komunikace jídelny s učiteli, rodiči, žáky (2)

Na jarních krajských konferencích několikrát zaznělo, že dobrá komunikace jídelny se strávníky napomáhá lepšímu hodnocení školního stravování. Seznamte se proto se zkušenostmi, které mají v této oblasti vedoucí některých jídelen. Druhý díl článku radí, jak na strávníky a jejich rodiče.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Se školním stravováním na rodičovské schůzky

Nebojte se se svými informacemi dostat na schůzky rodičů, aktivy rodičů apod. Jejich atmosféra může být někdy jen formální, mohou být pořádány jen proto, že se “to musí“ a váš příspěvek o školním stravování může být velmi vítaný. Současně máte mimořádnou možnost hromadně oslovit rodiče a představit jim pravidla, na kterých je školní stravování postaveno. A nejen to, pokuste se je také přesvědčit, že tato pravidla prospívají jejich dětem.

Jsou jídelny, které rozváží stravu do mnoha výdejen, a jsou vedoucí, které si najdou čas na to, aby v průběhu roku všechny školy a školky, pro které vaří, objely a pohovořily s rodiči.

Většina vašich strávníků používá internet

Dnešní rodiče patří již převážně ke generaci, která s internetem vyrostla. Podobně učitelé. Využijte toho! Mnoho jídelen na něm zveřejní jen svůj jídelníček, často ještě provozní řád a kontakt. Jsou ale takové, které ho používají k tomu, aby blíže seznámily strávníky se všemi aspekty školního stravování, zejména s jeho výhodami.

Mimořádně rozsáhlé informace zveřejňuje na svých stránkách školní jídelna Pri kríži v Bratislavě. Vedoucí zdejší jídelny Ingrid Tomaškovičová říká, že dostatek informací značně omezuje spory s rodiči. Stránky jídelny zdůrazňují čtenářům např. to, že jídelna používá čerstvé potraviny, že omezuje nebo vůbec nepoužívá polotovary a že věnuje zvláštní pozornost hygieně provozu. Tím se jídelna snaží odlišit od řady jiných stravovacích provozů, zejména od provozoven rychlého občerstvení, a rodičům se tak dostává do povědomí informace, že jejich dítě má v jídelně připravenu kvalitní stravu.

Podobné informace mohou také zjistit všichni návštěvníci stránek školní jídelny v Hejčíně v Olomouci v dokumentu Zásady vaření.

Výzvy rodičům

Na stránkách ŠJ Pri kríži v Bratislavě si můžete přečíst i dopis rodičů, v němž vedoucí jídelny zdůrazňuje výhody školního stravování v porovnání s restauracemi. Říká: „Snažím se přesvědčit rodiče, že stravování ve školní jídelně je ideální volbou ve snaze udělat pro jejich dítě to nejlepší. Právě prostřednictvím webu je můžeme účinně oslovit, protože ho otvírají velmi často, a nepíše se na něm o anonymních žácích, ale o jejich dětech.“

Pozoruhodná je také její výzva rodičům, aby doma ukázali dětem velikost obvyklé porce masa. Děti jsou z restaurací zvyklé na obrovské tenké řízky a chtějí takovou porci i v jídelně. Mnozí rodiče, když doma odvážili 7 dkg masa, byli prý velikostí porce překvapeni více než jejich děti.

Jestliže si myslíte, že byste nedokázali podobné texty napsat, můžete využít vhodných článků odjinud. Citovat vhodný úryvek z takového článku (samozřejmě s uvedením zdroje) je povolené, navíc můžete odkaz na takový článek vložit do vašich stránek. Chcete příklad? V roce 2011 jsme zveřejnili článek Co rodiče nevědí o školním stravování a jeho text nebo odkaz na článek dodnes najdete na stránkách mnoha školních jídelen.

Oslovte žáky a školní parlament

Některé školní jídelny se snaží vnímání školního stravování změnit i přímo u žáků nebo alespoň u jejich zástupců. Pořádají se například společné schůzky školního parlamentu a vedoucí jídelny, která zástupce žáků seznamuje s principy a výhodami školního stravování. Ve školním parlamentu mají obvykle větší slovo žáci starších ročníků, je proto možné jim předat i větší zodpovědnost a dát jim úkol, aby informace šířili mezi svými spolužáky.

Ne všude ale školní parlament funguje. Řada vedoucích jídelen se proto s informacemi o školním stravování, jídelníčcích a spotřebním koši účastní běžné výuky. Někde dokonce sestavují s žáky jídelníček, a ti pak sami vidí, jak složitá práce to je. Slovní úlohy o normování jídel se v některých školách dostávají až do hodin matematiky. O pozitivním účinku takových vystoupení hovoří např. vedoucí ŠJ v Šenově Marie Kučerová.

Co ještě přidat na webové stránky jídelny?

Internetové stránky jídelny představují relativně levnou a nenáročnou možnost, jak prezentovat školní stravování, i pro malé jídelny. Pro inspiraci, jak naplnit tyto stránky, nemusíte chodit daleko, stačí jen pátrat na internetu.

Některé jídelny prezentují na svých stránkách recepty, často na podnět rodičů. Proč? Důvod objasňuje jedna vedoucí takto: „Pokusila jsem se rodičům lépe přiblížit některé nepopulární pomazánky, které dětem děláme na svačinu a uspořádala jsem proto malou ochutnávku. Maminky byly překvapené, jak chutné takové věci mohou být a některé ze mě hned dolovaly recepty.“

Maminka tedy ví, že pomazánka je zdravá a chutná, má recept, zkusí ho doma a „černou“ práci s přesvědčováním malého strávníka udělá za vás. Nestojí to za pokus?

Přibývá také jídelen, které umisťují na internet fotografie jídel. To je již trochu náročnější, musíte k tomu mít upravený software a musíte jídla nafotit. Dnešní zákazník je ale náročný a podezřívavý. Chce přesně vědět, co za své peníze dostane, a může-li se přesvědčit, jak jeho oběd bude vypadat, třeba si ho častěji objedná.

To, že takové informace dnes umí prezentovat už i malá stravovací zařízení, potvrzují stránky mateřské školy ve Slavičíně nebo stránky vesnické jídelny v Porubě na Slovensku.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se