Přeskočit na obsah

Mateřská škola roku 2022 a její zkušenosti

Letošní ročník soutěže Mateřská škola roku vyhrála Mateřská škola Fügnerova z Loun. Svým dětem pravidelně dopřává zdravé základní suroviny od místních dodavatelů. Jak to celé funguje, jak to zvládají? Není to příliš drahé? Vedoucí školní jídelny se s námi podělila o své zkušenosti.

Autor: Hana Hlouchová
Mateřská škola roku 2022 a její zkušenosti

Jsme městská MŠ se 70 dětmi a 13 zaměstnanci. Nacházíme se v Lounech, Ústecký kraj. Naším zřizovatelem je město Louny. Od září 2022 jsme se rozšířili o 20 dětí v Dětské skupině Klubíčko (2–3 roky), o 6 dalších zaměstnanců a nově jsme začali vařit pro MŠ Montessori Louny. V roce 2018 jsme se zapojili do projektu zabývajícího se zdravým stravováním ve školách. Jeho vize se stala i vizí naší a rozhodli jsme se změnit styl vaření a kultury stravování v naší MŠ.

Základem všeho je spolupráce

Děti se stravují ve školní jídelně. Na svačinu, oběd a přesnídávku chodí ve 30minutových intervalech, kdy se stihnou v pohodě najíst i napít, v době oběda mají možnost si přidat. Atmosféru a příjemné prostředí jsme vyřešili barevnými polepy stolů a dveří, vyvěsili jsme obrázky na téma jídlo. Jídelnu nám zdobí i pyramida zdravých potravin. Dětská skupina se stravuje ve své třídě a MŠ Montessori je oběd odvážen.

Základem veškerého našeho snažení je spolupráce, a to nejen zaměstnanců MŠ, ale hlavně rodičů a přátel školy. Postupně se nám povedlo šířit osvětu mezi spolupracujícími osobami, veřejností a ohlasy byly velmi pozitivní. Nad rámec tématu zdravého stravování začleňujeme také ekologický přístup k životu, především co se týká plýtvání potravin a bezobalového nakupování.

Zajímá nás kvalita a původ potravin

Soustavně se zajímáme o kvalitu a původ potravin, podnikáme exkurze i návštěvy zemědělců. Rádi také navštěvujeme místní farmy. Například jsme navštívili – Statek u Lněníčků z Nepomyšle, farmu Suchých ve Slavětíně, Rodinnou farmu Děčany a pole – projekt Od nás pro vás v bedýnkách zemědělce Miloslava Tlatly z Loun, které se nachází v Travčicích na Litoměřicku.

Daří se nám spolupráce s okolními farmáři. Kuchařky se vzdělávají v této oblasti, samy si vyhledávají prodejce potravin a zařazují do jídelníčku i méně známé suroviny a jídla. Vybudovali jsme si vlastní bylinkovou zahrádku a osázeli nové záhonky. Máme například tymián, mátu, meduňku, libeček, pažitku, levanduli a bazalku.

Z jakých surovin vlastně tedy od roku 2018 vaříme?

  • Například vejce z volného chovu – Farma Hranáč (přes SCUK), Farma Svinaře, Stateček Na Rachačkách – vždy dbáme na to, aby slepice měly volný výběh a krmivo zásadně z eko zemědělství.
  • Farma Svinaře, Černíkův dvůr Vidhostice – zde bereme kuřata – při výběru jsme upřednostnili farmu, kde kuřata jsou chována ve skupinách po 50–60 kusech v budově ve vnitřních výbězích, každý má výměru cca 15–20 m2, a kde jsou chována na vysoké podestýlce za slámy.
  • Mléko odebíráme z mléčného automatu farmy Suchých Slavětín.
  • Ovoce a zeleninu bereme od místního farmáře pana Tlatly.
  • Drobné potraviny nakupujeme ve farmářské prodejně v Lounech – už zde máme dvě, a také v Makovičce, což je prodejna bezobalového sortimentu.
  • Ryby nakupujeme u rybáře ve vedlejší vesnici.
  • Mošty bereme z lounské moštárny.

Samozřejmě, že nakupujeme i u velkoobchodů.

Zapojujeme děti

Od roku 2018 jsme ušli dlouhou cestu. Jsme přesvědčeni, že díky našemu nadšení se nám daří šířit osvětu mezi dětmi, rodiči i zaměstnanci MŠ a ohlasy jsou vesměs pozitivní. Naši „školku“ si rodiče již při zápisu vybírají jako tu „zdravou“ a ekologickou. Máme velké ohlasy na jídelníčky, kde pravidelně rozepisujeme z jakých surovin je oběd uvařen. Rodiče mohou na našich stránkách najít přesný přehled farmářů a dodavatelů.

Samozřejmě nejde jen o kuchyň a vaření, v rámci Školního vzdělávacího programu děti zapojujeme do pěstitelských činností a vaření. V rámci zdokonalování se ve školce realizujeme plán podpory zdravého stravování. Dle statistických analýz, které si pravidelně děláme, víme, že minimálně 80 % nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v krajích obklopujících Ústecký kraj. 10 % všech těchto surovin pochází z ekologických farem, pro přípravu pokrmů používáme pouze vejce z volných výběhů. V jídelně se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Jaké máme ceny?

Finanční normativ pro naše strávníky při celodenní stravě je nyní 43 Kč pro děti 3–6 let, 46 Kč pro děti 7–10 let a 41 Kč v dětské skupině. Paradoxní je, že zdražit jsme museli od 1.11.2022 o 3 koruny – jelikož zdražili velcí dodavatelé, naši malí farmáři zůstali zatím na starých cenách.

Pro porovnání: Od roku 2018, kdy jsme zapojeni v programu pro zdravé stravování ve školách, jsme zdražili celkem 3x, celkově o 12 korun na celodenní stravě. Při 20 pracovních dnech je to navýšení o 240 Kč za 4 roky, a to opravdu není mnoho. Myslím si, že je nutné hlídat jídelníček, dělat trochu logistiku, a pak to jde.

Ing. Hana Hlouchová – hospodářka MŠ Fügnerova, Louny

Autor: Hana Hlouchová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se