Přeskočit na obsah

Netradiční oběd v Libochovicích

Seznamte se s netradiční akcí školní jídelny v Libochovicích. Zde se rozhodli svým strávníkům připravit ve spolupráci s šéfkuchařem, kterého si pozvali, oběd ze surovin v jejich jídelně méně využívaných. Jak se jim to povedlo a jaké ohlasy měl oběd u strávníků, si přečtěte v tomto příspěvku.

Autor: Jaroslava Švihnosová

Naše školní jídelna v Libochovicích se nachází v těsné blízkosti ZŠ, stravuje se u nás v průměru 320 strávníků nejen z řad žáků a zaměstnanců školy, ale připravujeme stravu také pro cizí. Hlavním cílem našeho snažení je spokojený strávník. Po minulém úspěchu akce, při které jsme si vyzkoušeli ve spolupráci s šéfkuchařem firmy Bidfood uvařit méně tradiční pokrm, jsme se na začátku února 2018 rozhodli obdobnou akci uspořádat znovu. Vše vypuklo ve středu 11. dubna, kdy do školní jídelny v Libochovicích přijal pozvání šéfkuchař pan Jan Ulík.

Než nastal den D

Přípravy na netradiční oběd začaly již o několik týdnů dříve. Nejprve jsme se s panem šéfkuchařem Ulíkem domluvili, co spolu vlastně uvaříme. A poté, abychom na akci upozornili a nalákali strávníky, podali jsme článek do Libochovických novin. Chtěli jsme se pochlubit oblíbenou rybí polévkou s kapáním. Zajímalo nás také, zda by pan šéfkuchař recepturu nějakým způsobem ještě vylepšil. K vylepšení ale nakonec nedošlo, neboť byl se stávající recepturou spokojen.

Na hlavním menu jsme se shodli docela snadno. Vypozorovali jsme, že děti u nás mají rády mleté maso, zvolili jsme proto telecí mleté řízečky plněné sušenými rajčaty s bylinkovým přelivem a jako přílohu jsme doplnili mačkané brambory. Telecí maso v naší jídelně moc nepoužíváme, je celkem nákladné a děti o něj příliš velký zájem neprojevují. Věřili jsme ale, že nám pan šéfkuchař poradí s vhodnou úpravou této suroviny a pomůže připravit pokrm z telecího masa, který bude pro strávníky atraktivní. A to je také důvod proč jsme vybrali název Netradiční oběd. Oběd skládající se z méně využívaných surovin v naší jídelně za spolupráce s šéfkuchařem, který recepturu navrhne.

Našim strávníkům nabízíme možnost výběru ze dvou jídel, proto jako alternativa byly připraveny lasagne s uzeným tofu a červenou fazolí. Ke každému obědu byl k dispozici salát z čínského zelí s cizrnou, který běžně připravujeme. Na pití měli žáci jako vždy na výběr z ovocného koncentrátu, čisté vody a mléčného koktejlu.

Sehnat potřebné suroviny nebyl žádný problém a byly k přípravě objednány u obchodního zástupce. Kupodivu nebyly ani nákladnější, než jsme očekávali. Nepřekvapilo nás, že oběd číslo dvě měl méně přihlášek než oběd první, je to téměř pravidlem. V tomto případě byl ale rozdíl zřetelnější. Překvapující pro nás však bylo, že i přes informaci o akci v Libochovických novinách, moc zvědavců z řad cizích strávníků nepřibylo.

Nadešel den akce

Den pro všechny začal již v šest hodin, pan šéfkuchař s kuchařkami vytvořili sehraný tým, který si dal za cíl připravit pro strávníky netradiční a přesto chutný oběd. Velmi kladně hodnotím, že spolupráce byla úžasná, jako kdyby u nás vařil denně. Myslím si, že zřejmě největším přínosem přítomnosti šéfkuchaře byla morální podpora kuchařek, aby se nevzdávaly a nebály se objevovat nové recepty, které děti mohou zaujmout. Navíc jsme objevili surovinu, kterou jsme nikdy předtím z důvodu neznalosti a obavy z přípravy nepoužili a tou jsou lasagne. Lasagne u nás určitě nebyly na jídelním lístku naposledy, protože ohlasy na pokrm byly více než potěšující.

Výdej jsme zahájili v 11:45, kdy začali postupně chodit hladoví strávníci. Hezky se na nás usmívali a chválili náš přístup k práci. Příjemným zážitkem pro nás bylo hlasování dětí ze školní družiny, kterým vyjádřily názor, jak jim oběd chutnal, a pana kuchaře v krásné červené kuchařské čepici odměnily velkým potleskem. Poté jsme už netrpělivě čekali na odezvu u starších žáků. Jsme si naprosto vědomi toho, že se není možné trefit do chutí všem. Pozitivní bylo, že děti dokázaly přímo panu šéfkuchaři pochválit oběd. Požádali jsme také rodiče, aby s žáky oběd zhodnotili a zaslali email na jídelnu. Z poslaných hodnocení mohu konstatovat, že ohlasy na naší snahu byly spíše kladné. Co se týká zbytků, zbytky jídel na talíři byly stejné jako vždy.

Akce měla určitě velký přínos, a to jako reklama nejen pro školní jídelnu, ale i pro samotnou školu, pod kterou jídelna patří. Velký dík patří všem zaměstnancům školní jídelny. Tento den jsme si všichni užili a rádi bychom podobnou akci zopakovali i v budoucnu. Všem čtenářům stránek Jídelny.cz doporučuji takový den uspořádat. Velkou odměnou je spokojenost strávníků.

Jaroslava Švihnosová – vedoucí školní jídelny, Libochovice

Autor: Jaroslava Švihnosová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se