O zkušenostech s přípravou a průběhem obědů pro rodiče hovoříme s vedoucí školní jídelny 3. základní školy v Holešově Stanislavou Gajdošovou.
Sobotní oběd pro rodiče
Jak dlouho už tyto akce pořádáte?
Děláme je už několik let, dvakrát ročně, vždy na jaře a v zimě, obvykle v dubnu a listopadu, to podle možností školy i našich kuchařek a dalších akcí.
Kde jste na myšlenku obědů pro rodiče přišla?
Objevily to kuchařky na internetu, že něco podobného v sobotu uspořádali v nějaké jídelně, a tak mě napadlo, že bychom to mohli zkusit. Nám tehdy začali odcházet strávníci z nedalekého gymnázia, jejich stravování se dost těžko dalo skloubit se stravováním malých dětí, a tehdejší ředitelka nám dala nůž na krk, že s tím musíme něco dělat. Tak jsem mimo jiné přišla s tímto nápadem.
Jaký je účel těch akcí?
Chceme seznámit veřejnost s tím, že vaříme dobře. Hlavně zdravá jídla, máme i vlastní receptury, v běžném provozu vaříme dvě jídla na výběr, zpravidla jedno je bezmasé a jedno masité.
Návštěvnost akce
Jaký je o obědy pro rodiče zájem?
V běžném provozu vaříme přes 800 obědů a při těchto akcích pro rodiče vaříme přibližně 100 porcí. V zimě je jich méně, ale na jaře více, jednou jsme měli i 140 obědů. Na oběd chodí rodiče, ale někdy i celá rodina, a každý oběd stojí 57 Kč. Dost rodičů chodí opakovaně. Akci bereme čistě jako kulinární záležitost, nepřipravujeme žádnou speciální výzdobu, nástěnky a podobně.
Jací rodiče sem chodí?
Většinou ti, co mají zájem. Ti, co si stěžují, nepřijdou. Chodí rodiče i s dětmi, objevují se tu zástupkyně našeho ředitele s rodinami, i pan ředitel akci navštěvuje. Někteří rodiče byli žáky naší školu před lety, tak se přijdou podívat. Byla tu paní, která v naší škole má dítě a další v jiné škole, tak jim chtěla ukázat, jak se u nás vaří. Myslím, že někteří to berou i jako společenskou záležitost, že můžou mezi lidi a nemusí vařit.
Má smysl takové akce pořádat?
Odpovídá ředitel školy Ivo Junášek: Každá akce, kterou škola dělá, přispívá k image školy. Výstavy, divadelní představení, sobotní obědy pro veřejnost, vždycky to má nějaký vliv na pověst školy. Špatná je škola, která podobné akce nedělá. Aby se veřejnost dozvěděla, co vše škola dělá, tak takové akce se musí dělat.
Menu obědů pro rodiče
Ve školním stravování jsou určité problémové skupiny potravin, jako luštěniny, ryby apod. Podáváte na oběd pro rodiče i tyto potraviny?
Ano, právě teď v listopadu jsme měli bulgur s rybou. Bylo to poprvé, co jsme rodičům rybu nabídli, na jaře 2018 jsme zas poprvé zařadili sladké jídlo.
Poslední oběd pro rodiče jste pořádali v listopadu 2018. Jaké menu jste nabídli lidem?
Polévka byla krkonošská cibulačka, udělali jsme to jako vývar z hovězího masa, je v tom cibule, kořenová zelenina, žampiony, brambory. Na jedničku byl špenát, bramborový knedlík a plátek vepřového masa, na dvojku byl bulgur se zeleninovou směsí a grilovaná ryba hoki, servírovaná na tom bulguru.
Kolik porcí se prodalo na jedničku a kolik na dvojku?
Ryby bylo asi 30 porcí a špenátu 70 porcí. Jinak při předchozích akcích byl poměr obvykle 1:1.
Kdo ta menu navrhuje?
Dělám to dohromady s kuchařkami, je tady celkem mladý kolektiv, většina do 40 let, mají nápady a baví je to.
Objednávají si rodiče jídla, která jejich děti nemají v oblibě?
Ano, je časté, že když dítě rybu nejí, tak rodič chce jít příkladem a tu rybu si objedná.
A stalo se, že dítě rybu ve škole nejí, ale tady s rodiči si ji dalo?
No, nevím, jestli sní celou porci, protože jsem viděla rybu i vracet, ale vezmou si ji. Ale k těm luštěninám: máme recepturu na špagety s ragú z červené čočky, vypadá to jako s rajčaty, chutná to podobně jako boloňské špagety a děcka si to opravdu přihlašují. Je to snad jediné luštěninové jídlo, o které je zájem.
Jsou maminky překvapené chutí a kvalitou jídla?
Myslím si, že ano. Co jsem slyšela, tak dospělí bývají z kvality jídla překvapeni. Rodiče někdy diskutují i mezi sebou navzájem, já při tom sedím v jídelně, a když mají zájem, přijdou za mnou.
Propagace a finance
Jak děláte propagaci na tuto akci?
Oběd pro rodiče inzerujeme na webových stránkách školy, v Holešovském deníku, máme plakáty ve vývěsce před školou, které připravuje v počítači paní zástupkyně. I radu školy o tom informujeme.
Vedoucí ŠJ doplňuje ředitel školy: Veřejnost se o tom musí dozvědět, jestliže se to nedozví, akce ztrácí smysl.
Jak akci zpracujete účetně?
Máme doplňkovou činnost, takže účetně tuto akci vedeme v ní. Kuchařky tady stráví sobotní dopoledne a mohou si vybrat náhradní volno.
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: HK
Oběd pro rodiče v Holešově
Dobrý den paní vedoucí,
byla byste ochotná poskytnout recepturu na ragú z červené čočky?
Děkuji
Autor: majka1
napište mi na e-mail, pošlu Vám recepty.