Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Salmonelóza je označení pro infekční průjmové onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella. Onemocnění u lidí často propuká po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kontaminovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny, a také při nedodržení hygienických postupů během zpracování rizikových potravin. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 6-48 hodin. Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemibřicha, pocitem na zvracení, zvracením, horečkou, někdy i bolestmi hlavy.

Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší lidé, nemocní či malé děti, které se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin při průjmech a zvracení. Prevenci nemoci představuje důkladná tepelná úprava rizikových potravin, a to více než 70 °C po dobu 10 minut ve všech částech potraviny.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Příčinou vzniku stafylokokové enterotoxikózy je konzumace potraviny obsahující stafylokokový enterotoxin, který vytváří bakterie Staphylococcus aureus. Stafylokok se vyskytuje zcela běžně v našem okolí. Více než 50 % zdravých osob je nositeli stafylokoka na kůži, sídlí v naší dutině nosní i ústní. Bohatým zdrojem stafylokoků jsou kožní ranky a oděrky. Na jeho přenosu se významně podílí člověk, u kterého se vyskytují hnisavé procesy na kůži nebo záněty horních cest dýchacích, a který přichází do styku s potravinami.

Seznam rizikových potravin je velmi obsáhlý. Najdeme v něm maso a masné výrobky, těstoviny, pudinky, cukrářské výrobky, saláty a řadu dalších. K onemocnění dojde v případě konzumace potraviny, kde se bakterie pomnožily a vyprodukovaly značné množství toxinu. Příznaky onemocnění jsou především nevolnosti, zvracení a silné břišní křeče. Tyto projevy se objevují krátce po konzumaci kontaminované potraviny, většinou za 2-3 hodiny. Onemocnění obvykle samo odeznívá po 2-3 dnech. Prevencí je dodržování hygienických zásad. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013