Přeskočit na obsah

Pamlsková vyhláška – konec prodeje sladkostí ve školách

Ve Sbírce zákonů byly zveřejněna tzv. pamlsková vyhláška, která reguluje sortiment výrobků prodávaných v automatech a bufetech ve školách. Platí pro prodej, reklamu a nabízení těchto výrobků. Jaké změny z ní vyplývají pro jídelny?

Autor: Redakce Jídelny.cz

Ve Sbírce zákonů se pod označením 282/2016 Sb. konečně objevila tzv. pamlsková vyhláška, která reguluje sortiment výrobků prodávaných v automatech a bufetech ve školách. Platí také pro reklamu a nabízení těchto výrobků. Vyhláška legislativně stanovuje principy, které byly dosud obsaženy pouze v doporučení Ministerstva zdravotnictví  z roku 2014, a upřesňuje paragraf 32, odstavec 2 školského zákona 561/2004 Sb.

Vyhláška se nevztahuje na školní stravování: neplatí tedy pro výrobky či potraviny, které jídelna použije pro přípravu obědů, v mateřských školách pro přípravu svačin apod.

Obsah vyhlášky

V textové části vyhláška stanovuje obecná pravidla pro prodávané a nabízené výrobky. Ve školách se nesmí prodávat výrobky, které obsahují sladidla a kofein (vyjma čajů), trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků, energetické a povzbuzující nápoje, potraviny pro sportovce apod. Lze nabízet nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu nebo mléčné výrobky.

V příloze vyhlášky jsou stanoveny konkrétní požadavky, které prodávané výrobky musí splňovat. Obložené pekařské výrobky (tedy například housky, bagety)musí být bez obsahu majonézy, dresinků, hořčice a kečupu, nealkoholické nápoje musí mít max. 4 g cukru /100 g výrobku, mléčné výrobky max. 11 g cukru/100 g, sýry max. 30 g tuku /100 g Je rovněž stanoven obsah soli u chleba a pečiva.

Vyhláška však současně v paragrafu 3 definuje výjimky, kdy tyto výrobky lze ve škole nabízet a prodávat (střední školy, praktická výuka, zletilé osoby)

Platnost vyhlášky

Nová pravidla platí od 20. září 2016. Potraviny ve skladech je nutné doprodat do 3 měsíců od dne účinnosti vyhlášky, tj. do 20. prosince 2016. V případě Mléka do škol je konečný termín doprodeje konec školního roku 2016/2017.

Znění vyhlášky

VYHLÁŠKA č. 282/2016 Sb

ze dne 29. srpna 2016

o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodej a prodávat ve školách a školských zařízeních

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 82/2015 Sb. a zákona č. 178/2016 Sb.:

§ 1

Předmět úpravy

Tato vyhláška upravuje požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, a dále stanovuje výjimky, za nichž lze v odůvodněných případech nabízet k prodeji nebo prodávat potraviny, které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, pokud se nejedná o nabízení k prodeji nebo prodej žákům do splnění povinné školní docházky. Tato vyhláška se nevztahuje na školní stravování podle jiného právního předpisu.

§ 2

Požadavky na potraviny

(1) Ve školách a školských zařízeních lze nabízet k prodeji, prodávat potraviny nebo umísťovat reklamu na potraviny, které splňují požadavky stanovené v příloze této vyhlášky a které

a) neobsahují sladidla vyjma žvýkaček bez cukru, nebo kofein, nejde-li o čaj a nealkoholické nápoje s čajovým extraktem,

b) neobsahují trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků, nebo

c) nejsou energetickým nebo povzbuzujícím nápojem nebo potravinou určenou pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu.

(2) Ve školách a školských zařízeních lze dále nabízet k prodeji, prodávat nebo umísťovat reklamu na

a) nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu, kterými se rozumí ovoce a zelenina, které neprošly žádnou úpravou, jejímž důsledkem je podstatná změna původního stavu; za takové úpravy se nepovažuje omytí, loupání, okrajování, dělení, krájení, blanšírování, drcení, mělnění nebo balení, nebo

b) ovocné a zeleninové šťávy a nektary bez přidaného cukru, kterým se rozumí všechny monosacharidy a disacharidy s energetickou hodnotou vyšší než 3,5 kcal/g pocházející z jiných zdrojů než ovoce a zelenina a mléčné výroby, pokud jde o mléčný cukr; za přidaný cukr se považují rovněž cukry obsažené v potravinách, zejména med, slad, melasa, veškeré sirupy, nebo dvakrát a více koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy, jsou-li použity pro své sladivé vlastnosti.

§ 3

Potraviny, které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, lze nabízet k prodeji nebo prodávat ve školách a školských zařízeních, jedná-li se o prodej

a) v prostorách, ve kterých se uskutečňuje vzdělávání nebo se poskytují školské služby výhradně žákům po splnění povinné školní docházky a studentům,

b) v prostorách, které jsou určeny výhradně zletilým osobám a do kterých nemají děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky stálý přístup,

c) v souvislosti s praktickým vyučováním, nebo

d) v rámci činnosti, která se koná mimo dobu uskutečňování vzdělávání nebo poskytování školských služeb.

§ 4

Technický předpis

Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování informací v oblasti technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti.

§ 5

Přechodná ustanovení

1. Potraviny nesplňující požadavky stanovené touto vyhláškou pořízené prodávajícím přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky lze nabízet k prodeji a prodávat v prostorách školy a školského zařízení do prvního dne čtvrtého měsíce ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.

2. Mléko a mléčné výrobky, na které se poskytuje podpora podle jiného právního předpisu8) a které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, lze ve školách a školských zařízeních nabízet k prodeji, prodávat nebo na ně umísťovat reklamu do 31. července 2017.

§ 6

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy:

Mgr. Valachová, Ph.D., v. r.

Ministr zdravotnictví:

MUDr. Němeček, MBA, v. r.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Jarmilka

    Sporné výklady
    Krátká doba od platnosti do účinnosti -15 dní, přinesla celo řadu problémů, jak výkladových tak praktických.

    1. Problém činí výklad § 5 Vyhlášky. Někteří se domnívají, že prodej zboží neodpovídajího vyhlášce je možný až do 1.1.2017. To je velký omyl. Takto lze doprodat jen zboží p o ř í z e n é před 20.09.2016. Pokud máte fakturu mladší, už můžete prodávat jen zboží odpovídající Vyhlášce. Je tedy zřejmé, že především netrvanlivé zboží už musí odpovídat Vyhlášce, protože jeho zásoby mít nemůžete kvůli trvanlivosti.
    2. Praktickým problémem pak je, že výrobci jsou nepřipraveni a mají málo výrobků odpovídajících Vyhlášce, navíc u nebalených výrobků ani požadované hodnoty neznají .
    3. Vyhláška je velmi přísná a tak jí nevyhovují ani výrobky dosud považované za zdravé a tak doporučované.
    4. Složité pro běžné provozovatele školních bufetů bude i vyznat se v příloze vyhlášky a správně zařadit výrobek. Víte třeba, že máslo nehledáte mezi mléčnými výrobky, ale mezi tuky ?