Přeskočit na obsah

Podzim ve školních jídelnách

Baví vás připravovat pro své strávníky ve školní jídelně neustálá překvapení a zpestření jídelníčku? Hledáte nepřetržitě nějakou inspiraci na nové a nápadité akce? Pak si přečtěte náš nový článek, který je nabitý mnoha neotřelými nápady přímo z praxe školních jídelen.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Myslím, že je to na začátku školního roku ve všech školních jídelnách podobné: trochu zmatků a nervozity, než se všechno opět zajede do těch správných kolejí. Nové děti, nové rozvrhy hodin, někdy i noví zaměstnanci. Září je vždycky pořádný kvapík. Sotva se ale toto hektické období přežene, vymýšlejí už zaměstnanci v řadě školních jídelen, jakým způsobem by zpestřili jídelníček pro svoje strávníky. Podzim k tomu nabízí několik příležitostí, které lze v jídelnách s úspěchem využít.

Významné dny a Halloween

V říjnu je možné připomenout strávníkům několik významných dnů spojených s jídlem a stravováním. 16. října to je Světový den výživy, který má upozornit na významný vliv výživy na zdraví lidí. Později to je Den jablek (21. 10.) nebo Světový den těstovin (25.10.). V některých jídelnách si připomínají anglosaský lidový svátek Halloween, který se slaví 31. října, a to zejména v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. K nám se sice tato tradice dostala teprve před několika lety, ale mezi dětmi a mládeží je hodně oblíbená. Ať už se tyto oslavy pořádají pod původním názvem Halloween, nebo se nazvou dýňobraním či dýňovými slavnostmi, vždy se budou točit kolem oranžových lamp z vyřezávaných dýní a kolem dýňových pochoutek. A tam je příležitost pro šikovné ruce kuchařek ve školních jídelnách.

Muffinové hrobečky v Ostravě, Staré Bělé

Tradičně si na oslavu Hallloweenu připravují speciální menu ve školní jídelně základní školy v Ostravě, Staré Bělé. Letos to byla dýňová polévka se špenátovým svítkem, vepřové žebírko s cibulkou a salát z červené řepy se zelím. Svou kreativitu dokládají zdejší kuchařky tematickými moučníky – zatímco loni upekly „prsty zlé čarodějnice“, v letošním roce si strávníci smlsli na „muffinových hrobečkách“. Nechyběla ani speciální výzdoba jídelny.

Halloweenské menu v Rosicích

Jak přilákat pozornost malých i velkých strávníků, to dobře vědí ve školní jídelně v Rosicích u Brna. Kdo by nebyl zvědavý na „polévku staré čarodějnice z vydlabané hlavy, krkavčí dlabanec s vylouplým okem a čarovnými bylinkami, plkanec z brambor, nápoj z lesní tůňky nebo z brčálu a hejkalovu dobrůtku“? Aby bylo jasno, v jídelníčku nechyběl popis jednotlivých pokrmů. Pod tajemnými názvy se skrývala dýňová polévka se smetanou a slunečnicovými semínky a sekaná pečeně plněná vejcem s bramborovou kaší. Jen „hejkalova pochoutka“ zůstala překvapením až do poslední chvíle. Věřím, že si všichni strávníci na tomto menu pochutnali.

Dýně ve Valašských Kloboukách

Halloween se stal inspirací také pro zaměstnankyně školní jídelny při základní škole ve Valašských Kloboukách. I jejich jídelní lístek nabízel nevšední pokrmy: polévka brčální s pulci (dýňová se smaženým hráškem), pečené pařátky (pečená kuřecí stehna v medovo-sezamové marinádě), kašička z brambor, pavoučí mls. Jak se píše na školním blogu, „vkusná halloweenská výzdoba školní jídelny a zpestření jídelníčku měly u všech strávníků skvělý ohlas. Ani paní kuchařky nezůstaly pozadu a proměnily se během výdeje na krásné čarodějnice.“

Dýně, tak typické pro Halloween, se ve Valašských Kloboukách staly ústředním tématem i pro další říjnovou akci – soutěž „dýňový trojboj“. Zadání obsahovalo tři soutěžní úkoly: 1. nakreslit obrázek, jehož součástí bude dýně, 2. přinést dýňový recept, 3. získat razítko za snězenou dýňovou polévku. Za splnění všech úkolů dostaly děti sladkou odměnu, kterou pro ně speciálně připravily místní kuchařky. Obrázků se prý sešlo tolik, že se ani všechny nevešly na nástěnku. A řada originálních receptů najde své místo v dalších jídelníčcích zdejší školní jídelny.

         Krásné čarodějnice          Razítko za snědenou polévku          Pečené pařátky

Inspirace pro vás

Předchozími řádky jsem vám chtěla představit několik jídelen, které se snaží nabídnout svým strávníkům něco navíc. Možná, že se stanou dobrou inspirací i pro vás. A nemusíte čekat až na příští podzim. Věřte, že příprava a realizace každé mimořádné akce ve vaší jídelně vás sice bude stát určité úsilí, ale zájem a spokojenost vašich strávníků vám bude odměnou.

Zdenka Macháčková – ředitelka Školní jídelny v Chlumci nad Cidlinou

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdenouš

    razítko
    To razítko za snězenou dýňovku se mi líbí,u nás bych to zkusila za každou polévku,jelikož je skoro nikdo nejí.Je to dobrý nápad.

  • Autor: Profesor R. A. Žalud, Sanatorium Loukov

    Hledám nové pacienty
    Mohla byste nám tu vysvětlit, proč bychom měli dětem cpát dýňová a slunečnicová semínka? Jsou to snad terarijní ptáčci? Nebo se v těch vašich geniálních hlavách zase zrodil nějaký úžasný nápad, který by dietologové celého světa měli ihned zkopírovat?