Přeskočit na obsah

Pracovníci ŠJ a stanovení jejich platů

Při stanovení platů personálu školních jídelen se kromě výše úvazků musí přihlížet k mnoha dalším okolnostem. Živé diskuse na toto téma a vaše dotazy svědčí o tom, že postupy při určování platů nejsou vždy jasné. Přečtete si k tomu obsáhlý návod.

Autor: Alena Strosserová
Autor: Alena Strosserová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: bibi

    Zarazeni
    Dobrý den. VŠJ vykonavam vice jak 20 let. Pred tremi roky se zmenilo vedeni. Stejne jak jinde i mne byla zmenena smlouva. Z hospodarky na provozni. Nechapu. Dalsi zmena. Kucharka v 5.platove tride nesmi sestavovat jidelak. Od kdy?
    Muze mi nekdo poradit zda je to pravda?
    Bibi

    • Autor: Strosserová

      Podle katalogu prací je připravuje jídelní lístky a technologické postupy kuchař, který je zařazený v 5. a vyšší platové třídě.
      4. platová třída
      1. Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel a moučníků.
      2. Výroba složitých jídel studené kuchyně.
      5. platová třída
      1.Výroba technologicky náročných teplých jídel nebo specialit studené kuchyně.
      6. platová třída
      1. Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně
      kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování
      správné gastronomické skladby.
      2. Výroba náročných specialit české kuchyně a kuchyní cizích národů, výroba specialit
      studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.
      3. Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného
      ve zdravotnických zařízeních, například dieta bezlepková, nízkocholesterolová,
      nízkobílkovinová s omezením tuků při akutní pankreatitidě. Výroba jídel s dvojím a vyšším
      omezením

      • Autor: tata

        Prosím můžete mi konkretně napsat ,které to jsou –
        Výroba běžných druhů teplých jídel
        Výroba technologicky náročných teplých
        popřípadě ,kde to dohledám.

    • Autor: Strosserová

      Změna hospodářky na provozní je v pořádku, je to jen technická změna názvu, protože v katalogu prací vedoucí jídelny ani hospodářka nejsou, ale je tam provozní. Důležitější je, jakou platovou třídu vám přidělili, jestli odpovídá vykonávané práci a vzdělání.
      Vedoucí stravovacího provozu standardně náleží 8. platová třída, a tomu má odpovídat náplň práce a středoškolské odborné vzdělání s maturitou. I když odbornost není specifikována zákonem, měla by logicky vycházet z náplně práce.

      • Autor: bibi

        Moc dekuji za vyklad katalogu praci. Ten samozrejme take znam, ale paninreditelka mi tvrdi, ze kucharka v MS ve tride 5. delat jidelni listky primo nesmi. Dvacet let je delala a najednou nesmi. Vidim to spise jak se mne zbavit. Pracuji na zkraceny uvazek a dodnes jsem mela co delat. Jsem rozpoctar MS, VSJ, mzdova ucetni, fakturantka, pokladni, delam inventarizaci aj. Dvacet let jsem mela system a myslim, ze jsem byla oblibena. Dnes jsem na psychiatra.
        Bibi

        • Autor: Strosserová

          Myslím, že nikde není psáno, že by to kuchařka nesměla. Jestli to paní ředitelka tvrdí, tak ať vám ukáže předpis nebo výklad, podle kterého to není možné.

          • Autor: TARA

            Jídelníček sestavovat může, ale neodpovídá za něj, myslím za jeho skladbu s návazností na spotřební koš. Pokud by to měla v pracovních povinnostech musela by mít 6. plat. třídu.
            Já to dělám tak, že kuchařce řeknu jaké maso, zeleninu , přílohy atd. musí být v jídelníčku na týden a ona si jen dodělá to, co z těchto surovin chce vařit a jakou zvolí úpravu moc neřeším, popřípadě kdyby měla často smažené úpravy, tak ji na to upozorním a přepíše to. Takto předběžně upravený jídelníček já zpracuji včetně alergenů a dám na nástěnku a internet.

  • Autor: mackovič

    zařezení pomocné kuchařky
    Dobrý den,
    pracuji jako pomocná kuchařka. Chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku zařazení do 4. platové třídy a 12. stupně? Mám ekonomickou střední školu ukončenou maturitní zkouškou.

    • Autor: rohlik

      Je to v pořádku, u nás je pomocná síla s maturitou ve 3.platové třídě, protože je to pomocná kuchařka. Přeji hezký den

  • Autor: rohlik

    osobní příplatek
    Dobrý den, krátí se osobní příplatek, pokud pracovník čerpá dovolenou? Děkuji

  • Autor: Zdenouš

    osobní příplatek
    Zdravím,ano krátí,alespoň u mě to tak je.Právě jsem to viděla na výplatce.Hezký den

    • Autor: bela1974

      Krátí se vlastně všechno. Když jsem viděla to přidání nepedagogickým zaměstnancům za červenec a srpen, tak jsem se nestačila divit kde je těch 9,5 %. Zajímavé, že se přidává zrovna v době letních prázdnin, kdy jsou dovolené. Navýšení mezd se počítá jen z odpracovaných dnů, dovolená tam není. Takže místo téměř 2600,- Kč. Bylo přidání za prázdniny jenom 750,- Kč. Ale to už nikde média nepíší. Jen že bylo skokové přidání. Uvidíme co přijde za listopad.

  • Autor: zuzana 1

    navyšování platů
    Dobrý den, týká se navyšování platů nepedagogickým pracovníkům i u pracovní smlouvy na dohodu (zkrácený úvazek) nebo jen zaměstnanců na hlavní pracovní poměr? Po zvýšení minim. mzdy od příštího roku bych pak měla jen min. mzdu. Děkuji za odpověď.