Přeskočit na obsah

Představujeme vám studentskou jídelnu v  České Třebové

Školní stravování je dnes spíše doménou žen a není mnoho mužů, kteří v něm pracují. Jídelnu v České Třebové však vede muž, a není v ní jediný. Mezi personálem jídelny je kuchařů – mužů více.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Školní stravování je dnes spíše doménou žen a není mnoho mužů, kteří v něm pracují. Jídelnu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové však vede muž, Ivo Karger, a není v jídelně jediný. V jeho týmu je kuchařů – mužů více.

Ivo Karger zde působí od roku 1997, a jak sám uvádí, s prací ve školním stravování, často podceňovaném, je spokojený. Dříve pracoval v závodní jídelně a pak se rozhodl přijmout nabídku na místo vedoucího jídelny zdejší střední školy. Po nástupu byl více v kuchyni, vydával jídla, měl víc času pohovořit se strávníky. Dnes se převážně věnuje řízení jídelny, čas mu zabírá sestavování jídelníčků, přibylo také administrativy a zastává funkci skladníka.

Pár slov úvodem

Jídelna připravuje jídla pro své studenty, studenty gymnázia, cizí strávníky a internát Skalka, v jehož budově je také umístěna. Tato poloha stranou od škol je jistou nevýhodou. Škola, pod niž jídelna patří, je asi 500 metrů daleko, a to je pro některé strávníky důvod, proč na oběd nejít. Zejména když je hezky, dojíždějící raději spěchají na autobus a stav strávníků poklesne klidně i o 50-100 porcí.

Průměrně zde denně připraví 850 obědů, z toho 150-200 je určeno pro cizí strávníky – důchodce a zaměstnance firem. Kromě obědů připravují asi 120 snídaní a 140 večeří. Strávníci si jídla objednávají pomocí čipového systému nebo přes internet, ostatně jinak to mezi studenty dnes už ani nejde.

Za poslední léta nastalo ve zdejší jídelně několik změn. Původně jídelna patřila SOŠ a SOU technických oborů, tato škola se však v roce 2011 sloučila s VOŠ. V září 2010 sem rovněž začali chodit strávníci z gymnázia. Jejich přechod vyvolal mnoho záporných reakcí, jelikož v jídelně, kterou dříve navštěvovali, jim byl umožněn bezobjednávkový systém obědů.

Cena surovin

Oběd si zde můžete vybrat ze 3 jídel, cena pro studenty činí 25 Kč. Na dotaz, jak se jim daří dodržovat tento poměrně nízký limit, vedoucí Karger uvádí: „Jsme velká jídelna, potraviny bereme ve velkém, vybíráme ze slev, takže to jde. Navíc sladká a bezmasá jídla, kterých se u nás podá nezanedbatelné množství, jsou levnější, a tak vždy zbudou peníze, abychom 1-2x týdně mohli podat k obědu ovoce nebo oplatek.“ Protože zastává pozici skladníka, má velmi dobrou možnost, jak sledovat ceny zboží.

Základem pro přípravu kvalitního jídla jsou kvalitní potraviny a Ivo Karger se jen tak nespokojí s tím, co mu potravinářské firmy dovezou. Říká, že některé stížnosti strávníků na hotové jídlo připravené z nekvalitních potravin jsou velmi nepříjemné a nestojí za to. Dává přednost dodávkám od výrobců před dodávkami z velkoobchodů. Protože objem spotřebovaných potravin má značný, neváhá při objednávce jednat s dodavatelem o poskytnutí nižší ceny. A podobně neváhá reklamovat dodávku, když se domnívá, že má nízkou kvalitu. V poslední době se mu například zdá, že se snižuje kvalita masa, jak vepřového, hovězího,tak i mražených ryb, obsahují hodně vody.

Při diskusi o potravinách Ivo Karger uvedl, že mu na trhu chybějí čerstvé ryby. Jsou sice k dostání, ale jsou velmi drahé, a mražené nejsou v potřebné kvalitě.

V jídelně

V jídelně pracuje celkem 13 lidí včetně vedoucího: čtyři muži a devět žen. Z toho je šest lidí vyučených kuchařskému řemeslu, ti řídí přípravu jídel, ostatní vykonávají pomocné práce. Dva lidé chodí na odpolední směnu, která chystá večeře. Jak vedoucí Karger uvádí, mají velmi dobrý kolektiv, který drží pohromadě. Někdy stačí jeden člověk, který tým rozbije, tak tomu ale tady není.

V kuchyni mají instalovanou výkonnou techniku. Každého ihned zaujme baterie třech konvektomatů. Nedají však dopustit na stařičký parní unipar, jeden z prvních, které se vyráběly, v němž připravují rýži a knedlíky. A jako novinku zde od ledna 2012 mají multifunkční pánev. Umožňuje rychlejší dušení, vaření i smažení. To, jak v ní připravovat maso přes noc (hovězí maso na kostky, ale i svíčkovou), se postupně učí, podle jejich dosavadních poznatků velmi záleží na kvalitě masa.

Kuchyň byla rekonstruovaná podle nových předpisů před dvanácti lety, daří se průběžně inovovat technologické vybavení. Problémem však jsou mzdové prostředky, finanční ocenění práce zaměstnanců kuchyně je nízké. Nicméně se v jídelně daří udržet kvalitní pracovníky. Ivo Karger k tomu říká: „Když jsem nastoupil, byl problém sehnat pomocnou sílu. Dnes si každý práce váží, kuchař shání zaměstnání těžko. Výhodou je, že u nás pracujeme bez sobot a nedělí, jen od pondělí do čtvrtka se kuchaři musí střídat na odpolední.

Jídelníček s třemi jídly

Jídelna připravuje na oběd celkem tři jídla. Na jedničku bývá často česká klasika, vždy jedno bezmasé nebo sladké jídlo, jednou týdně ryba. Strávníci by měli zájem o častější podávání sladkých jídel, ale z důvodu dodržování vyhlášky (spotřební koš) to nejde. Jednou za tři týdny je v nabídce zeleninový talíř, zkoušejí také různé saláty, např. z rýžových těstovin.

Specialitou zdejší jídelny je jídelníček, vystavený na internetu s fotkami, sestavuje ho vedoucí společně se šéfkuchařem. Byl to nápad bývalého ředitele SOŠU ing. Pilgra. Jídla si vedoucí průběžně fotografuje, vkládá je na internet a software pro zveřejnění jídelníčku si sami vytvořili. Strávníkovi umožňuje, aby po kliknutí na jídlo se objevila fotka pokrmu. Strávník tak vidí, jak jídlo vypadá, jestli je v tom maso, zelenina…

Stravování studentů

Strávníky této jídelny jsou převážně studenti, a to je velmi nevděčná skupina. Nelze je ovlivnit, co si z jídelníčku vyberou, a pokud jim jídlo nevyhovuje, prostě si ho neobjednají. Z toho důvodu zde např. vaří málo hovězího, protože ho strávníci nechtějí.

Velké problémy mají v jídelně s chováním studentů, kteří si jídla málo váží. Pomeranče (ovoce) zde nacházejí rozházené v okolí školy, salám z balíčku na odjezd jde rovnou do koše s odpadem – to jsou jen některé příklady.

Pozorují zde velké rozdíly v přístupu různých skupin strávníků. Cizí strávníci, většinou dospělí, si jídla váží více. Podobně přistupují k jídlu studentky VOŠ, čím je strávník starší, tím větší úctu k jídlu má. Horší je to se středoškoláky, ale je např. vidět rozdíl mezi studenty gymnázia a učňovskou školou. Jak uvádí Ivo Karger, gymnazisti to mají v hlavě více srovnané a i více vystupují jak kolektiv. Není výjimkou, že si v jídelně společně posedí a povykládají.

Velkou pozornost věnují v jídelně připomínkám strávníků. Reagují například na požadavky pedagogických a nepedagogických zaměstnanců školy (jaké jídlo dlouho nebylo, co dělat častěji atd.) Připomínky ke stravování podává také studentská rada, která na internátu funguje. Vedoucí jídelny se několikrát účastnil jejího jednání a potvrzuje, že se s nimi dá diskutovat. Reagovat na jejich požadavky je pak někdy složitější, např. proto, že děvčata mají jiná přání než chlapci. Ivo Karger si cení každé reakce na podaný oběd. Potěší (zejména kuchaře), když si jdou strávníci přidat, ale je i rád, když strávník řekne, že mu nechutnalo a proč. 

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdeněk

    Názor o článku
    Trochu nechápu, jak můžete chválit tuto jídelnu. Fotky, jak jídlo vypadá ani neměly vzniknout, protože je z nich hned poznat jak jídlo asi bude chutnat. Studoval jsem na této škole sice jen půl roku, ale za tu dobu jsem začal tuto jídelnu nenávidět. Jídlo nebylo dobré, rýže minimálně 7x za týden! To si dělají snad srandu, že tak odpornou rýži dávají snad každý den! Starší studenti na internátě říkali, že to bude rýžový odchov a na otázku, jestli jim jídlo chutná nikdo neodpověděl kladně. Tortilly byly jen jednou za ten půlrok! Ve srovnání se školní jídelnou v Hranicích, kterou provozuje soukromá firma je to nesrovnatelné. Tam mají jídlo vzhledově i chuťově výborné, i když název jídla třeba dobře nezní. V České Třebové jsem rýži nenáviděl, a v Hranicích mi najednou bez problémů chutná a je maximálně 2x za týden. Žádná přemaštěná bramborová kaše z prášku. I prváci, kteří letos nastoupili nemohou uvěřit jak je jídlo oproti základce najednou výborné. Nikdy bych se do Č. Třebové už nevrátil

    • Autor: JirkaM

      Souhlas, tento článek jsem četl s mírným pousmánim. Je to nejhorší jídelna co jsem kdy navštívil. A personál? Na*rany důchodci a….škoda mluvit. Nikdy více!

      • Autor: Zdeněk

        Děkuji i za tvůj názor a potvrzení, že nejsem jediný nespokojený.

    • Autor: Pavel

      Na vojnu s váma vy smradi.
      Ze třech jídel se dá vždy vybrat a určitě s rýží je jen jedno. A taky bych vám dal ochutnat co za blafy se jí v ostatních podnikách. Myslím jako kde vaří firmy pro zaměstnance.

  • Autor: Kača

    Nechápu
    Nechápu co přesně je na této jídelně tak dobrého, jestli myslíte napůl ještě zmražené filé, špagety co vypadají, že už nejméně jednou prošly trávicím traktem, nebo kuřecí stehno u kosti syrové. To mi nepřijde jako vhodná strava pro mladé lidi ve vývoji nebo dokonce maminky na mateřské dovolené, ideálně kojící, no vy jste se snad zbláznily. Mimochodem na těch fotkách to jídlo vypadá ještě celkem jedle, ale realita je dost jiná. Je mi z toho špatně jen na to pomyslím.

    • Autor: Pas

      Zdeňku, Jirko a Kačo, to trošku přeháníte a také dost lžete. Jak můžete napsat, že rýže je 7x týdně když jídelna vaří 5 dní v týdnu. Jídlo je dobré a chutné a denně je možné si vybrat ze tří obědů. Každý má možnost si vybrat co mu chutná. Jistě se někdy něco nepovede a je třeba na to upozornit. Jedině tak je možné zlepšovat, ale zobecnit dílčí nedostatek s celkovým špatným hodnocením jídelny je hodně nespravedlivé. Jídelnu chválím a doporučuji. Pas.

    • Autor: Pas

      …a ještě drobnost. To co jsem napsal patří k hodnocení obědů. Je možné, že kritizovány byly snídaně nebo večeře. To je ovšem nutné konkrétně napsat. Obědy je nutné ve většině pochválit. Konečně o kvalitě vypovídá množství a zájem strávníků.
      Pas.

  • Autor: Petr_K

    Kvalita jídelny VDA Česká Třebová
    Byl jsem na této škole dvakrát na soutěži. Vždy se jednalo o vícedenní akci s ubytování, Jídelnu na Skalce v České Třebové Vám závidíme. Shodli jsme se na tom, žáci z více škol. Jídlo je chutné, strava pestrá. Kvalita jídla včetně personálu zasluhuje pochvalu.
    Petr K.

  • Autor: Vojta

    Kvalita jídla
    Dobrý den, na SOŠ technických oborůjsem studoval celkem šest let. Nejprve jsem se vyučil a potom si dodělal maturitu. Jídelna a kvalita chutného jídla je jedna z věcí, na které vzpomínám. Nevěřím, že by se kvalita stravy zhoršila tak jak popisují výše uvedené příspěvky. Jídlo bylo vždy dobré, velmi chutné a pestré. Vždy si bylo z čeho vybrat. Jídelnu chválím.
    Vojta

  • Autor: Pavel

    Nadmíru spokojený strávník
    Pokud vám objedy nechutnají choďte si jinam a neubírejte místo spokojeným zákazníkům.Nespokojenost řešte na místě a ne za zády. A chtěl bych vidět domácí kuchyni u vás. To by asi bylo gastroporno.

    • Autor: Mirek

      A tohle je zas prozměnu ČeštinaPorno! obědy s J?! Maminko, ty to vidíš…