Velmi důležité pro stanovení výše platu je zařazení pracovníka do platových tříd. Metodický pokyn MŠMT k odměňování uvádí několik typických zařazení, která se ve školním stravování používají.
Zařazení pracovníků do platových tříd
Na stranách 8 až 40 metodický pokyn věnuje pozornost tomu, jak zařadit různé profese ve školství do platových tříd. Jistě vás budou zajímat příklady, jak MŠMT doporučuje zařazovat personál školních jídelen.
2.05.02 KUCHAŘ
3. platová třída
1. Dohotovování jídel z polotovarů, příprava na talíř a výdej.
2. Výroba polévek a příloh k hlavním jídlům.
4. platová třída
1. Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel a moučníků.
2. Výroba složitých jídel studené kuchyně.
5. platová třída
1. Výroba technologicky náročných teplých jídel nebo specialit studené kuchyně.
6. platová třída
1. Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby.
2. Výroba náročných specialit české kuchyně a kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.
3. Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních, například dieta bezlepková, nízkocholesterolová, nízkobílkovinová s omezením tuků při akutní pankreatitidě. Výroba jídel s dvojím a vyšším omezením.
7. platová třída
1. Organizace práce při výrobě jídel spojené s hmotnou odpovědností, stanovování a provádění technologických postupů a kalkulací při rozsáhlé výrobě širokého sortimentu, stanovování a zajišťování správnosti gastronomické skladby jídel, racionální výživy a zajišťování výroby náročných specialit.
1.02.04 ROZPOČTÁŘ
7. platová třída
1. Rozpis jednotlivých částí rozpočtu podle položek na organizační celky, výkony, práce, výrobky nebo služby a sledování jeho čerpání. Provádění dílčích rozpočtových změn.
8. platová třída
1. Příprava ucelených částí rozpočtu. Sledování příjmů a výdajů včetně navrhování opatření při jejich neplnění. Rozpisy příspěvků a dotací podle stanovených zásad.
9. platová třída
1. Sestavování rozpočtů jednotlivých organizačních celků podle kalkulací, norem a potřeb včetně jejich rozpisů a zajišťování jejich plnění. Prověřování a zajišťování účetní správnosti vykazování rozpočtových prostředků. Zajišťování realizace rozpočtových změn.
2. Rozpis ukazatelů rozpočtu, sledování a analýza čerpání rozpočtu a plnění závazných ukazatelů.
2.05.06 PROVOZÁŘ
4. platová třída
1. Různorodé řemeslné práce při údržbě sportovišť, ubytovacích a jiných objektů menšího rozsahu včetně používání malé mechanizace.
5. platová třída
1. Zajišťování běžné údržby, vytápění, temperování, ochrany, větrání, úklidu jednotlivých uvolněných stavebních objektů, ploch a vybavení.
2. Organizace a zajišťování běžných provozních a úklidových prací a doplňkových služeb, vedení příručního skladu.
6. platová třída
1. Zajišťování provozu jednotlivých uvolněných objektů po technické stránce (stavební, strojní, elektro) včetně zajišťování a organizace údržby objektů.
2. Organizace a zajišťování úklidových prací v rozsáhlém stravovacím nebo ve velkém ubytovacím provozu včetně vedení skladu.
7. platová třída
1. Zajišťování provozu souboru uvolněných technologicky provozovaných objektů (výcviková a školící zařízení případně ubytovací, rekreační, stravovací nebo jiná víceúčelová zařízení) a organizace údržby a oprav jednotlivých technologických zařízení a budov.
2. Zajišťování provozu ubytovacího nebo stravovacího zařízení.
8. platová třída
1. Organizace provozu velkokapacitního stravovacího zařízení včetně zajišťování jeho technického vybavení a údržby, ekonomické agendy, stanovování technologických postupů a zajišťování jejich dodržování včetně kontroly dodržování hygienických předpisů.
2. Komplexní zajišťování provozu souboru objektů včetně jejich hospodárného využití po provozně-ekonomické stránce, zajišťování provozu a údržby, organizace prováděných prací, zajišťování potřebného materiálu a technického dozoru na prováděné práce, zajišťování podkladů pro zpracování návrhu finančního rozpočtu a spolupráce při projednávání smluv s dodavatelskými a projektovými organizacemi, přebírání dodávek a provedených prací, zajišťování dodržování programu odpadového hospodářství.
9. platová třída
1. Koordinace provozů velkokapacitních stravovacích zařízení s celodenním provozem.
Příklady zařazení personálu ŠJ do platových tříd
Kuchař, šéfkuchař | Plat. tř. | Povolání |
výroba a výdej běžných druhů teplých jídel | 4 | kuchař 2.05.02 |
výroba technologicky náročných teplých j | 5 | kuchař 2.05.02 |
zabezpečování výroby jídel a jejich normování | 6 | kuchař 2.05.02 |
organizace práce při výrobě jídel spojená s hmotnou odpovědností, stanovování a provádění technologických postupů a kalkulací při rozsáhlé výrobě širokého sortimentu, stanovování správnosti gastronomické skladby jídel | 7 | kuchař 2.05.02 |
Vedoucí školní jídelny | Plat. tř. | Povolání |
součást školy nebo školského zařízení | 7.-8. | provozář 2.05.06 |
7.-9. | účetní 1.02.03 | |
9. | rozpočtář 1.02.04 | |
součást školy, velkokapacitní s provozem na směny | 9. | provozář 2.05.06 |
samostatný právní subjekt | 9. | zajišťování financování organizace 1.02.05 |
10. | sestavování rozpočtu organizace 1.02.04 | |
samostatný právní subjekt – velkokapacitní | 11. | finanční referent 1.02.05 |
Pozn. Popisy zařazení všech profesí v této tabulce najdete v metodickém pokynu MŠMT nebo v NV č. 222/2010.
Závěr metodického pokynu
V závěru metodického pokynu najdete vzory platových výměrů a různé praktické poznámky k aplikaci principů odměňování. Seznámíte se zde např. s výkladem některých pojmů (co znamená pojem „zajišťování prací“ nebo „komplexní práce“) a dozvíte se zde také různé praktické poznámky uplatňování principů odměňování.
- Víte, že zaměstnavatel zařazuje zaměstnance do příslušné platové třídy podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě podle nejnáročnějších prací, které na něm požaduje?
- Víte, že nedostatek finančních prostředků není důvodem pro zařazení zaměstnance do nižší platové třídy, než která mu přísluší podle náročnosti požadované a vykonávané práce v souladu s katalogem prací?
Úvaha na závěr
Vydání metodického pokynu je jedna věc a realita školních jídelen věc druhá. V praxi dochází k tomu, že ne všichni zaměstnavatelé postupují dle platných zákonů. Někteří neoprávněně mění pracovní smlouvy, druh práce a zařazení do platových tříd tak, aby dosáhli snížení vyplácených mzdových prostředků. Existují školy, kde se zařazují kuchařky do platových tříd spíše podle nálady či osobních sympatií vedení školy než podle platných předpisů. Existuje mnoho vedoucích, které ve školních jídelnách musí doslova hlídat správné zařazení kuchařek do platových tříd. Tento stav je potřeba změnit.
Je potřeba, aby všichni, kdo pracují ve školním stravování, znali informace uvedené v metodickém pokynu MŠMT, aby si byli vědomi svých práv a dokázali se ozvat, když jejich zaměstnavatel při stanovení platu postupuje nesprávně.
Diskuze
Autor: ahanah
Metodika
Dobrý den, děkuji za tento článek, který nám sice upřesňuje mnohé, ale ……
Dostanou se k této metodice i ředitelé škol? Setkávám se na školeních s mnohými pravidly, které ředitelé nedodržují, nebo nechtějí dodržet, nebo i nich možná ani neví. Vyloží nám podle svých pravidel do jakých tříd jsme zařazeni a dál cesta nevede. Kdo má odvahu ať se ozve, pokud nemá strach o své místo.
Autor: Pavel Ludvík
Uvedený pokyn je volně přístupný na stránkách MŠMT, ostatně v článku je na něho i odkaz. Tedy k ředitelům by se pokyn měl dostat, ale tento článek asi ne, protože ředitelé škol Jídelny.cz nenavštěvují. Trochu odvahy bojovat o svá práva by nemělo nikomu z nás chybět. Nemůžeme spoléhat na to, že všichni budou hodní a budou dělat to, mají dělat. Takový život nikdy nebyl a nebude.
Autor: zvědavý ředitel
Ředitelé škol na jidelny.cz chodí :o)