Přeskočit na obsah

Ruší se HACCP? Určitě ne!

Mezi potravinářskými provozy, obchody s potravinami, ale i jídelnami koluje zpráva, že se ruší systém kritických bodů. Jak tomu skutečně je?

Autor: Redakce

Mezi potravinářskými provozy, obchody s potravinami, ale i jídelnami koluje zpráva, že se ruší systém kritických bodů. Tato zpráva má původ v informaci, že od 1.4.2010 končí platnost vyhlášky č.147/1998 o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby. Povinnost uplatňovat systém HACCP se tím ale určitě neruší. Mimo jiné je závazně dána evropským právem:
Nařízení 852/2004 – Článek 5 – Analýza rizika a kritické kontrolní body
Nařízení 178/2002 – Obecná povinnost vést HACCP v potravinářství

Kromě toho se o systému kritických bodů zmiňuje i české právo:
Zákon 258/2000 Sb. – §24, písm. c). zakotvuje povinnost vést systém kritických bodů
Vyhláška 137/2004 Sb. – §38 určuje způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence

I nadále tedy platí, že každá jídelna musí systém HACCP vést. Tento systém je všeobecně uznávanou ochranou proti alimentárním nákazám a obranou jídelny při případných sporech a řešeních stížností.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Pzam

    kritické body
    Určitě kritické body se neruší – vždyť aktualizovaná Vyhl. č. 137/2004Sb. – tedy Vyhl. č. 602/2006 stále platí, ale i  ES 852/2004 také.
    Zde tyto požadavky jsou uvedeny. Je pravda, že stačí jen uvádět ve ŠJ – jen jeden kritický bod – tedy teplotu výdeje – což je nyní 60st. C – teplý pokrm a u studeného pokrmu je + 8st. C – je zrušeno. Já však doporučuji těchto +8st.C – ponechat u stud. pokrmu.A co potravináři – vždyť u řady produktů je uvedena skladovací teplota – například máslo má teplotu + 8 st. C – kdo by ji zaručil? Nesmysl jistě platí dál – Pavla