Konec prázdnin znamená mnoho příprav nejen pro pedagogy, ale i pracovníky školních jídelen.
V dnešním článku chceme shrnout přípravy na nový školní rok: na co nezapomenout, co je třeba zařídit, zkontrolovat nebo kde je třeba doplnit zásoby.
Kontrola aktuálnosti HACCP, školení
Přibyly vám nové stroje, postupy, druhy jídel? Je nutné toto vše zkontrolovat a nezapomenout doplnit do HACCP. Např. budete vařit dietu, nebo budete dělat svačiny a dosud jste je nedělali? To vše musí být řádně ošetřeno v HACCP.
Přibyli vám noví pracovníci? Je vhodné je proškolit, jak a co se zapisuje (teploty ve skladovacích prostorách, teploty u výdeje jídel), jak na obsluhu strojů atd. Nicméně vůbec nezaškodí udělat si školení hygienického minima pro všechny, nejen pro nováčky. Pokud chceme regulérní školení, existuje jich mnoho online i se závěrečným testem.
Když už jsme u toho papírování – pročteme i organizační a sanitační řády a zamyslíme se nad jejich aktuálností.
Nastavení cenových kategorií
Pro vedoucí školní jídelny je důležité, aby měla správně nastavené cenové skupiny u dětí, většinou je třeba povýšit třídy, což program udělá hromadně. Třídy, kde se mění cenová kategorie, je třeba vyfiltrovat a změnit cenovou kategorii. U dětí, které věkem spadají do jiné kategorie, než zbytek třídy, toto uděláme jednotlivě.
Přihlášky, jídelníček
Snad už máme zpracovanou většinu přihlášek, s tím je dobré začít v červnu. Není třeba sbírat přihlášky každý rok, pokud dítě pokračuje ve stravování, takže se bude jednat hlavně o prvňáčky. Otevřeme si plachtu na září, zapíšeme došlé platby (pokud jídelna umožňuje platby v hotovosti, nezapomeneme si v pokladně rozměnit, aby nám nedošly drobné). Přidělíme čipy prvňáčkům (mě osobně se osvědčila spolupráce s třídními učiteli, dostali seznam dětí a očíslované čipy a dětem je rozdali).
Pokud používáme online objednávky, nastavíme správné datum a pošleme jídelníček.
Objednávky
K jídelníčku pochopitelně uděláme odpovídající objednávku potravin, ale jejich závoz směřujeme na poslední týden. Vzhledem k tomu, že sklady se na prázdniny maximálně vyprázdní, věnujeme pozornost hlavně drobnostem, jako je např. koření, které nyní na skladě zrovna vůbec není.
Naskladníme také potřebné čistící prostředky a materiál (špejle, pečící papír, ubrousky…), nádobí, kancelářské potřeby a zkontrolujeme vybavení personálu – zástěry, pláště, síťky na hlavu, rukavice…)
Úklid, kontrola funkčnosti vybavení
Většina jídelen dělá na začátku prázdnin velký úklid, ale i na konci prázdnin je třeba uklidit, alespoň setřít prach, dezinfikovat, zapnout mrazáky a odmrazit a vyčistit případně ty, ve kterých zůstaly potraviny přes prázdniny. V tomto vyprázdněném skladu a mrazácích je také mnohem jednodušší udělat rychlou kontrolu minimální trvanlivosti.
Je dobré překontrolovat také funkčnost strojů a vybavení kuchyně, aby nás něco nepřekvapilo třeba hned 1. září.
Tak poběžte, dětičky, již se na vás ve školní jídelně těšíme.
Potřebujete po prázdninách načerpat nové vědomosti nebo hledáte, jak zaškolit své nováčky? Podívejte se na naši nabídku užitečných webinářů pro pracovníky školních jídelen. Stačí kliknout SEM 🙂
úvodní obrázek z archivu: https://www.freepik.com/
Diskuze