Přeskočit na obsah

Slavnostní oběd pro devátou třídu

Svíčková omáčka, řízek s bramborovou kaší nebo špagety, to jsou obvykle jedny z nejoblíbenějších pokrmů žáků ve školních jídelnách. Jaký rozlučkový pokrm si však zvolili deváťáci v Malšicích na svůj slavnostní oběd? Jeden z těch posledních školních obědů, než se rozprchnou na prázdniny a do velkého světa.

Autor: Iveta Brunová

Prázdniny se nám pomalu ale jistě přehouply do druhé poloviny, což je líto nejen dětem, ale určitě i pracovníkům ve školství. Relax a odpočinek je důležitý pro všechny zaměstnané v tomto oboru. Přesto se ještě na chvilku vrátím do června, konkrétně do 12. 6. 2019.

Jsme školní jídelna při ZŠ a MŠ Malšice a naším zřizovatelem je městys Malšice. Během školního roku vymýšlíme a pořádáme spoustu zajímavých akcí. Jednou z těch posledních se již druhým rokem stalo uspořádání slavnostního oběda pro 9. třídu.

Slavnostní oběd jako tradice

Minulý rok jsme měli s touto akcí premiéru, slavnostně jsme prostřeli, uvařili a deváťáky obsloužili téměř sami. Ke slavnostní tabuli usedli žáci devátých tříd spolu s třídní učitelkou a vedením školy. Školní jídelnu mohli využít jenom sami pro sebe, stolovali v klidu a přitom jen potichoučku klábosili. Všem se na slavnostním obědě moc líbilo. Na prostřený stůl se chodily dívat i děti z ostatních tříd a ptaly se: „Až budeme v devítce, taky budeme mít takový slavnostní oběd?“ Tento zájem mě samozřejmě potěšil a po dohodě s vedením uděláme ze slavnostního oběda pro deváťáky tradici.

Každá první vlaštovka má ale své nedostatky a vždy je možnost něco vylepšit. Co vše jsme tedy vylepšili a jak probíhal slavnostní oběd letos v červnu?

Naši deváťáci si letos mohli své menu vybrat sami. Moc mile mne svým výběrem potěšili. Jsme zapojeni do Skutečně zdravé školy a snažíme se našim strávníkům předkládat spoustu čerstvé zeleniny a pokud možno i regionální potraviny. Málokdy je ale vidět nějaká kladná zpětná vazba. Kladnou zpětnou vazbu mi letos dali deváťáci – na své menu si vybrali tortillu s čerstvou zeleninou, domácí tatarkou a domácími hranolkami. To by zaplesalo srdce každé vedoucí, která se snaží děti vést ke zdravému způsobu stravování. Přání jsme tedy velmi rádi splnili. Kuchaři mohli s chutí vařit. Deváťáci usedli ke stolu, paní zástupkyně přednesla slavnostní projev a mohlo se konzumovat.

Na pomoc jsme si přizvali odborníky

A čím byl slavnostní oběd ještě ozvláštněn? Na pomoc jsme si pozvali odborníky. Naše škola sídlí asi 10 km od Tábora, kde se nachází Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky. Mimo jiné tato škola vzdělává učně v oboru kuchař-číšník. Pozvali jsme tedy paní mistrovou Mgr. Martinu Friedlovou a její čtyři učně. Tabuli nám slavnostně prostřeli učni přímo z oboru, oko paní mistrové jen dohlíželo. Pro větší zajímavost celé akce jsme požádali paní Friedlovou o přednášku, která se týkala etiky a etikety stolování. Přednáška proběhla před obědem, ale i při obědě ještě paní mistrová doplňovala informace, které vyplynuly přímo ze situací při servírování. Některé poznatky žáci měli, některé informace však slyšeli prvně.

  Slavnostní tabule    Slavnostní prostírání    Tertilla s tatarkou a domácími hranolkami

Co myslíte? Byly to příjemně strávené hodiny ve školní jídelně? Já myslím, že ano.

S celou akcí byli spokojeni všichni – žáci, učni, vedení školy i kuchaři. Přizváním učňů jsme žákům devátých tříd mohli ukázat, co všechno se dá naučit v oboru kuchař-číšník za necelý rok. Byli tím opravdu udiveni, chování učňů bylo distingované a hodné práce číšníka. My se těšíme na další spolupráci a budoucí deváťáci se těší na „svůj oběd“.

Jsme rádi, že díky dětem samotným z původně jednorázové akce u nás vznikla tradice slavnostních obědů pro deváťáky.

Iveta Brunová – vedoucí školní jídelny Malšice

Autor: Iveta Brunová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se