Prázdniny se nám pomalu ale jistě přehouply do druhé poloviny, což je líto nejen dětem, ale určitě i pracovníkům ve školství. Relax a odpočinek je důležitý pro všechny zaměstnané v tomto oboru. Přesto se ještě na chvilku vrátím do června, konkrétně do 12. 6. 2019.
Jsme školní jídelna při ZŠ a MŠ Malšice a naším zřizovatelem je městys Malšice. Během školního roku vymýšlíme a pořádáme spoustu zajímavých akcí. Jednou z těch posledních se již druhým rokem stalo uspořádání slavnostního oběda pro 9. třídu.
Slavnostní oběd jako tradice
Minulý rok jsme měli s touto akcí premiéru, slavnostně jsme prostřeli, uvařili a deváťáky obsloužili téměř sami. Ke slavnostní tabuli usedli žáci devátých tříd spolu s třídní učitelkou a vedením školy. Školní jídelnu mohli využít jenom sami pro sebe, stolovali v klidu a přitom jen potichoučku klábosili. Všem se na slavnostním obědě moc líbilo. Na prostřený stůl se chodily dívat i děti z ostatních tříd a ptaly se: „Až budeme v devítce, taky budeme mít takový slavnostní oběd?“ Tento zájem mě samozřejmě potěšil a po dohodě s vedením uděláme ze slavnostního oběda pro deváťáky tradici.
Každá první vlaštovka má ale své nedostatky a vždy je možnost něco vylepšit. Co vše jsme tedy vylepšili a jak probíhal slavnostní oběd letos v červnu?
Naši deváťáci si letos mohli své menu vybrat sami. Moc mile mne svým výběrem potěšili. Jsme zapojeni do Skutečně zdravé školy a snažíme se našim strávníkům předkládat spoustu čerstvé zeleniny a pokud možno i regionální potraviny. Málokdy je ale vidět nějaká kladná zpětná vazba. Kladnou zpětnou vazbu mi letos dali deváťáci – na své menu si vybrali tortillu s čerstvou zeleninou, domácí tatarkou a domácími hranolkami. To by zaplesalo srdce každé vedoucí, která se snaží děti vést ke zdravému způsobu stravování. Přání jsme tedy velmi rádi splnili. Kuchaři mohli s chutí vařit. Deváťáci usedli ke stolu, paní zástupkyně přednesla slavnostní projev a mohlo se konzumovat.
Na pomoc jsme si přizvali odborníky
A čím byl slavnostní oběd ještě ozvláštněn? Na pomoc jsme si pozvali odborníky. Naše škola sídlí asi 10 km od Tábora, kde se nachází Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky. Mimo jiné tato škola vzdělává učně v oboru kuchař-číšník. Pozvali jsme tedy paní mistrovou Mgr. Martinu Friedlovou a její čtyři učně. Tabuli nám slavnostně prostřeli učni přímo z oboru, oko paní mistrové jen dohlíželo. Pro větší zajímavost celé akce jsme požádali paní Friedlovou o přednášku, která se týkala etiky a etikety stolování. Přednáška proběhla před obědem, ale i při obědě ještě paní mistrová doplňovala informace, které vyplynuly přímo ze situací při servírování. Některé poznatky žáci měli, některé informace však slyšeli prvně.
Co myslíte? Byly to příjemně strávené hodiny ve školní jídelně? Já myslím, že ano.
S celou akcí byli spokojeni všichni – žáci, učni, vedení školy i kuchaři. Přizváním učňů jsme žákům devátých tříd mohli ukázat, co všechno se dá naučit v oboru kuchař-číšník za necelý rok. Byli tím opravdu udiveni, chování učňů bylo distingované a hodné práce číšníka. My se těšíme na další spolupráci a budoucí deváťáci se těší na „svůj oběd“.
Jsme rádi, že díky dětem samotným z původně jednorázové akce u nás vznikla tradice slavnostních obědů pro deváťáky.
Iveta Brunová – vedoucí školní jídelny Malšice
Diskuze