Pozn. redakce: Následující text je pouze stručným záznamem přednášky, nejde o úplný a doslovný záznam vystoupení Ing. Janotové.
– Přečtěte si další přednášky z konferencí:
Realizace správné výrobní a hygienické praxe
Problematika odpadového hospodářství
Pro oblast stravovacích služeb vstoupily v platnost dne 1. 1. 2006 nové právní předpisy, jejichž jádrem je tzv. Hygienický balíček. Vydání a platnost „Hygienického balíčku“ je v přímé návaznosti na základní nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva.
Rozdíl mezi nařízením a směrnicí EU
nařízení:
- má obecnou povahu
- je závazné jako celek ve všech členských státech
- platí přímo v každém členském státě
- platí po všechny státní orgány, pro právnické i fyzické osoby
- je „přímo aplikovatelné“
- „stojí“ nad národní legislativou
směrnice:
- je závazná pro členské státy, kterým je určena (převážná část směrnic je určena všem členským státům)
- není závazná jako celek, avšak rozhodující je výsledek kterého má být dosaženo
- transformuje se do národní legislativy, o transformaci rozhodují národní orgány
Hlavní důvody pro rozšiřování legislativy EU
- velké rozdíly v pojetí potravinového práva členských zemí (zásady a postupy)
- volný pohyb bezpečných a zdravých potravin
- vysoký stupeň ochrany lidských životů
- nastolení důvěry v systém jeho postavením na vědecký základ
- existence systémů, které umožní identifikovat a řešit problémy s bezpečností potravin
Platné hygienické předpisy v ČR pro stravovací služby
Chronologický přehled
Výběr platných hygienických předpisů pro stravovací služby:
Evropské předpisy:
- nařízení ES č. 178/2002 (obecné zásady potravinového práva)
- nařízení ES č. 852/2004, o hygieně potravin
- nařízení ES č. 882/2004, o úředních kontrolách
- nařízení ES č. 2073/2005, o mikrobiologických kriteriích pro potraviny
- nařízení ES č. 1935/2004, o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
- nezávazná stanoviska komise DG SANCO – doporučení jak zavést ustanovení EU
Vnitrostátní předpisy (v platném znění):
- zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a příslušné komoditní vyhlášky
- zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
- zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele
- zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon
- vyhláška č. 602/2006 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
- vyhláška 252/2004 Sb., kterou se stanový hygien. požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody
- vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
- příloha č.3 vyhlášky č. 490/2000 Sb. (rozsah znalostí)
- nařízení vlády ČR č. 178/2001 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci
Zákon č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, v platném znění
Výběr důležitých paragrafů:
- § 4 Povinnosti osob při kontrole pitné vody, podmínky dodávky pitné vody
- § 20 Povinnosti fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné
- § 21 Podmínky provozování činností epidemiologicky závažných
- § 23 Další podmínky provozování stravovacích služeb
– odkaz na prováděcí předpis v souvislosti s provozovnou (konstrukce, prostorové a dispoziční uspořádání, vytápění, osvětlení atp.
– oznámení o zahájení podnikání - § 24 Osoba provozující stravovací službu je dále povinna
– obecné požadavky na provozní hygienu s odkazem na prováděcí předpis
– povinnost určit kritické body - § 41a Teplá voda pro osobní hygienu zaměstnanců
- § 55 až 61 (díl 2) Ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace (běžná a speciální)
Zajištění bezpečnosti ve stravovacím provozu
Bezpečnost potravin podle nařízení ES č.178/2002
Obecným cílem je zajištění bezpečnosti potravin při zachování jejich volného pohybu v rámci EU.
Základní tři části nařízení:
- zásady a požadavky potravinového práva
- zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)
- postupy týkající se bezpečnosti potravin
Sledovatelnost (nařízení ES č.178/2002, článek 18)
- ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin (nebo látek u kterých se předpokládá přimíšení do potravin) je nutné zajistit sledovatelnost
- provozovatel potravinářského podniku musí být schopen identifikovat každou osobu, která mu dodala potravinu nebo látku, která je určena pro přimíšení do potraviny
- provozovatel potravinářského podniku zavede systémy a postupy umožňující identifikovat podniky, kterým byly dodány jejich výrobky (tyto informace poskytnou na požádání příslušným orgánům)
- potraviny, které jsou uváděny do oběhu na trh společenství musí být označeny nebo identifikovány pomocí související dokumentace nebo souvisejících údajů s cílem stanovit jejich sledovatelnost
Sledovatelnost = provozovatel potravinářského podniku musí být schopen určit jednak nejbližší dodavatele všech surovin (tzv. „krok vzad“)a jednak zákazníky svých výrobků (tzv. „krok vpřed“)
Systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí (RASFF)
Systém rychlého varování upravuje Nařízení vlády č. 98/2005 v návaznosti na zákon č. 110/1997 Sb., v platném znění a nařízení ES č.178/2002.
Vybavení stravovacího provozu související dokumentací
Výběr souvisejících dokumentů, jejichž vypracování a používaní může ve stravovacím provozu „ulehčit práci“ (např. při jednání se zaměstnanci, při zaškolování nových zaměstnanců, při jednání s kontrolními orgány, při organizaci práce):
- Provozní řád
- Povinnosti vyplývající ze zajištění DDD
- Havarijní řád
- Sledování alergenů ve stravovacím provozu
- Režim hospodaření s odpady
- Režim hospodaření s nebezpečnými chemickými látkami
- Plán školení jednotlivých pracovníků
- Sanitační řád a zacházení s čistícími a dezinfekčními prostředky
- Plánek provozu s vyznačením pohybu osob, surovin a hotových pokrmů v provozu (z hlediska křížení cest)
- Reklamační řád
- Ostatní dokumenty (např. organizační řád, metrologický řád, správná výrobní a hygienická praxe provozu a další)
Ing. Tomáš Čapek, CSc., Ing. Lucie Janotová, firma UniConsulting s.r.o.
Diskuze
Autor: Dalibor
Struktura…
Pane Čapku, proč uvádíte do platných hygeinických předpisů v ČR pro stravovací služby Vyhl. č. 107/2001 Sb., která už dávno neplatí?
Autor: Pavel Ludvík, Jídelny.cz
Chronologický přehled předpisů
Vyhláška je sice v článku uvedena, ale jen v chronologickém přehledu v obrázku časové osy. V roce 2001 skutečně platila. Ve výčtu platných předpisů tato vyhláška uvedena není.
Jde o stručný záznam přednášky – při reálném vystoupení přednášející tuto věc vysvětlovala. Text zde zveřejňujeme pouze jako pomoc účastníkům konferencí, bez vysvětlujícího komentáře se v něm může řada věcí jevit jako nejasná.